Prvá pomoc? Nemusíte dýchať z úst do úst

Dopravná nehoda. Čelná zrážka dvoch áut. Na prvý pohľad vidíte, že šofér prvého auta je zvalený na volante, vedľa neho je spolujazdkyňa, ktorá kričí, plače, že nemôže dýchať a šofér druhého auta práve vystúpil a krváca z rany na hlave. Ku komu pôjdete ako k prvému?

16.10.2022 06:00
leták, záchrana života, prvá pomoc, srdce, ruky, Foto:
Lepšia akákoľvek prvá pomoc ako žiadna. Nebojte sa!
debata

Správna odpoveď je – k vodičovi prvého auta, píše sa v publikácii Prvá pomoc v praxi. On je ticho, je pravdepodobne v bezvedomí, nevieme, či dýcha a či masívne nekrváca. Spolujazdkyňa, ktorá kričí, je určite pri vedomí a určite dýcha. Ak má vodič druhého auta dostatok síl na to, aby sám vystúpil, ani on pre nás nebude v tejto chvíli prioritou. Najprv musíme zistiť stav a poskytnúť prvú pomoc vodičovi prvého auta.

Dušan Kraus sanitka záchranár Čítajte rozhovor Rozhovor so záchranárom: Matke sa dieťa zadusilo mliekom

16. október je Svetový deň záchrany života. Vykonávaním resuscitácie nemôžete urobiť nič zlé. Jediná vec, ktorá môže byť zlá, je neurobiť nič. Slovensko sa už po deviatykrát pripája k iniciatíve Dňa záchrany života. Kardiopulmonálna resuscitácia (KPR) je účinným a jednoduchým nástrojom, ktorý dokáže zachrániť ľudský život. Preto by mal jeho postup ovládať každý – laik i odborník. Ročne sa totiž náhle zastaví srdce mimo nemocnice približne u 350 000 Euró­panov, ktorí sú väčšinou v produktívnom veku. 100 000 z nich by mohlo žiť, keby im bola ihneď po náhlom zastavení obehu poskytnutá adekvátna pomoc.

K náhlemu zastaveniu srdca dochádza najčastejšie v domácom prostredí (cca. 70 % prípadov), kde sú jedinými svedkami udalosti členovia rodiny. Ak vedia, ako resuscitovať, zvýši sa percento prežitia ich blízkych dvoj- až trojnásobne. Dnes je však kardiopulmonálna resuscitácia (KPR) poskytovaná iba pri jednom z piatich náhlych zastavení obehu. To je hlavný dôvod, prečo v súčasnosti prežije menej ako 1 z 10 takýchto pacientov.

Je veľmi podstatné, aby sa ľudia nebáli poskytnúť resuscitáciu a prvú pomoc, pretože jediné, čo môžu spraviť zle je, že neurobia nič,“ informuje predseda a zakladateľ Slovenskej resuscitačnej rady MUDr. Jozef Kőppl. A dodáva: „Resuscitácia nie je o zložitých vedomostiach, zručnostiach, ale najmä o vôli každého z nás. Niekoľko jednoduchých úkonov môže zachrániť ľudské životy.“

Slovenská resuscitačná rada odporúča pre každého, kto nie je trénovaný v resuscitácii, KPR len s použitím oboch rúk, a teda pomocou stláčania hrudníka. Sú to tri jednoduché kroky:

  • 1. Skontrolovať, či postihnutý akokoľvek reaguje a dýcha.
  • 2. Zavolať 112/155.
  • 3. Stláčať rýchlo a intenzívne stred hrudníka do doby, kým dorazí profesionálna po­moc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prvá pomoc #resuscitácia #KPR #kardiopulmonálna resuscitácia