Tri účinné látky proti bolesti. Kedy ktorú použiť? A čo tehotné ženy?

Bolesť je častou súčasťou života. Analgetiká odmietajú pri bolesti užiť len 4 percentá populácie. Väčšina Slovákov siaha po tabletke, keď ich bolia zuby, alebo ich trápi migréna a až tri štvrtiny z nich očakávajú, že liek zaberie do pol hodiny.

01.03.2023 06:00
aspirín, acylpyrín, tabletka, biela, liek,... Foto:
Analgetiká odmietajú pri bolesti užiť len 4 percentá populácie. Väčšina Slovákov siaha po tabletke, keď ich bolia zuby, alebo ich trápi migréna a až tri štvrtiny z nich očakávajú, že liek zaberie do pol hodiny.
debata

Lieky proti bolesti, odborne nazývané analgetiká, sú lieky, ktoré uľavujú od bolesti. Pôsobia buď centrálne v mozgu (opioidné analgetiká), alebo tlmia bolesť v periférnych tkanivách (protizápalové lieky, paracetamol). Zatiaľ kým opioidné analgetiká musí predpísať výlučne lekár, viaceré protizápalové lieky a paracetamol si pacienti môžu zakúpiť v lekárni.

Spotreba analgetík na predpis rastie. Kým v roku 2021 bolo podľa údajov VšZP predpísaných 1 880 893 balení liekov proti bolesti, minulý rok to bolo viac ako 1,9 milióna balení. „Najviac poistencov, ktorým lekár počas minulého roka predpísal analgetiká, bolo z Prešovského, Žilinského a Košického kraja,“ spresňuje manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová.

aspirín, acylpyrín, tabletka, biela, liek, liečivo, lieky Čítajte viac Biela tabletka na horúčku, bolesť aj "opicu" v knihe rekordov. Viete, ktorá to je?

Ľudia preferujú lieky, ktoré šetria tráviaci trakt, ženy dávajú prednosť takým, ktoré neobsahujú pridané farbivá, sledujú nežiaduce účinky či ľahkosť dávkovania. „Mnohé bolesti hlavy sú spôsobené nedostatkom relaxačných aktivít, zlým pitným režimom, nedostatkom spánku, psychickou záťažou, pracovným stresom, kolísaním hormónov, prejedaním, celkovým vyčerpaním, migrénou a ďalšími faktormi,“ vymenúva farmaceutka Ľudmila Kraus.

Niektoré lieky proti bolesti sú voľne dostupné v lekárni. Napriek tomu, že každý človek má iný prah bolesti, vo všeobecnosti platí, že analgetiká treba užívať s rozumom a dodržať odporúčané dávkovanie. „Kombinácia rôznych analgetík, zvýšenie počtu tabliet a prekročenie dávky nebude mať vyšší liečebný efekt, skôr sa prejavia nežiaduce účinky,“ upozorňuje farmaceutka.

Analgetiká sú len dočasným riešením. Ak bolesť dlhodobo pretrváva, treba hľadať spolu s lekárom jej príčinu. Bolesť sa nevyhýba ani budúcim mamičkám, ktoré by mali byť pri užívaní analgetík obzvlášť opatrné. „Ak si voľnopredajný prípravok na bolesť kupujete v lekárni, nezabudnite konzultovať s lekárnikom aktuálne chronické alebo akútne ochorenia, upozorniť na problémy so žalúdkom, pečeňou či obličkami,“ pripomína Ľudmila Kraus.

Paracetamol, kyselina acetylsalicylová alebo ibuprofén?

Paracetamol (Paralen, Paracetamol, Medipyrin) : Ak ide o bolesť, paracetamol je často liečivom prvej voľby. Ľahšie sa kombinuje s inými liekmi a okrem analgetického účinku pomáha aj pri horúčke. Nemá však protizápalový účinok, a preto nemusí zabrať pri každej bolesti. Najdôležitejšie pri paracetamole je neprekročiť maximálnu dávku 4g/deň, čo predstavuje 8 tabliet za deň. Ak to s tabletkami preženiete, hrozí až zlyhanie pečene. Pri problémoch s pečeňou je najlepšie, ak sa vyhnete liekom s obsahom paracetamolu a zvolíte iné analgetiká. Lieky s obsahom paracetamolu sú bezpečné aj pre tehotné, ale iba krátkodobo.

Ibuprofén (Ibalgin, Nurofen, Brufen, Ibuprofen) : Ibuprofén spolu s liečivom diklofenak patria do skupiny tzv. nesteroidových antiflogistík, niekedy zjednodušene označovaných ako protizápalové lieky. Účinne pomáhajú pri bolesti spojenej so zápalom, napríklad bolestiach chrbta, zubov alebo pri poúrazových stavoch. Majú však aj viac obmedzení. Opatrní by mali byť hlavne pacienti, ktorí majú problémy so žalúdkom – tzv. pálenie záhy alebo vredy, prípadne užívajú lieky na riedenie krvi. Protizápalové lieky by sa mali užívať po jedle, aby nezaťažovali žalúdok. Pri liečbe protizápalovými liekmi sa odporúča tiež zvýšiť príjem tekutín. Bez konzultácie s lekárom by sa mali užívať krátkodobo. Po ibuproféne sa môže tehotná žena siahnuť v nevyhnutných prípadoch v prvom a druhom trimestri.

Kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Aspirin, Algirin) : Liečivo, ktoré účinne tlmí slabšie aj silnejšie bolesti, znižuje horúčku a vo vyšších dávkach pôsobí aj protizápalovo. Ako každé liečivo, ani kyselina acetylsalicylová nie je určená pre každého. Liekom s obsahom kyseliny acetylsalicylovej by sa mali vyhýbať najmä deti do 15 rokov. Môže u nich totiž vyvolať tzv. Reyov syndróm, ktorý postihuje niektoré orgány, hlavne pečeň a mozog, a niekedy vedie až k poškodeniu pečene. Neodporúča sa ani v prípade, že užívate lieky na riedenie krvi, máte problémy so žalúdkom alebo akékoľvek ochorenie pečene. Nie je vhodná ani na zmiernenie akejkoľvek bolesti počas menštruácie. Kyselina acetylsalicylová má navyše aj protizrážanlivé účinky a u pacientov s ľahšími formami trombofílie môže prípadne znížiť riziko eventuálnej trombotickej komplikácie. Tá sa zvyšuje napríklad aj pri dehydratácii spôsobenej horúčkami. Tejto účinnej látke by sa však mali vyhnúť tehotné ženy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #ibuprofén #kyselina acetylsalicylová #paracetamol #analgetiká