Obriezka: podľa lekárov v USA prínos prevažuje nad rizikom

Zdravotné prínosy obriezky u malých chlapcov prevažujú nad rizikami. Vyplýva to z nového stanoviska Americkej pediatrickej akadémie, ktorá zastupuje okolo 60 000 detských lekárov.

28.08.2012 06:00
bábo, bábätko, novorodenec, dieťa, pôrodnica Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

V minulosti sa pritom skupina k zákroku stavala neutrálne, čo výrazne prispelo k poklesu počtu chlapčenských obriezok v Spojených štátoch v posledných rokoch.

„Máme jasné dôkazy podporujúce zdravotné prínosy obriezky,“ uviedla výskumníčka Susan Blanková, ktorá sa otázkou so svojimi kolegami zaoberala. Roku 1999 a potom znovu roku 2005 pritom organizácia uviedla, že pre obriezku u novonarodených chlapcov neexistuje vedecké ospravedlnenie. V súčasnosti tak lekári v Spojených štátoch zbavujú predkožky 56 percent novonarodených chlapcov, čo je menej ako v minulosti.

Teraz ale akadémia po siedmich rokoch výskumu a po analýze viac ako 1000 štúdií uvádza, že obriezka je pre chlapca prínosná, a to prakticky okamžite. „Medzi zdravotné prínosy obriezky patrí až deväťdesiatper­centný pokles výskytu infekcií močového ústrojenstva v prvom roku života,“ podotkla Blanková.

Muži s obriezkou sú ale predovšetkým menej náchylní na pohlavné choroby. Zákrok znižuje riziko nákazy vírusom HIV pri heterosexuálnom pohlavnom styku asi o 60 percent," povedala Blanková. Nižšie je aj riziko nákazy ľudským papilomavírusom či genitálnym herpesom. Obrezaní muži sú podľa vedcov" bezpečnejší "aj pre partnerky.

Kritikov zákroku ale zmena postoja akadémie nepresvedčila. Mužská obriezka je podľa nich rovnako škodlivá ako ženská. „Ako rodičia alebo lekári nemáme právo deťom odrezať bežnú časť ich tela. Je to v rozpore s ľudskými právami a ide o výsmech etike,“ uviedla Georgeanne Chapinová z organizácie Nedotknutá Amerika, ktorá bojuje proti obriezke.

Vedci podľa nej obriezku podporili pochybnými výskumami. Štúdiu o nákaze vírusom HIV napríklad vraj vykonávali len v Afrike, kde je AIDS oveľa bežnejší medzi heterosexuálmi než inde. Aktivisti tiež hovoria, že zákrok nie je bezpečný a že niektorí chlapci si následky zbabraných obriezok so sebou nesú celý život.

Mnoho odborníkov ale takéto názory odmieta. Porovnanie so ženskou obriezkou, ktorej výsledkom je zmrzačenie genitálií, je podľa nich pritiahnuté za vlasy. Samotný zákrok je pre chlapcov veľmi bezpečný.

16 debata chyba