Deti sa učia rozpoznať príznaky mŕtvice. Emka tak zachránila dedka

„Ročne postihuje cievna mozgová príhoda až 17-tisíc pacientov na Slovensku, ale pre neskorý príchod do nemocnice nemôžu lekári všetkých adekvátne liečiť, hoci aj cievna mozgová príhoda je dnes liečiteľné ochorenie. Dôležité je aby, aby pacienti prišli do nemocnice včas," vysvetľuje neurologička MUDr. Dáša Viszlayová, primárka Neurologickej kliniky FNsP v Nových Zámkoch.

13.01.2023 06:00
deti, škola, žiaci, trieda, masky, mŕtvica,... Foto:
Žiaci základnej školy počas vzdelávacieho projektu Hrdinovia FAST.
debata

Kardiovaskulárne ochorenia, medzi ktoré patrí aj mozgová mŕtvica, postihujú čoraz mladšie ročníky. Dlhodobo sú aj najčastejšou príčinou hospitalizácií. Podľa tát Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) z jednotlivých diagnóz dominovali v nemocniciach v roku 2021 srdcové zlyhanie (22 077), nasledoval mozgový infarkt, čiže mŕtvica (19 543) a akútny infarkt myokardu (13 676). Celkovo tvorili choroby obehovej sústavy 14.6 % z celkového počtu hospitalizácií.

čas, mozog, mŕtvica Čítajte viac Mozgová mŕtvica: Odpočítavanie

Mnohí Slováci nepoznajú hlavné príznaky mozgovej mŕtvice, medzi ktoré patria najmä pokles ústneho kútika, porucha reči a ochrnutie jednej strany tela. Stáva sa aj to, že pacientovi, povedzme, vypadne polovica zorného poľa, vidí dvojito, alebo sa cievna mozgová príhoda začne epileptickým záchvatom či bezvedomím, čo je ten horší prípad.

Existujú dva základné druhy mozgovej príhody. Ischemická znamená nedokrvenie, čiže upchatie cievy v mozgu zrazeninou (85–90 % prípadov). Menej častá hemoragická príhoda, zakrvácanie do mozgu, má podstatne horšiu prognózu. Príznaky oboch sú veľmi podobné a kým pacient nepríde do nemocnice, ani špecialisti nevedia, či ide o ischemickú alebo hemoragickú mozgovú príhodu. Mnoho ľudí si myslí, že cievna mozgová príhoda sa týka len starších a seniorov. Na jednej z tlačových konferencií v minulosti MUDr. Vlastimil Serdahely, primár Neurologického oddelenia NsP v Skalici, rozprával, že jeho najmladšou pacientkou bolo len 18-ročné dievča. Okrem toho ročne niekoľko stoviek pacientov s cievnou mozgovou príhodou (v roku 2015 ich bolo vyše päťsto)je vo vekovej kategórii len 20–44 rokov.

Cieľom animovaných postavičiek je upútať... Foto: GRAPE
mŕtvica, Hrdinova FAST, vzdelávací projekt, mozgový infarkt Cieľom animovaných postavičiek je upútať pozornosť detí a priblížiť sa ich mysleniu.

Preto sa aj tento rok pod odbornou garanciou Svetovej organizácie pre cievne mozgové príhody (WSO) a iniciatívy Angels realizuje vzdelávací projekt na školách, ktorý učí deti rozpoznávať príznaky cievnej mozgovej príhody. Deje sa tak vďaka mimoriadne úspešnému minulému ročníku, za ktorý Slovensko získalo niekoľko medzinárodných ocenení. Aktuálne sa materské a základné školy na Slovensku môžu prihlásiť do tretieho ročníka tejto vzdelávacej iniciatívy, ktorej cieľom je vzdelávať deti o príznakoch cievnej mozgovej príhody a naučiť ich zavolať prvú pomoc včas. Na Slovensku kampaň prebieha pod záštitou pacientskej organizácie Sekunda pre život, ktorá spustila náborovú kampaň a oslovuje školy, aby sa zapojili do päťtýždňového bezplatného vzdelávacieho programu Hrdinovia FAST. Nad kampaňou aj tento rok prevzalo záštitu Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu SR.

Projekt získal minulý rok uznanie od Európskej komisie za najlepšiu praktickú pomôcku pre školy vo vzdelávaní v oblasti zdravotníctva. Do projektu Hrdinovia FAST sa v druhom ročníku zapojilo 360 škôl a takmer 9-tisíc detí. Úspešný medzinárodný projekt podporili aj slovenskí neurológovia, ktorí sa zúčastnili na seminároch priamo vo vybraných školách. Za záchranu svojho starého otca získala ocenenie 9-ročná Emka Horváthová zo Základnej školy v Nových Zámkoch, ktorá upozornila svoju mamu, že starký má vykrivený kútik a nevie rozprávať. Emka navštevuje školu pre zdravotne postihnuté deti a práve táto škola sa zapojila do projektu FAST Heroes (z angličtiny rýchli hrdinovia) už po druhýkrát. Ďalšími finalistami, ktorí získali ocenenie za záchranu svojich starých rodičov, boli Peťko a Samko Brnovci zo Základnej školy v Dubnici nad Váhom a Marek Bokoš zo Základnej školy v Lučenci.

Kampaň FAST Heroes je určená pre cieľové skupiny detí vo veku od 5 do 9 rokov. Pre staršie deti od 10 rokov na druhom stupni základných škôl je vytvorený vzdelávací program podporený náučnými videami, v rámci ktorých sa spolu s učiteľmi naučia rozpoznávať príznaky ochorenia a zamerajú sa predovšetkým na rizikové faktory cievnej mozgovej príhody.

Názov Hrdinovia FAST pochádza z anglickej skratky pre určenie príznakov cievnej mozgovej príhody kde F znamená tvár, A – končatina, S – reč, T – čas. Do kampane sa škôlky a školy môžu prihlásiť TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvica #cievna mozgová príhoda #kardiovaskulárne riziko #mozgový infarkt