95 percent z nás nezaujíma, či žijeme a pracujeme v zdravých budovách

Iba pätina Slovákov pri nákupe číta etikety na potravinách. Podľa prieskumu Združenia pre zdravie až štyria z desiatich Slovákov etikety nesledujú nikdy. Etiketa nám pritom napovie, z čoho je potravina vyrobená a upozorní aj na prípadné nebezpečné látky. Ešte menej ľudí si dá pri výstavbe nového domu či rekonštrukcii bytu námahu prečítať etiketu stavebných materiálov. Podľa skúseností spoločnosti Ecophon je to u nás menej ako 5 percent ľudí.

08.11.2022 14:00
chlap, muž, bolesť hlavy, chrípka Foto:
Ak pracujete z domu, prioritou je byť stimulovaný, kreatívny a motivovaný vo vyhradenom priestore.
debata (1)

Stavebné výrobky pritom majú svoje „rodné listy“ označované skratkami EPD a HPD, ktoré obsahujú informácie o vplyve výrobkov na životné prostredie a naše zdravie. V EPD nájdeme informácie o celom životnom cykle výrobku od ťažby surovín použitých na jeho výrobu až po jeho recykláciu, vrátane pôvodu týchto surovín a presného zloženia finálneho tovaru. Vieme napríklad zistiť, akú má produkt uhlíkovú stopu, ako vplýva na ozónovú vrstvu či vznik kyslých dažďov, koľko vody sa pri výrobe spotrebovalo a aký je podiel použitých obnoviteľných zdrojov. „Zákazníkov najčastejšie zaujíma uhlíková stopa. No vo všeobecnosti platí, že sa o zloženie materiálov na výstavbu domu či kancelárie a ich vplyv na zdravie a okolie zaujíma na Slovensku nateraz len malá hŕstka z nich,“ hovorí technická špecialistka spoločnosti Ecophon, Diana Fiľarská.

„Ide doslova o zdravie,“ varuje Peter Petraško, segment developer Ecophonu. V interiéri totiž trávime väčšinu nášho života. Napríklad v prípade mladej indoor generation (generácia, ktorá trávi väčšinu času vo vnútri) je to až 90 percent času. „Význam kvality vnútorného prostredia potvrdzuje aj existencia tzv. syndrómu chorých budov, ktorý vyvoláva pobyt v nezdravom vnútornom prostredí. Spájajú sa s ním zdravotné problémy ako bolesť hlavy či hrdla, upchatý nos, podráždená pokožka, únava alebo problémy s koncentráciou,“ dodáva Petraško.

Jiří Patočka Čítajte viac Sme obklopení jedmi. Záleží len na dávke

Kto nám povie pravdu?

HPD je nezávislé prehlásenie o zdravotnej neškodnosti výrobku overené treťou stranou, ktoré obsahuje kompletný zoznam a screening chemických látok s presnosťou na 0,01 percenta. Látky sa následne porovnajú s verejne dostupným zoznamom. Prehlásenie tak poskytuje kompletné informácie o vplyve produktov na zdravie ľudí. Zahŕňa napríklad informácie o prítomnosti škodlivého formaldehydu, ktorý dráždi sliznicu, vyvoláva pálenie očí a zhoršuje alergie. „Takéto prehlásenie zatiaľ vyžaduje len málo investorov na Slovensku, hoci spolu s certifikátom Eurofins Indoor Air Comfort Gold pre výrobky neznižujúce kvalitu vzduchu v interiéri umožňuje každému, kto má záujem, posúdiť, v akom zdravom prostredí bude bývať a fungovať, a či bude budova spĺňať požiadavky na tzv. ekologické budovy,“ vysvetľuje odborník Ecophonu.

Ako premeniť priestor, kde žijeme či pracujeme, na lepší

Všetko o zdravom domove si prečítate aj v novej knihe Zdravý domov (100 spôsobov, ako premeniť svoj priestor na lepší). Možno tu nájsť kapitoly o tom, ako obnoviť sústredenie pri práci doma, ako maximalizovať svetlo v zime, vybrať dobrý matrac, regulovať teplotu v spálni, zamaskovať nežiaduci hluk, vyberať netoxický nábytok, ale aj konkrétne odporúčané rastliny do spálne, obývačky, pracovne, kuchyne či kúpeľne. Kapitola 99 je venovaná zdravému mikrobiómu a posledná je o téme „Zašpiňte si ruky“, pretože aj „zdravá špina“ na rukách môže byť prínosom!

Knihu Zdravý domov vydalo vydavateľstvo IKAR. Foto: Ikar
obálka, kniha, Zdravý domov, Ikar Knihu Zdravý domov vydalo vydavateľstvo IKAR.

- Aké rastliny sú vhodné do spálne?

Mnohé rastliny detoxikujú vzduch, ktorý dýchame, odstraňujú znečisťujúce látky a pomáhajú vytvárať zdravý životný priestor.

Existuje mnoho bežných izbových rastlín, ktorým sa darí v interiéri a pomôžu nám uvoľniť sa a rýchlejšie zaspať. Napríklad tieto majú jedinečné vlastnosti v priestore, kde spíme:

  • levanduľa, jazmín, valeriána, aloe vera, lopatkovec, sansevieria trojpása (známa aj ako svokrin jazyk).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia #Astma #nezdravý domov #syndróm chorých budov