Deti počaté v lete majú viac rázštepov na tvári. Čo môže pomôcť v rámci prevencie?

Deti počaté v lete majú na základe dlhoročných štatistík pražského Centra pre liečbu rázštepových chýb viac rázštepov na tvári. Pomáha kyselina listová? A kedy má význam ju užívať?

23.08.2022 06:00
rázštep, rázštep pery, dojča, dieťa, tvár,... Foto: ,
Trojmesačný chlapček po operácii rázštepu pery. V nose má silikónové nostrilky pre formovanie nosových krídel, keďže plastický chirurg korigoval v rámci jedného zákroku aj nos.
debata

V Centre pre liečbu rázštepových chýb vo Fakultnej nemocnici Praha-Královské Vinohrady sú zhromaždené údaje o deťoch s rázštepmi na tvári od roku 1964. Sledovanie výskytu a hľadanie príčin tvárových rázštepov, predovšetkým rázštepu pery a podnebia, je celoživotnou náplňou práce doc. MUDr. Miroslava Peterku, DrSc. Tvrdí, že počatie dieťaťa v lete je z hľadiska výskytu rázštepov rizikovejšie než v zime. Dokazuje to ich mnohoročná štatistika – a nejde o vzorku náhodne zozbieraných niekoľkých stoviek pacientov, ale takmer šesťtisíc detí s rázštepom pery a podnebia porovnávaných s viac ako troma miliónmi novorodencov narodených v rovnakom období v Čechách.

Pri rázštepe dochádza k neuzatvoreniu, nespojeniu niektorých tkanív. V tomto prípade hovoríme o tvári. Tvár sa vyvíja medzi 4. až 8. týždňom tehotenstva, avšak mnohé ženy sa o svojom tehotenstve dozvedajú až niekedy v 6. týždni. Až neskôr prestávajú fajčiť, piť alkohol, alebo vysadzujú lieky (nebezpečné z hľadiska vzniku rázštepov sú aj inhalačné lieky na astmu, o tom sa málo vie). Dá sa to zjednodušiť tak, že pre vznik vývojových chýb je celkovo kritický 3. až 10. týždeň gravidity. Z toho vyplýva, že deti sa odporúča plánovať. Z plánovaných tehotenstiev sa rodí o polovicu menej rázštepov.

novorodenec, dieťa Čítajte viac Dá sa zabrániť rázštepom pery a podnebia? Užívajte kyselinu listovú

Dnešný vedecký výskum dokazuje, že rázštepom pery a podnebia je možné vo veľkej väčšine prípadov zabrániť. Zistilo sa, že riziko tohto postihnutia môže do veľkej miery znížiť kyselina listová (a nejde len o rázštep pery a podnebia, ale aj rázštepy chrbtice či niektoré srdcové chyby). Dokázali to americká aj česká lekárska štúdia ešte v 90. rokoch 20. storočia.

Viaceré veľké štúdie dokonca potvrdili, že podávaním kyseliny listovej ženám už mesiac pred oplodnením a počas prvých troch mesiacov tehotenstva sa znížil výskyt defektov neurálnej rúry – vrodené chyby centrálneho nervového systému (až o 72 %) a štrukturálnych chýb srdca (o 25 – 50 %). Výskumy tiež ukazujú, že užívanie kyseliny listovej pred plánovaným otehotnením znižuje riziko predčasného pôrodu. V rámci prevencie rázštepových porúch je zatiaľ dokázaný ochranný vplyv kyseliny listovej. Dávku 400 mikrogramov denne by mala užívať žena, ktorá plánuje otehotnieť. Budúca mamička by mala denne užiť 800 mikrogramovovú dávku tohto vitamínu, nazývaného aj B9. A k tomu sa odporúča aj zinok. Výskyt rázštepu jednoznačne zvyšuje fajčenie.

Každoročne sa na Slovensku narodí cca 60 detí s rázštepmi na tvári. Keďže ich zdravotné problémy sa často postupne riešia dlhé roky, skupina „rázštepových pacientov“ je pomerne veľká. Väčšina ľudí s rázštepom nemá postihnutých rodinných príslušníkov.

Najistejšou formou, ako si zabezpečiť odporúčanú dennú dávku kyseliny listovej, je zdravo jesť a tento vitamín užívať v období plánovania tehotenstva a najmä počas prvého trimestra. Mimochodom, publikované dôkazy z vedeckých štúdií naznačujú, že suplementácia kyselinou listovou by mohla pomôcť v ochrane pred infekciou SARS-CoV-2. Zdá sa, že tehotné ženy pravidelne užívajúce doplnky s obsahom kyseliny listovej majú menšiu pravdepodobnosť ochorenia na COVID-19 a infikované ženy majú vyššiu pravdepodobnosť, že budú bez príznakov. Vitamín B9 pôsobí synergicky s kvercetínom, vitamínmi B3 a B12.

Nedostatok kyseliny listovej môžu mať ženy aj muži, hoci jej prijímajú dostatok v strave či v niektorých doplnkoch výživy, ale majú spomalenú alebo nepostačujúcu látkovú premenu tohto dôležitého vitamínu (mutácia v géne pre MTHFR – enzým potrebný v rámci metabolizmu kyseliny listovej na jej aktívnu formu). Odhaduje sa, že minimálne 40 % populácie má obmedzenú kapacitu metabolickej premeny kyseliny listovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kyselina listová #rázštep #rázštep pery #rázštep podnebia