Dnešní siedmaci: Táto doba už nie je o alkohole, ale o fajčení a iných drogách

Podľa štatistík Fóra Pi s rozumom Slovensko (FPSR) sa približne štvrtina detí vo veku 12 – 14 rokov prvýkrát stretne s alkoholom doma, dokonca im ho podajú sami rodičia. „V takmer 70 % prípadov ponúkajú rodičia deťom pivo, mysliac si, že je rozdiel medzi mäkkým a tvrdým alkoholom.

03.11.2022 06:00
ruky, plechovka, cigareta, energetické nápoje,... Foto:
Aj keď vo väčšine krajín spotreba tabaku u dospelých za posledné desaťročie klesla, na Slovensku zostala rovnaká.
debata (1)

Je to však iba najrozšírenejší mýtus o alkohole. Dva a pol deci 12-stupňového piva má rovnaké množstvo alkoholu ako deci vína či tri centilitre liehoviny. Mäkký a tvrdý alkohol jednoducho neexistuje, účinky sú rovnaké,“ uvádza Tomáš Huba na pravú mieru jeden z najškodlivej­ších mýtov.

Zdroj: OECD Foto: Fórum Pi s rozumom
správanie, rizikové správanie, alkohol, fajčenie Zdroj: OECD

Edukačný projekt Hovorme o alkohole je zameraný na žiakov siedmeho ročníka ZŠ. „Práve v tomto veku sa deti prestávajú považovať za deti, no ešte stále sú vnímavé voči vplyvu dospelých. Navyše obyčajne v tom čase prvýkrát prichádzajú do kontaktu s alkoholom, preto patria k jednej z najrizikovejších skupín,“ vysvetľuje Huba. Tvrdí, že školské preventívne programy zatiaľ nie sú ucelené, odporúča však organizovať semináre a besedy o alkohole či stretnutia s odborníkmi z rôznych organizácií, ako napríklad so psychológmi či s políciou. „Aj v tomto smere je Fórum Pi s rozumom nápomocné,“ pripomína.

Riziko sa týka najmä nárazového pitia mladistvých – výsledky štúdie OECD State of Health in the EU z roku 2019 uvádzajú, že takmer polovica 15– až 16-ročných počas uplynulého mesiaca aspoň raz nárazovo pila alkohol. Nárazové pitie predstavuje významný problém vzhľadom na zvýšené riziko nehôd a úrazov súvisiacich s veľkou spotrebou alkoholu, ako aj negatívny vplyv na výsledky vzdelávania a sociálne výsledky.

Oveľa väčší problém však OECD vníma problematiku fajčenia na Slovensku – a to rovnako u dospelých, ako u mladistvých. V roku 2015 takmer jedna tretina 15-ročných až 16-ročných uviedla, že počas uplynulého mesiaca fajčili cigarety. Je to štvrtá najvyššia miera v krajinách EÚ. Tiež v roku 2014 viac ako jeden z piatich dospelých uviedol, že denne fajčí, čo predstavovalo vyšší podiel než EÚ celkovo. Aj keď vo väčšine krajín spotreba tabaku u dospelých za posledné desaťročie klesla, na Slovensku zostala rovnaká.

Ešte šokujúcejšie vyznieva, keď siedmaci sami... Foto: Fórum Pi s rozumom
dievča, žena, mladá žena, vapovanie, elektronická cigareta, fajčenie, dym Ešte šokujúcejšie vyznieva, keď siedmaci sami povedia, že dnešná doba už nie je o alkohole, ale o fajčení a iných drogách.

Šokujúco vyznieva, keď siedmaci sami povedia, že dnešná doba už nie je o alkohole, ale o fajčení a iných drogách, alebo keď otvorene priznávajú, že počas pandémie mali doma prístup k alkoholu a „liečili“ ním svoje negatívne pocity a frustráciu zo situácie, ktorú zažívali,“ delí sa lektorka Zuzana Žilinčíková o poznatky z praxe.

Podľa zistení z dotazníkov, ktoré žiaci vypĺňajú, pre siedmakov nie je problém dostať sa k alkoholu, cigaretám, klasickým aj vaporizovaným či dokonca k iným drogám, ako je napr. marihuana. Deti pijú príležitostne doma alebo u kamarátov, zvyšujú si tak sebavedomie, chcú zapadnúť do partie.

Zdroj: OECD

Za väčší problém, ako je spotreba alkoholu či nárazové pitie, však OECD tiež považuje nízku spotrebu zeleniny a ovocia a celkovo zlé stravovanie, keď uvádza, že približne 30 % (16-tisíc) všetkých úmrtí v roku 2017 bolo možné pripísať rizikám súvisiacim so stravovaním vrátane nízkeho príjmu ovocia a zeleniny a vysokej spotreby cukru a soli – ide o jedny z najvyšších úrovní v EÚ.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #mládež #alkohol #fajčenie #drogy #cigarety #alkohol u detí #siedmaci