Ako na prvú pomoc pri zraneniach počas zimných športov

Zimné športy prispievajú k udržiavaniu kondície a dobrého psychického zdravia. Prinášajú však so sebou aj veľa rizík. Úrazy na snehu či ľade sú bolestivé. Ako im čo najlepšie predchádzať? Čo robiť v prípade, keď ste už úraz utrpeli?

23.11.2022 06:00
ruka, zlomenina Foto:
Ak zbadáte deformovanú končatinu, je nutné ju zafixovať. Tento úkon treba vykonať veľmi šetrne a s poranenou končatinou manipulovať čo najmenej.
debata

Zimné športy prinášajú veľa radosti, no majú aj svoje tienisté stránky. Zraniť sa pri nich je bežnejšie, ako by sa mohlo zdať.

Príprava je dôležitá

Mnoho ľudí zabúda na dostatočnú prípravu svalov pred športovým výkonom. Spustiť sa dolu po zjazdovke je však naozaj športový výkon. Svoje o tom vedia aj profesionálni športovci, napríklad taká Peťa Vlhová. Nezabúdajte preto na dostatočnú rozcvičku pred tým, ako si obujete lyžiarky. Pár cvikov na zahriatie svalstva vám nezaberie veľa času, ale poskytne vám to väčšiu stabilitu a rozsah pohybu. Vaše svaly budú pružnejšie reagovať v kritických situáciách. Môžete sa tak vyhnúť zbytočnému natiahnutiu svalu alebo zraneniam kolena.

Veľký dôraz treba klásť aj na vhodné oblečenie. Napriek tomu, že sa športy vykonávajú v chladnom až mrazivom počasí, človek sa pri nich zapotí. Nie je preto vhodné obliekať si bavlnené a veľmi hrubé oblečenie. Zvoľte radšej viac vrstiev funkčného oblečenia odporúčaného na druh vykonávaného športu. „V zimnom období netreba zabúdať ani na podchladenie či omrzliny,“ hovorí inštruktorka prvej pomoci Mgr. Andrea Stískalová, Dipl.s. Dávajte si teda pozor aj na ruky a nohy. Tie sú totiž z celého tela na omrzliny náchylné najviac.

Ako postupovať pri úraze na zjazdovke

Veľmi dobrá rada na úvod je uložiť si číslo horskej služby do mobilu ešte predtým, ako vyrazíte na svah. Vo vypätej situácii by vám jeho hľadanie zabralo zbytočne veľa času. Ten je lepšie venovať pomoci zranenému. S akým úrazom sa môžete stretnúť najčastejšie? „Najfrekvento­vanejšie úrazy pri zimných športoch sú zlomeniny kostí, zranený chrbát alebo vyvrtnuté kĺby. Časté sú aj poranenia hlavy,“ dopĺňa A. Stískalová.

Postup pri ošetrovaní úrazu pozostáva z pár jednoduchých krokov. Ako prvé a najdôležitejšie je skontrolovať vedomie zraneného. Ak je pri vedomí, je nevyhnutné s ním neustále komunikovať. „Ak zranený komunikuje zrozumiteľne, máte približne 1 – 2 minúty na druhotné vyšetrenie. S tým súvisí kontrola zraneného od hlavy až po päty a nevyhnutnosť zistiť, či nemá bolesť niektorej časti tela,“ popisuje inštruktorka prvej pomoci.

Ak zbadáte deformovanú končatinu, je nutné ju zafixovať. Tento úkon treba vykonať veľmi šetrne a s poranenou končatinou manipulovať čo najmenej. „Pri otvorenej zlomenine, keď je porušená celistvosť kože v okolí zlomeniny, je dôležité sledovať stav vedomia zraneného a o ranu sa postarať. Krvácanie treba zastaviť s použitím obväzov. Urýchlené kontaktovanie záchrannej služby a prevoz do najbližšieho dravotníckeho zariadenia je samozrejmosťou pri každom type úrazu,“ upozorňuje Andrea Stískalová.

Video
Ako cvičiť po artroskopickej operácii kolena? Fyzioterapeutka Mgr. Jana Melichárová zo Spine clinic v Bratislave vám v tomto videu ukáže štyri série rehabilitačných cvikov, ktoré je potrebné cvičiť po artroskopickej operácii kolena.

Ako liečiť menšie zranenia

Úrazy pri zimných športoch nie sú vždy len strašidelné a vyžadujú si zásah horskej služby. Medzi veľmi časté úrazy patrí vyvrtnutie členka alebo narazenie zápästia. Liečba takýchto poranení je možná aj v domácom prostredí. „Základom liečby je prerušenie fyzickej aktivity a pokojový režim, teda znehybnenie bolestivej lokality. Vhodná je aj aplikácia protizápalovej liečby. Používame rôzne formy, napríklad krémy s aceklofenakom na lokálnu aplikáciu a tabletky na perorálne použitie,“ odporúča ortopéd Jozef Vojtaššák.

Najčastejšie úrazy počas zimného športovania

Zlomeniny kostí

Zranený chrbát

Poranenie hlavy

Vyvrtnuté kĺby

Podchladenie

Omrzliny

„Aj u vrcholových športovcov využívame vlastnosti nesteroidných antireumatík, pri čom preferujeme bezpečnosť lieku. Vo svojej praxi pri liečbe športových úrazov často využívame krém s účinnou látkou aceklofenak, pre výrazne výhodné vlastnosti – protizápalový a analgetický efekt a v neposlednom rade aj pre dobrú toleranciu liečiva zo strany pacientov – športovcov “, hovorí ortopéd, športový lekár MUDr. Roman Fano.

Čo robiť pri vyrazenom dychu

Zriedkavosťou pri pádoch nie je ani vyrazený dych. Ak ste tento stav zažili, viete, ako hrôzostrašne môže pôsobiť. Obzvlášť, ak ide o dieťa. Často k týmto úrazom dochádza pri korčuľovaní na ľade. Dopad na tvrdý povrch a ešte aj v rýchlosti je prvým predpokladom vyrazeného dychu. Základné pravidlo je nepanikáriť a nekričať. Človek s vyrazeným dychom je pri vedomí, sám je vystrašený a potrebuje podporu. „Vyrazený dych väčšinou nie je stav, ktorý ohrozuje život človeka. Trvá približne 30 sekúnd a sám odznie. Ak ide o dieťa, tak ho posaďte a jemne poklepávajte po chrbte alebo ho jemne krúživými pohybmi na chrbte masírujte,“ dáva poslednú radu odborníčka na prvú pomoc.

Ako na prvú pomoc pri zlomenine

• Komunikácia so zraneným – tak zistíte aj kvalitu vedomia

• Fixácia poškodenej končatiny – manipulujte s ňou čo najmenej

• V prípade rany zastavte krvácanie tlakom na ranu

• Zabráňte podchladeniu zraneného – izolujte ho od chladného povrchu

• Sledujte a kontrolujte stav vedomia a dýchanie

• Volajte horskú službu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zlomenina #úraz #športovanie #úrazy #vyrazený dych