Detskí figuranti si išli kúpiť cigarety. Ako dopadli?

Túto nedeľu, 20. novembra, je Medzinárodný deň bez fajčenia. Približne pätina dospelej populácie stále fajčí. Odborníci upozorňujú, že až 90 % pravidelných dospelých fajčiarov začína fajčiť v tínedžerskom veku. Podľa posledných štatistík vyskúšala už niekedy cigaretu takmer tretina detí na základnej škole. Alarmujúco pravidelne u nás fajčí až štvrtina stredoškolákov, mladých ľudí vo veku 15 – 17 rokov . Cigarety získavajú nielen od dospelých kamarátov, ale vedia si ich aj bez problémov kúpiť. Potvrdili to tiež aktuálne výsledky kontrol Slovenskej obchodnej inšpekcie.

20.11.2022 10:00
ruky, plechovka, cigareta, energetické nápoje,... Foto:
Fajčenie detí a mladistvých je problémom nás všetkých. Zodpovední sme zaň všetci, nielen výrobcovia a predajcovia, nielen legislatíva a prevencia štátu.
debata (4)

Iniciatíva Na veku záleží spoločne so Slovenskou obchodnou inšpekciou na prelome leta pripravili a zrealizovali celoslovenskú kontrolnú akciu zameranú na dodržiavanie zákazu predaja tabakových výrobkov osobám mladším ako 18 rokov. Figuranti rozdelení do 2 kategórií, vo veku 11 – 14 rokov a vo veku 15 – 17 rokov, sa snažili v rámci „mystery shoppingov“ kúpiť cigarety v rôznych typoch prevádzkových jednotiek, ako sú trafiky a novinové stánky v exteriéri aj v interiéri nákupných centier, čerpacie stanice, aj predajne potravín a pohostinstvá. A uspeli, dokonca aj figuranti, ktorí navštevujú ešte len základnú školu.

nikotín, nikotínové vrecká, závislosť Čítajte viac Medzi školákmi sú hitom návykové nikotínové vrecká. Niektoré vyzerajú ako gumené medvedíky!

Výsledky kontroly inšpekcie

SOI (Slovenská kontrolná inšpekcia) vykonala v horizonte štyroch týždňov 604 kontrolných nákupov po celom Slovensku, pričom viac ako polovica (53,8 %) bola v predajných jednotkách, v ktorých je predaj tabakových výrobkov minoritný oproti ostatným tovarovým skupinám. Viac ako 31,6 % kontrol bolo realizovaných v trafikách a novinových stánkoch a 14,6 % kontrol bolo na čerpacích staniciach. „Výsledky tohtoročných kontrol ukázali, že každé piate dieťa, osoba mladšia ako 18 rokov, si dokáže sama kúpiť tabakové výrobky. K neoprávnenému predaju tabakových výrobkov osobám mladším ako 18 rokov došlo v 131 prípadoch, čo predstavuje porušenie zákona v 21,69 % ,“ informuje Ingrid Valachová z Odboru ochrany spotrebiteľa a trhového dohľadu zo Slovenskej obchodnej inšpekcie a dodáva: „Vo väčšine prípadov (88,55 %) predávajúci bez problémov predali tabakové výrobky mladistvým od 15 rokov, až v 11,45 % prípadoch nemali problém predať cigarety aj maloletým deťom, vo veku od 11 do 14 rokov, ktoré navštevujú ešte len základnú školu.“

Najčastejšie, v štvrtine prípadov, predali tabakové výrobky osobám mladším ako 18 rokov v prevádzkových jednotkách ako potraviny či pohostinstvá.

Projekt H3KNISA

Závislosť od fajčenia získava mladý organizmus omnoho rýchlejšie, a preto je už aj pri občasnom fajčení prestať s cigaretami problém. Preto vznikol projekt H3KNISA, ktorým iniciatíva Na veku záleží cieli práve na rizikovú vekovú skupinu stredoškolákov a motivuje ich heknúť si svoj život k lepšiemu a bez fajčenia.

„Vieme, že na mladých ľudí nefungujú príkazy, zákazy, mentorovanie, ani ohľadom fajčenia. Nefungujú žiadne výchovné koncerty, žiadne prednášky, ale čo vieme, že funguje, sú motivujúce témy, inšpiratívne príbehy a výzvy od zaujímavých ľudí, s ktorými môžu v malých komunitách diskutovať a ktorých akceptujú a sú pre nich prirodzené autority. Ideálne ich generácie, generácie tretieho tisícročia (3K), ktorí už niečo dosiahli,“ hovorí Peter Guldan stredoškolský pedagóg zo SOŠ Masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave a jeden zo spolutvorcov preventívneho projektu H3KNISA.

nikotín, nikotínové vrecko, závislosť, snus Čítajte viac Čo hovoria na nikotínové vrecká u detí odborníci? Záchranári, toxikologička a odborník na závislosti

„H3KNISA má v školách a u študentov veľký úspech. Vďaka množstvu lektorov, ktorí študentov svojimi príbehmi a témami povzbudili, motivovali začať v dobrom viac nad sebou rozmýšľať, pracovať so sebou, začať konať, realizovať sa, ale aj prekonať svoje menšie / väčšie strachy, stresy, úzkosti, obavy, komplexy, čo im opäť umožní vnímať nepríjemnejšie situácie optimistickejšie a nezaháňať stres a obavy fajčením. Študenti si pritom uvedomili, že dnes už nie je cool zapáliť si, ale práve naopak,“ hodnotí prínos H3KNISA pre študentov pedagóg Peter Guldan. Projekt H3KNISA si od januára môžu jednoducho zrealizovať vo vlastnej réžii viaceré stredné školy, stačí zaslať prihlášku na webe projektu www.h3knisa.sk.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #nikotín #mladiství #fajčenie mladistvých