Viete, že krv môžu darovať aj diabetici? Áno, je to tak, ale...

Začala sa každoročná kampaň Valentínska kvapka krvi týkajúca sa darcovstva krvi. Čitateľ Pravdy Marek G. zareagoval na náš dávnejší článok o prvodarcovstve krvi 20-ročnej Sáry (nižšie). "Som dlhoročný darca krvi, mám 50 rokov, ale iba 39 odberov. Možno vás zaujme, prečo je to tak," napísal nám pán Marek.

14.02.2023 06:00
darcovstvo krvi, odber krvi, krv, ruky, srdce,... Foto:
Darca krvi musí byť starší ako 18 rokov a vážiť viac ako 50 kg. Ženy môžu darovať krv každé štyri a muži každé tri mesiace.
debata

Ďalej píše: „Na začiatok poviem, že s odberovými miestami NTS na Slovensku mám len dobré skúsenosti. Darúval som krv v Trnave a potom aj v Bratislave-Ružinove. Nikdy som tam nemal žiadne problémy. Bohužiaľ, niekoľkokrát som bol darovať krv aj na hematologicko-transfúznom oddelení v jednej nemenovanej okresnej nemocnici a tam vznikol môj prvý problém. Dozvedel som sa, že s mojou diagnózou nedostatočnej glukózovej tolerancie musím byť vyradený z darovania a viac nemôžem darovať krv. Takže som sa s tým zmieril.“

darcovstvo krvi, preukaz darcu krvi, darcovstvo krvi, krv Čítajte aj 20-ročná Sára išla po prvýkrát darovať krv. Toto je všedný príbeh z odberného centra

Aké však bolo jeho prekvapenie, keď mu po deviatich (!) rokoch zavolali z NTS v Trnave, aby prišiel darovať krv. Samozrejme, vysvetlil im, že on krv predsa darovať nemôže, ale šokovali ho oznámením, že jeho diagnóza nijako nebráni darovať krv. „Dokonca, že krv chodia darovať aj cukrovkári! Tak som opäť začal…“ pokračuje vo vysvetľovaní. „Teoreticky som stratil štyrikrát (muži môžu darovať celú krv štyrikrát do roka – pozn. aut.) deväť rokov, čo je 36 odberov. Ale stratilo najmä zdravotníctvo a pacienti, ktorí tú krv mohli potrebovať. Mne osobne z toho plynie poučenie, že už nikdy nepôjdem darovať krv do nejakej nemocnice, ale každému na Slovensku odporúčam jedine Národnú transfúznu službu (NTS),“ dodáva.

Krv sa doposiaľ nepodarilo ničím nahradiť.... Foto: SHUTTERSTOCK
krv, darcovstvo, darovanie krvi, darcovstvo krvi Krv sa doposiaľ nepodarilo ničím nahradiť. Potrebujú ju onkologickí pacienti, ľudia pri chirurgických zákrokoch, závisí od nej život účastníkov dopravných nehodách.

Opýtali sme sa na túto situáciu Mgr. Martiny Frigovej, ktorá je riaditeľka marketingu a komunikácie Národnej transfúznej služby SR. Potvrdila nám, že „pacient s poruchou glukózovej tolerancie môže darovať krv“.

A môžu darovať krv diabetici? „Pacienti s diabetom na liečbe inzulínom nemôžu darovať krv. Sú trvalo vyradení. Ale pacienti s kompenzovaným diabetom 2. typu na diéte alebo na liečbe perorálnymi antidiabetikami krv darovať môžu. Ak je však ich stav napriek terapii antidiabetikami nestabilný, sú takisto vyradení z darovania natrvalo.“ Z toho všetkého vyplýva, že vždy záleží na invidivuálnom posúdení zdravotného stavu u konkrétneho človeka. Samozrejme, že je optimálne, ak je darcom krvi úplne zdravý človek, ktorý neužíva nijaké lieky.

Video relácie „Ide o zdravie“

Video
Čo sa robí s darovanou krvou, ktorá sa nespotrebuje?

Marek G. reaguje ešte na iný problém: „Hlavným problémom darcov pracujúcich v zahraničí nie je objednávanie – to sa dá aj digitálne, cez internet – ale to, že na Slovensku je od pandémie zavedená podmienka, že darca po návrate zo zahraničia nesmie darovať krv dva týždne. Lenže kto z nás, čo pracujeme v zahraničí (a umožňuje nám to bez problémov EÚ) sa doma zdrží dva týždne?“ pýta sa. Aktuálne usmernenie pre darcov krvi však možno nájsť TU .

Z neho vyplýva, že darca, ktorý navštívil európsku krajinu a nemal infekciu dýchacích ciest alebo zápal pľúc, môže znovu darovať krv sedem dní po opustení krajiny. Darca, ktorý navštívil mimoeurópsku krajinu a nemal infekciu dýchacích ciest alebo zápal pľúc, môže znovu darovať krv 28 dní po opustení krajiny „V prípade návštevy mimoeurópskych krajín sa vyradenie môže predĺžiť až na šesť mesiacov, ak ide o región s výskytom malárie,“ dodáva Mgr. Frigová.

Čo je porucha glukózovej tolerancie a kedy sa už diagnostikuje diabetes?

Prediabetes, predcukrovkový stav či porucha glukózovej tolerancie – tak sa označujú stavy, keď pacient ešte nemá cukrovku, ale neodvratne sa k nej blíži. Na základe kritérií WHO sa prediabetes definuje ako hraničná glykémia nalačno – medzi 5,6 až 6,9 mmol/l. Porušená je glukózová tolerancia, to znamená, že po vypití „cukrovej vody“ (75 g glukózy rozpustenej vo vode) je po dvoch hodinách hladina cukru v krvi 7,8 – 11 mmol/l. Glykovaný hemoglobín (priemer glykémií cca za tri mesiace, udáva sa v percentách) je pri tejto poruche medzi 6,1 až 6,4 %.

Glykémia nalačno 7 mmol a viac už znamená cukrovku, samozrejme, meranie je potrebné potvrdiť. Príznakmi cukrovky sú najmä časté močenie, zvýšený smäd, suchá, svrbiaca koža, ťažké hojenie rán, mykózy, pri pokročilejšej neodhalenej cukrovke už paradoxne dochádza k nevysvetliteľnej strate hmotnosti (bez toho, aby človek vedome chudol diétou a pohybom), pretože telo nedokáže správne využívať cukor, a tak siahne na tuky a bielkoviny. Cukrovka sa diagnostikuje aj s pomocou tzv. orálneho glukózovotole­rančného testu (OGTT), ktorému sa medzi laikmi hovorí "pitie cukrovej vody“. Poznajú to najmä "tehuľky“, u ktorých je potrebné vylúčiť tehotenský diabetes. Ak je hladina v druhej hodine po vypití glukózového roztoku rovná alebo vyššia ako 11,1 mmol/l, problém s diabetom je na svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #darcovstvo #darovanie krvi #darcovstvo krvi