d-Test testoval teplomery: Teplo, teplejšie, horúco... píp

Na trhu možno nájsť množstvo digitálnych osobných teplomerov - kontaktných, bezkontaktných, ušných či multifunkčných. Časopis d-Test si v rámci rozsiahlych laboratórnych i praktických testov overil presnosť a stálosť merania, jednoduchosť obsluhy i odolnosť voči pádu. A zistil, že cena o kvalite teplomera veľa neprezradí.

25.01.2023 06:00
chrípka, nádcha, teplota, choroba, horúčka, Foto:
Najpresnejšie sú kontaktné teplomery.
debata

Ak sa pozrieme do e-shopov a cenových porovnávačov, zistíme, že najväčší podiel na trhu majú elektronické (digitálne) teplomery rôznych typov. Časopis d-Test porovnával 35 modelov vrátane bezkontaktných, ušných či multifunkčných. My sa však v tomto článku budeme venovať iba kontaktným digitálnym teplomerom (vieme, že niekdajšie ortuťové teplomery sa od júna 2009 nesmú predávať – pozn. red.).

Kontaktné digitálne teplomery tvorili najpočetnejšiu skupinu testovaných výrobkov – išlo celkovo o 19 modelov. V podstate ide o elektronických pokračovateľov klasických sklenených meradiel, sú lacné a jednoduché. Obyčajne sa používajú na meranie teploty pod pazuchou, ale väčšinu z nich možno využiť aj na meranie teploty v ústach či v konečníku (niektoré majú práve z tohto dôvodu pružnú špičku). Okrem týchto devätnástich teplomerov bol testovaný aj jeden nedigitálny výrobok, ktorý vyzerá prakticky rovnako ako niekdajšie sklenené ortuťové teplomery. Je sklenený a namiesto ortuti sa v ňom nachádza zliatina gália, india a cínu. Prešiel rovnakými skúškami ako jeho digitálni súperi, nerobil sa jedine test odolnosti voči pádu (logicky, pretože je sklenený). V presnosti merania dopadol tento sklenený teplomer s hodnotením dobre – 68 % a v celkovom hodnotení sa tiež v zásade ocitol na chvoste rebríčka.

Počas choroby a užívania liečiv na znižovanie... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Meranie teploty, horúčka, teplota, dieťa, plyšák, choroba, choré dieťa Počas choroby a užívania liečiv na znižovanie bolesti a horúčky je dieťaťu dôležité pravidelne merať teplotu - aby sme vedeli, či liečba účinkuje. Ušné teplomery však dopadli v teste horšie. Odmeriate však nimi teplotu aj počas spánku dieťaťa.

Medzi zásadné patrili skúšky presnosti merania, ktorých cieľom bolo zistiť, či sa hodnota na teplomere zhodovala s reálnou teplotou. Nebudeme sa rozpisovať o tom, ako presne sa to v laboratóriu zisťovalo, je možné si to prečítať v časopise d-Test 1/2023 TU. Práve (ne)presnosť testovaných modelov sa ukázala byť parametrom, ktorý štartovacie pole rozdelil na víťazov a porazených. Kontaktné teplomery patrili do tej šťastnejšej skupiny a dopadli najlepšie, pretože až 16 modelov z devätnástich dostalo veľmi dobré hodnotenie. Horšie to bolo s ušnými, multifunkčnými a bezkontaktnými meradlami.

maslo, tuk, pomazánka Čítajte viac d-Test hodnotil maslá. Ako vyzerá a chutí kvalitné maslo?

„Perfektné skóre a najväčšiu pochvalu si zaslúžil kontaktný teplomer Dr. Max ThermoMAX Digital, kde bola odchýlka merania prakticky nulová,“ píše sa v časopise d-Test 1/2023. Vynikajúce výkony v presnosti merania predviedli aj Hartmann Thermoval Rapid a Domotherm Rapid (ale tento tretí neobstál v teste odolnosti, takže meria veľmi presne, ale nemal by vám spadnúť). Hoci v celkovom hodnotení zvíťazil teplomer Geratherm Rapid Flex s 85 %, značka Dr. Max sa v celkovom hodnotení v prípade kontaktných teplomerov ocitla hneď na druhom mieste s 84 % a Hartmann Thermoval Rapid na treťom mieste s 83 %. V presnosti merania však 100 % dosiahol jedine Dr. Max ThermoMax Digital s pevnou špičkou. Komisia hodnotila aj ergonómiu, komfort pri meraní, čitateľnosť displeja, rýchlosť merania či počet zlyhaných meraní. V teste pádu (z výšky 80 cm) všetky kontaktné teplomery (až na dve značky Domotherm a Alecto) obišli so 100 % – čiže nerozbili sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #teplota #chrípka #baktéria #vírus #nádcha #horúčka #teplomer #zvýšená teplota