Čo sú to autoimunitné choroby? Toto sú ich najčastejšie príznaky

Autoimunitné choroby, odborne imunopatie, úzko súvisia s nesprávne fungujúcim imunitným systémom. Ten namiesto toho, aby zodpovedajúcim spôsobom organizmus chránil, z nejakého dôvodu naň začal útočiť. Tento útok je veľmi často namierený proti vlastným bunkám.

16.02.2023 06:00
onkológia, bunky, rakovina, onkologické... Foto:
Stres môže výrazne zhoršiť príznaky autoimunitnej choroby. Niekedy dokonca vedie k opätovnému vzplanutiu (napr. pri psoriáze).
debata

Možno je mätúce, že pri jednej chorobe je postihnutá štítna žľaza (napr. Hashimotovou chorobou), pri inej kĺby (reumatoidná artritída), pri ďalšej črevá (zápalové ochorenia čriev ako Crohnova choroba či ulcerózna kolitída), pečeň alebo iné orgány, píše sa v publikácii „Autoimunitné choroby“ troch poľských autoriek Czekalska-Ihnatowicz-Ptak, ktoré vyštudovali dietetiku. „Problém nie je so žiadnym z nich, ale s imunitným systémom. Dôležité je teda pochopenie mechanizmu autoimunitných chorôb a procesu zlepšovania nášho zdravia. Liečba by mala začať od základov, ktoré sú spoločné pre mnohé autoimunitné ochorenia,“ dodávajú v 175-stranovej knihe, ktorú vydalo vydavateľstvo Príroda. Venujú sa tu najčastejším autoimunitným ochoreniam, výžive podporujúcej zotavovanie, suplementácii doplnkami výživy, tréningu, ale aj vplyvu infekcií (rôzne typy vírusov, baktérií aj parazitov) na autoimunitné ochorenia a ich priebeh.

Príznaky autoimunitnej choroby sú často nešpecifické, takže správnu diagnózu je často možné stanoviť až po mnohých rokoch od vzniku symptómov. Spočiatku málokedy robia starosti až v takej miere, že vytrvalo hľadáme príčinu. Až keď príznaky začínajú byť otravnejšie, začíname ich podrobnejšie skúmať. Dôležité je, aby sme ochorenie odhalili skôr, ako dôjde ku vážnemu poškodeniu orgánov.

Najčastejšie príznaky autoimunitnej choroby:

Únava, ktorá nezmizne ani po dlhšom odpočinku. Vinu za únavu obyčajne pripisujeme prepracovanosti a prebytku povinností. Únava však môže mať spojitosť s autoimunitnou chorobou. Najmä, ak nie je primeraná intenzite vynaloženého úsilia. Môže byť tiež jedným z príznakov fibromyalgie. Je to chorobný syndróm charakterizovaný generalizovanou bolesťou svalov a kĺbov s prítomnosťou typických, symetricky umiestnených bodov citlivých na tlak. Fibromyalgiu sprevádza pocit chronickej únavy, keď ani spánok neprináša odpočinok. Vyskytuje sa súčasne s niektorými autoimunitnými chorobami ako autoimunitná hepatitída (zápal pečene), systémový lupus, systémová sklerodermia, Hashimotova choroba či reaktívna artritída.

Slabé svaly a strata sily. Mnoho pacientov považuje tento príznak za „slabosť“. Nejde o bolestivosť svalov v zmysle svalovice, ale nadmernú slabosť svalov pri bežných činnostiach.

Črevné problémy. Zápcha, hnačka, nadúvanie, bolesť brucha, nadmerná plynatosť a neustále tráviace ťažkosti – ak majú chronický charakter, môžu naznačovať narušenie mikroflóry a dysbiózu črevného traktu, čo do značnej miery prispieva k nástupu autoimunitnej choroby. Môžu to byť aj príznaky SIBO – syndrómu nadmerného bakteriálneho prerastania v tenkom čreve alebo syndrómu dráždivého čreva (IBS).

hemoroidy, toaleta, potreba, stolica, záchod Čítajte viac Viete, že existuje tzv. Bristolská škála typov stolice?

Depresia, neuróza, záchvaty paniky, zmeny nálady, podráždenosť. Samozrejme, nie vždy sú depresívne epizódy spojené s autoimunitnou chorobou. Žiaľ, tieto choroby sa často podceňujú – zo strany pacienta, jeho okolia, dokonca aj odborníkov. Nedostatočné porozumenie môže byť rovnako demotivujúce ako neúčinné vyhľadávanie diagnózy.

Slabá imunita. Opakované prechladnutia alebo infekcie rôzneho druhu sú známkami nesprávne fungujúceho imunitného systému a môžu sprevádzať autoimunitnú chorobu.

Problémy s pamäťou. Tento príznak sa často nazýva mozgová hmla. Charakterizuje ju pomalé myslenie a problémy s krátkodobou pamäťou, koncentráciou, s učením a potrebou opisného formulovania toho, čo chceme povedať.

Ostatné. Nestabilná hladina glukózy v krvi, kolísanie telesnej hmotnosti (k podváhe aj nadváhe), problémy so zaspávaním alebo nočné prebúdzanie, alergie, bolesti hlavy, migrény, zvýšená telesná teplota (opakujúca sa horúčka), zmeny na pokožke (zvláštne škvrny na koži, hyperkeratóza), ranná stuhnutosť končatín, ťažkosti s prehĺtaním, anémia, zlý stav vlasov a nechtov, nepravidelný srdcový rytmus, problémy s peristaltikou (pohyby čriev), suchosť slizníc (očí alebo hrdla) a mnoho ďalších.

Samozrejme, nemali by sme podliehať panike pri každej bolesti hlavy, strate niekoľkých kíl alebo pre jednu bezsennú noc. Ak sa však problémy objavujú častejšie, zhoršujú sa a prechádzajú do chronických stavov, mali by sme sa zamyslieť nad ich príčinou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #choroby #autoimunitné ochorenie #zriedkavé choroby #autoimunita