Dve hodiny pred televíziou sú milimeter v páse, spočítali vedci

Každá hodina strávená v detstve pred televíziou znižuje v dospelosti športovú výkonnosť a pridáva na objeme v páse. Záver, ku ktorému je možné dôjsť aj sedliackym rozumom, teraz potvrdili kanadskí vedci, ktorí dokonca negatívny vplyv pasívnej zábavy na milimeter presne spočítali.

17.07.2012 14:00
televízor, TV, telka, dieťa, pozerať, sledovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

O výsledkoch dlhodobého odborného výskumu informoval časopis International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. Experti z univerzity v Montreale a lekári z tamojšej univerzitnej nemocnice St-Justine sledovali celkom vyše 1300 detí, a to od roku 1998, keď mali päť mesiacov. Zisťovali informácie o tom, ako často sa dívajú na televíziu, pravidelne ich merali a vážili a sledovali ich športovú výkonnosť.

Ich výskum napríklad odhalil, že 4,5-ročné dieťa naberie v páse o pol milimetra za každú hodinu, ktorú týždenne strávi pred televízorom navyše v porovnaní s časom, ktorý „prepozeral“ vo veku 2,5 roka. Aj keď sa pol milimetra javí ako zanedbateľný rozdiel, čísla sa sčítajú a podľa vedcov je v neskoršom veku vplyv televízie preukázateľný. Ak štvorročné dieťa strávi pri rozprávkach 18 hodín týždenne, bude mať v desiatich rokoch okolo pása 7,6 milimetra navyše. Niektoré deti pritom pred televíziou presedia oveľa dlhší čas.

„Dosť ma prekvapilo, že tie dopady sa dajú vôbec zmerať,“ povedala Caroline Fitzpatricková, jedna z autoriek štúdie vypracovanej na základe výskumu.

Okrem objemu v páse sa u detí sledovala aj športová výkonnosť, konkrétne sa meralo, ako ďaleko doskočia z miesta. Skok z miesta sa považujr za dobrý test výbušnej (explozívnej) svalovej sily, ktorá je kľúčová pre veľa športových disciplín. V tomto prípade došli vedci k záveru, že každá hodina pred televízorom skráti skok o tretinu centimetra.

„Naše zistenia nie sú len v tom, že deti čoraz viac sledujú televíziu a menej sa venujú fyzickej aktivite. Preukázali sme aj to, že sedenie pred televízorom si neskôr vyberá svoju daň,“ uviedla Fitzpatricková.

debata chyba