Od októbra bude pre deti k dispozícii očkovanie proti chrípke do nosa. Ktoré deti ho budú mať zadarmo?

Na Slovensku je opäť k dispozícii unikátna možnosť očkovania proti chrípke určená predovšetkým pre malé deti, ktorá nevyžaduje použitie injekcie. Očkovacia látka sa vstrekne do oboch nosových dierok. Tento typ očkovania bude dostupný od začiatku októbra.

21.09.2022 12:12
očkovanie, chrípka, dieťa, očkovanie proti... Foto:
Na Slovensku sa už minulý rok objavila nová forma detského očkovania proti chrípke, ktoré sa podáva do oboch nosových dierok.
debata (9)

Na Slovensku je opäť k dispozícii očkovanie proti chrípke, ktoré nevyžaduje injekčnú aplikáciu. Vakcína sa strekne na povrch nosovej sliznice. Jednoduchým stlačením aplikátora sa postupne aplikuje do oboch nosových dierok. Spôsob vakcinácie je vlastne podobný tomu, ako sa vírus chrípky dostáva do tela.

Dieťa v pokoji dýcha a obsah vakcíny nemusí vdychovať ani vťahovať. Očkovanie nie je nutné opakovať ani po kýchnutí, prípadne smrkaní. Vakcína je dvojdávková, pričom druhé očkovanie je potrebné uskutočniť po štyroch týždňoch. Výnimkou sú deti, ktoré už boli v minulosti proti chrípke očkované. Pre tie je vakcína jednodávková. Vakcína Fluenz Tetra nie je voľnopredajná. Predpísať ju môže výlučne pediater.

MUDr. Elena Prokopová, detská lekárka. Foto: archív MUDr. Prokopovej
Elena Prokopová, lekárka, pediatrička MUDr. Elena Prokopová, detská lekárka.

Vakcína je určená deťom vo veku od 24 mesiacov do 18 rokov, pričom sa najviac odporúča očkovanie pre deti do 9 rokov. Štúdie dokazujú, že deti vo veku 24 mesiacov až 9 rokov patria medzi najväčších prenášačov chrípky typu A . Dokážu ju bezpríznakovo šíriť až 8 dní, čo vedie k priamemu ohrozeniu rodinných príslušníkov. Očkovanie nie je vhodné pre deti, ktoré sú v izolácii z dôvodu covidu-19, majú zvýšenú telesnú teplotu, majú príznaky akútneho ochorenia alebo nejaké autoimunitné ochorenie. Nazálna vakcína totiž obsahuje oslabený živý vírus, ktorý spúšťa slizničnú imunitnú odpoveď.

„V rámci posledných dvoch rokov sme boli v čase chrípkovej sezóny do veľkej miery izolovaní. Prenos chrípky bol nízky aj kvôli respirátorom. Máme tak dôvod na obavy pred tohtoročnou závažnejšou chrípkovou sezónou,“ hovorí pediatrička Elena Prokopová. „Na Slovensku sa už minulý rok objavila nová forma detského očkovania proti chrípke, ktoré sa podáva do oboch nosových dierok. Toto očkovanie podá dieťaťu oslabený vírus rovnakým spôsobom ako v prípade reálnej nákazy. Nosová sliznica zareaguje ako pri bežnom chrípkovom ochorení. Imunitný systém dieťaťa si tak vytvorí protilátky, ktoré využije pri kontakte s plnohodnotným vírusom. Dieťa sa teda počas chrípkovej sezóny chrípkou vôbec nenakazí, prípadne jej priebeh bude podstatne ľahší. Optimálny čas na očkovanie je október a november, kedy sa rozbieha vlna chrípky. Tento rok začíname očkovať od 40. kalendárneho týždňa,“ dodáva detská lekárka z Bratislavy.

Podľa údajov OECD má Slovensko najnižšiu zaočkovanosť v rámci krajín EÚ. Záujem o očkovanie proti chrípke výraznejšie stúpol až vplyvom pandémie koronavírusu. Vakcinácia sa pritom odporúča najmä starším ľuďom, pacientom s chronickými ochoreniami, ale aj tehotným ženám a malým deťom. Všeobecná zdravotná poisťovňa a Union plne hradí deťom od 2 do 12 rokov bezbolestnú a bezihlovú vakcínu v spreji. Pri Dôvere je u detí nad 6 rokov nutná aktívna žiadosť o vrátenie doplatku pacientovi.

Podľa odborníkov patria práve deti vo veku 2 – 9 rokov medzi najväčších prenášačov chrípky typu A. Problémom je, že chrípku dokážu bezpríznakovo šíriť až 8 dní, čo ohrozuje ostatných rodinných príslušníkov. Napriek tomu, že chrípka je vírusové ochorenie, ktoré sa rýchlo šíri vzduchom, o očkovanie je na Slovensku dlhodobo nízky záujem. Celkový podiel zaočkovanosti populácie proti chrípke bol pred pandémiu pod úrovňou piatich percent, na jeseň 2020 dosiahol necelých šesť percent.

Úhrada vakcíny proti chrípke s podaním do nosa:

  • Pre deti od 2–6 rokov = zo zákona plne hradené zdravotnou poisťovňou
  • Pre deti od 6–12 rokov = Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Unionu majú vakcínu bez doplatku, pri Dôvere je nutná aktívna žiadosť o vrátenie doplatku 8,27 eura za jednu aplikáciu v rámci výhody 300+300.
  • Pre deti od 12–18 rokov = tento druh vakcíny (podanie do nosa) zdravotné poisťovne nehradia

Linky na znenia programov na očkovanie pre poistencov Dôvera a Union, kde je potrebné si o vrátenie doplatkov aktívne zažiadať

Dôvera:

https://www.dovera.sk/…com-aj-detom

Union:

https://www.union.sk/…ky-pre-deti/

https://www.union.sk/…oti-chripke/

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #očkovanie #očkovanie proti chrípke #nosový aplikátor