Očné poruchy u malých detí sa objavujú čoraz častejšie

Za posledný rok zachytili odborníci skríningovým meraním očnú poruchu zhruba u každého piateho dieťaťa. Vyplýva to z výsledkov analýz programu „Zdravé oči už v škôlke“, ktorý vlani skontroloval takmer 21-tisíc detí v 400 materských školách.

21.10.2022 14:00
Zdravé oči v škôlke, dieťa, zrak, detský zrak,... Foto:
Takto prebieha ,,meranie očí" u detí v škôlke. Zábavnou formou.
debata (1)

Za päť rokov existencie prešlo programom takmer 86-tisíc detí a z tohto počtu bolo vyhotovených viac ako 13-tisíc odporúčaní na návštevu detského oftalmológa. Možnosť zapojiť sa do nového ročníka úspešného preventívneho programu majú materské školy od 21. októbra. Opýtajte sa vo vašej škôlke, či sa už zaregistrovala.

6. ročník projektu Zdravé oči v škôlke

Do šiestich rokov nevedia deti samy vyhodnotiť, či ich oči fungujú tak, ako majú. Rovnako ani najstarostlivejší rodič voľným okom nemusí zachytiť začínajúce sa problémy. Preto sa program „Zdravé oči už v škôlke“ pod záštitou o. z. BILLA ľuďom v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska zameriava práve na skupinu predškolákov. „Pred nami je 6. ročník programu Zdravé oči už v škôlke, v ktorom sme si dali za cieľ zmerať zrak ďalším 20-tisíc predškolákom. Sme veľmi radi, že môžeme byť súčasťou takéhoto užitočného projektu, ktorý v mnohých prípadoch dokáže deťom pomôcť k plnohodnotnému dospeláckemu životu bez okuliarov. Rodičom podávame pomocnú ruku a zároveň tým skvalitňujeme život dorastajúcej generácie,“ povedala Jana Gregorovičová, podpredsedníčka predstavenstva o. z. BILLA ľuďom, ktorá zároveň dodáva: „Motivácia k zdravšiemu životnému štýlu, prevencia a starostlivosť o seba a svojich blízkych je pre nás v BILLA zásadná. V rámci aktivít o. z. BILLA ľuďom dlhodobo spolupracujeme s Klinikou detskej oftalmológie LF UK a Národného ústavu detských chorôb, kde sme pomohli skvalitniť vyšetrenia zakúpením viacerých špecializovaných prístrojov. Pomôcť nevidiacim sa snažíme aj prostredníctvom našich projektov Nákupný asistent či Štvornohé oči,“ dodáva Jana Gregorovičová.

Autorefraktometer v akcii. Foto: BILLA ľuďom
autorefraktometer, Zdravé oči v škôlke, BILLA Autorefraktometer v akcii.

Zlé videnie nebolí

Vyškolení odborníci navštevujú materské školy po celom Slovensku a pomocou autorefraktometra vedia odhaliť ďalekozrakosť, tupozrakosť či nerovnomerné zakrivenie rohovky. Samotná procedúra skríningového merania je veľmi jednoduchá a bezbolestná. Zámerne prebieha v známom prostredí materskej školy, čo deti zbavuje strachu a stresu. Každý škôlkar, ktorý sa zapojí do programu, dostane potvrdenie o meraní pre rodičov. Tento certifikát obsahuje namerané zrakové parametre a prípadné odporúčania na ďalšie vyšetrenia u očného lekára. „Prevencia a starostlivosť o zrak má obrovský význam aj z dôvodu, že až 80 % všetkých vnemov zachytávame práve očami. Do šiestich rokov veku dieťaťa je možné odhaliť začínajúce sa očné poruchy a ochorenia. Rodičia sami veľmi často nevedia identifikovať prvé prejavy zrakových problémov. Dieťa nevyhodnotí, že niečo nie je v poriadku a skutočný stav sa následne prejaví až nástupom do školy, kde je na zrak dieťaťa kladená väčšia záťaž. Vtedy už ale môže byť na naštartovanie efektívnej liečby a korekcie neskoro,“ konštatuje MUDr. Beáta Bušányová, PhD., primárka Kliniky detskej oftalmológie LF UK a Národného ústavu detských chorôb v Bratislave.

Dnes sa začala registrácia do 6. ročníka preventívneho programu „Zdravé oči už v škôlke“. Informácie o tom, ako absolvovať skríningové meranie, nájdete na www.zdraveocivskolke.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oči #škôlka #očný lekár #oftalmológ #zdravé oči #Zdravé oči v škôlke