Vonku mrzne. Koľko trvá, kým ležiaci človek zamrzne a zomrie?

Mrzne. Na lavičke leží človek. Pôsobí ošumelo. Ľudia okolo neho chodia, nevšímajú si ho, viacerí sledujú iba mobil. Ako roboti. Je to bezdomovec? Alebo diabetik v hypoglykémii? Je nadrogovaný? Ožratý? A čo nás vlastne do toho? Veď sa hovorí, že smrť zamrznutím patrí medzi najkrajšie, nie?

09.02.2023 06:00
zima, mráz, bezdomovec, sneh, omrzliny, zamrznutie Foto:
To, že podchladenie hrozí len pri dlhodobých mínusových teplotách, je mýtus. Môže k nemu dôjsť aj pri teplote nad nulou, ak je postihnutý zle oblečený alebo mokrý.
debata (6)

Za posledné tri roky záchranári na Slovensku vyštartovali takmer k 900 prípadom podchladenia, z toho 14 ľuďom už nedokázali pomôcť. Iba časť prípadov sa týkala ľudí bez domova. Vo viacerých prípadoch na ulici ležali ľudia z iných, najmä zo zdravotných dôvodov.

Podchladenie, tzv. hypotermia je stav, pri ktorom klesá teplota tela pod 35 stupňov Celzia. Miernejšia forma sa prejavuje triaškou, závratmi, zrýchleným dýchaním až apatiou. Pri strednej forme človek už stráca schopnosť racionálne konať a bojovať s podchladením vlastnými silami. Pri ťažkej forme postupne začínajú zlyhávať životné funkcie, podchladený je v bezvedomí a bez okamžitej pomoci zomiera.

Klasifikácia podchladenia

Hypotermia 1. stupňa – plné vedomie a triaška ( telesná teplota 35 – 32 stupňov Celzia)

Hypotermia 2. stupňa – spavosť, bez triašky (telesná teplota 32 – 28 stupňov Celzia)

Hypotermia 3. stupňa – bezvedomie (telesná teplota 28 – 24 stupňov Celzia)

Hypotermia 4. stupňa – zastavenie obehu, nedýcha, zdanlivá smrť (telesná teplota 24 – 15 stupňov Celzia)

Hypotermia 5. stupňa – smrť pri nezvratnej hypotermii

Najnižšia telesná teplota, akú človek prežil, bola zaznamenaná v roku 2014, píše sa v knihe Prvá pomoc v praxi dvojice záchranárov Pištejová-Kraus. V Poľsku bol dvojročný chlapec privezený do nemocnice v Krakove s telesnou teplotou 12,3 stupňa Celzia. Po 74 dňoch bol prepustený domov bez výrazného neurologického poškodenia.

Miroslav Riegl Čítajte viac Zachránia človeka alebo odvrátia zrak? Sociálny experiment skúmal v Bratislave ľahostajnosť

Koľko teda vlastne trvá, kým človek ležiaci niekde na zemi či na lavičke vonku zamrzne a zomrie? „K podchladeniu môže dôjsť za rôzne dlhý čas, nedá sa to definovať presným časovým intervalom, pretože to môže byť ovplyvnené množstvom faktorov – od fyzickej kondície človeka, jeho hmotnosti, či je to muž, alebo žena, koľko vrstiev oblečenia má, či je spotený alebo nedajbože mokrý,“ vymenúva MUDr. Martin Balko z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR.

Závisí aj od toho, či má podchladená osoba dostatok tekutín a energetický príjem, dodáva záchranár. Ak teda chceme aspoň trochu pomôcť napríklad človeku bez domova, ktorý je pri vedomí a sedí v mraze niekde pri obchodnom dome a odmietne inú pomoc, kúpme mu niečo napiť (nie alkohol, ten rozširuje cievy a zvyšuje straty tepla, podobne nie kofeínový nápoj, takisto nie cigarety). Najlepšie teplý nápoj s vysokým obsahom cukru, aby sa dotyčný hydratoval a dajme mu niečo energetické, minimálne aspoň tzv. rýchle sacharidy v podobe sladkej čokoládovej tyčinky či keksíka. Každý má v autolekárničke izotermickú fóliu, nezabúdajme na to a ak máme pocit, že by niekomu pomohla, darujme ju, záchranárska izotermická fólia stojí poldruha eura, je opakovane použiteľná, nepremokavá, vetruvzdorná, odolná proti vlhkosti a dokáže zadržať až 90 % telesného tepla (nezakrývame ňou hlavu, nie je priepustná pre vzduch).

Linka pomoci ľuďom bez domova je 0949 655 555.... Foto: SHUTTERSTOCK
zima, mráz, bezdomovec, človek bez domova, zamrznutie, omrzliny Linka pomoci ľuďom bez domova je 0949 655 555. Prispieť na útočisko pred zimou a ulicou možno aj na adoptujsipostel.sk.

To, že podchladenie hrozí len pri dlhodobých mínusových teplotách, je mýtus. Môže k nemu dôjsť aj pri teplote nad nulou, ak je postihnutý zle oblečený alebo mokrý. Podchladiť sa môže aj senior so zhoršenou mobilitou, keď je dlhodobo v prostredí s teplotou okolo 15 stupňov Celzia.

Celkové podchladenie je vždy život ohrozujúcim stavom! Lokálne omrzliny, napríklad niekde na lyžovačke či počas zimnej turistiky, život ohrozujúcim stavom nie sú, ale tiež ich treba správne ošetriť. Nikdy ich nemasírujeme, netrieme snehom ani tkaninami! Odstránime mokrý odev a obuv, zabalíme do termofólie. Omrzliny nikdy neohrievame priamym teplom (oheň, fén, ohrievač)! Ideálne je postihnutú časť tela zabaliť do teplej tkaniny a medzi prsty dať kus látky tak, aby sme prsty oddelili od seba. „Na omrzliny nedávame nijaké masti ani spreje,“ píšu záchranári Pištejová-Kraus. Len v prípade ťažkej dostupnosti zdravotnej pomoci je možné do príchodu záchranky urobiť teplý vodný kúpeľ. Teplota vody približne 40 stupňov Celzia, nesmieme tým spôsobovať bolesť. Ohrievať do navrátenia farby okolitých tkanív, následne osušiť a zabaliť.

Mimochodom, ako zaujímavosť, samotná hypotermia má aj ochranný účinok, znižuje metabolizmus a spotrebu kyslíka u postihnutého. Mozog dokáže pri teplote 18 stupňov Celzia desaťkrát dlhšie tolerovať nedostatok kyslíka ako pri teplote 37 stuňov Celzia, preto je možná záchrana postihnutého aj pri predĺženej kardiopulmonálnej resuscitácii (laicky = oživovanie).

Raritné prípady

V literatúre sú napríklad opísané prípady, keď sa dieťa utopilo v ľadovej vode a podarilo sa ho vyloviť po 15–20 minútach. A takéto dieťa sa podarilo resuscitovať a neskôr zrehabilitovať bez väčších poškodení mozgu. Ako je to možné? Takýto raritný prípad bol opísaný aj v renomovanom anglickom medicínskom časopise Lancet. Voda bola totiž ľadová a došlo k hypotermii, prudkému podchladeniu organizmu i mozgu. Podchladené bunky nepotrebujú toľko kyslíka ako živé. Podmienkou je, že tá hypotermia musí byť veľmi prudká a mozog dieťaťa má navyše obrovskú regeneračnú schopnosť. Takže v literatúre je opísané, že bez väčšej ujmy takto prežilo dieťa, ktoré bolo pod vodou dokonca 60 minút. Hypotermia sa preto využíva aj pri mimotelovom obehu počas kardiooperácií, skutočná hypotermia sa dosiahne len inštrumentálnym, invazívnym spôsobom, keď sú do veľkých ciev zavedené katétre a pacienta riadeným spôsobom ochladzujete. Spomalí sa metabolizmus tkanív, zníži sa spotreba kyslíka i prietok krvi vo všetkých orgánoch tela. Samozrejme, teplota nesmie klesnúť pod určitú hranicu.

(Z rozhovoru autorky s doc. MUDr. Milanom Májekom, anestéziológom, intenzivistom a pedagógom)

Prevencia podchladenia

  • používať viac vrstiev oblečenia (podľa možností z rôznych materiálov), mať náhradné oblečenie
  • byť v pohybe
  • sadnúť alebo ľahnúť si iba na izolačný materiál
  • v prípade núdze použiť izotermickú fóliu
  • mokré a vlhké oblečenie čo najskôr vymeniť za suché
  • uvoľniť škrtiaci odev, zlepší sa prekrvenie
  • stočiť sa do klbka alebo vo väčšej skupine využívať skupinové teplo (sadnúť si čo najbližšie k sebe)
  • zostať pri vedomí, snažiť sa nezaspať
  • konzumovať teplé nápoje a kalorické potraviny (med, čokoláda)
  • nefajčiť a nepiť alkohol (rozširuje cievy a urýchľuje vznik podchladenia)
  • chrániť odstávajúce časti tela (nos, uši, prsty)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #podchladenie #zamrznutie #omrzliny #hypotermia