Ako si správne merať teplotu? Ktorý typ merania je najpresnejší?

Ak sa pozrieme do e-shopov a cenových porovnávačov, zistíme, že najväčší podiel na trhu majú elektronické (digitálne) teplomery rôznych typov. Niekdajšie ortuťové teplomery sa od júna 2009 nesmú predávať.

31.01.2023 07:30
chlap, muž, chrípka, prechladnutie, nádcha,... Foto:
Na trhu možno nájsť množstvo digitálnych osobných teplomerov - kontaktných, bezkontaktných, ušných či multifunkčných.
debata

Meranie pod pazuchou: Dôležité je teplomer pod pazuchou držať pevne pri tele. Odporúča sa pri tom sedieť a ostať v pokoji, pretože aj najmenšie pohyby môžu spôsobiť zlyhanie merania.

Meranie v ústach: S pomocou kontaktných teplomerov je možné v ústach merať teplotu pomerne spoľahlivo. Pred meraním je, samozrejme, potrebné teplomer dôkladne vyčistiť. Hrot teplomera vložte pod jazyk, optimálne až ku koreňu jazyka (teplota v blízkosti špičky jazyka je výrazne nižšia) a zavrite ústa. Nežiaduco ovplyvniť presnosť merania môže konzumácia studených či horúcich jedál a nápojov tesne pred meraním.

chrípka, nádcha, teplota, choroba, horúčka, Čítajte aj d-Test testoval teplomery: Teplo, teplejšie, horúco... píp

Meranie v konečníku: Zisťovanie teploty týmto spôsobom je presné. Ide však o metódu, ktorá môže byť nepríjemná pre deti i dospelých. Z tohto dôvodu je však na trhu rad teplomerov s ohybnou špičkou. Zavedenie teplomera uľahčí, ak špičku potriete mastným krémom. Pre správne meranie stačí zaviesť špičku približne do dvojcentimetrovej hĺbky. Obzvlášť veľkú pozornosť je potrebné venovať hygiene.

Meranie v uchu: Vzhľadom na blízkosť ušného kanála k mozgu je snímaná teplota reprezentatívnym indikátorom teploty telesného jadra. Pre správne meranie chyťte vonkajšiu časť ucha medzi dva prsty a potiahnite ho mierne dozadu a nahor, aby mal senzor teplomera „voľný výhľad“ na ušný bubienok.

Meranie na čele: Bezkontaktný teplomer namierte zo vzdialenosti dvoch až troch centimetrov priamo na čelo. Dbajte na to, aby pokožka na čele nebola spotená alebo špinavá. (Takéto meranie má význam, napríklad keď dieťa spí, aby sme ho nemuseli budiť. Z čias pandémie si však pamätáme, že je pomerne nepresné, najmä vo chvíli, keď človek vojde do interiéru zo studeného exteriéru počas zimných mesiacov – pozn. red.).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #teplota #chrípka #nádcha #horúčka #teplomer #meranie teploty