Populárne injekcie na chudnutie sú od marca dostupnejšie. Komu ich uhradí poisťovňa?

Na Slovensku už bolo k dispozícii viacero liekov na obezitu. V súčasnosti svoj boom zažívajú lieky, ktoré sa injekčne aplikujú do kožnej riasy v oblasti brucha podobne ako inzulín. Obézni pacienti s nimi úspešne chudnú.

02.03.2023 00:00 , aktualizované: 03.03.2023 10:25
potraviny, obezita Foto:
Na Slovensku je obézny každý štvrtý človek. Narastá aj tzv. extrémna obezita (s BMI viac ako 40).
debata

„Pri liekoch, ktoré sme mali k dispozícii doposiaľ, sa relatívne často stávalo, že veľká časť pacientov boli tzv. non-responderi, čiže nereagovali na liečbu tak, ako sa očakávalo,“ vysvetľuje doc. MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD., prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie. „Napríklad pri lieku s dvoma účinnými látkami naltrexón/bupropión (v tabletách) na liečbu nereagovalo až 25 % pacientov. Pri novej skupine liekov, ktoré sú momentálne k dispozícii v injekciách, nám táto dilema – či pacient úspešne zareaguje, alebo nie – odpadá. Tejto novej skupine hovoríme analógy tzv. GLP1 hormónu (ide o hormón, ktorý sa tvorí v čreve) a veľké percento pacientov pri ich užívaní reaguje schudnutím. Mám viacero pacientov na účinnej látke liraglutid 3 mg, ktorým sa pekne podarilo zredukovať hmotnosť a teraz sú už len v štádiu jej udržiavania.“

inzulín, injekcia do brucha, brušná obezita, obezita, nadváha Čítajte viac Tieto tabletky aj injekcie do brucha pomôžu schudnúť. Má to však háčik

Od mája minulého roka je pre obéznych dospelých, ale aj tínedžerov od 12 rokov k dispozícii účinná látka liraglutid 3 mg. Musí ju predpísať lekár (liek môže predpísať každý lekár), len pacient si ho hradí ako samoplatca (po dosiahnutí plnej dávky to vychádza cca 160 eur mesačne). Začína sa s dávkou 0,6 mg denne a toto dávkovanie sa postupne zvyšuje až po 3 mg liraglutidu denne. „Pacienti naštartovali zmenu životného štýlu, liečba injekciami tú zmenu upevnila. S niektorými sme už prerušili liečbu liekom a sú v mesačnom sledovaní v obezitologickej amublancii. Ak by došlo k opätovnému nárastu hmotnosti, vieme začať s liečbou znova,“ dodáva lekárka. Samozrejme, je optimálne, ak by to zvládali už bez tejto farmakologickej barličky.

Ďalší liek v injekciách, účinná látka semaglutid, sa aplikuje injekčne raz týždenne a tento liek za istých okolností hradia zdravotné poisťovne, ale iba diabetikom! 90 % diabetikov druhého typu má totiž nadhmotnosť alebo obezitu a podľa štatistík z ambulancie doc. Fábryovej je priemerný index telesnej motnosti u novodiagnos­tikovaných diabetikov 32 (u BMI nad 30 ide o obezitu).

Od začiatku marca tohto roka sa kritériá na úhradu poisťovňou dokonca zmiernili. „Zrušilo sa kritérium, že diabetik musí mať index telesnej hmotnosti (BMI) nad 30, resp. nad 27 s istými pridruženými zdravotnými ťažkosťami. Takisto sa zrušila podmienka, že po pol roku na tejto liečbe sa musí hladina glykovaného hemoglobínu v krvi znížiť o pol percenta.“

Glykovaný hemoglobín je priemer glykémií za posledné tri mesiace a jeho hodnoty sú v percentách. Naďalej však platí, že liek zdravotná poisťovňa hradí len diabetikovi, ktorého glykovaný hemoglobín na začiatku liečby je 7 % a viac. Ostatní diabetici si ju musia uhradiť. „Majú k dispozícii liečbu, ktorá im pomáha nielen s redukciou hmotnosti, ale aj s ovplyvnením srdcovo-cievnych rizikových faktorov, hodnôt krvného tlaku či hodnôt chronického subklinického zápalu,“ vraví odborníčka.

U diabetikov, ktorí si injekcie semaglutidu hradia, liek vychádza cca 80 eur na mesiac (v škatuľke sú v jednej injekcii štyri dávky lieku a pri aplikácii raz týždenne sa vymieňajú len jednorazové ihly). Informácie o cenách sme si overovali v nemocničnej lekárni v Bratislave a u pacientky, ktorá si tento liek aplikuje.

Lieky na chudnutie v injekciách (účinné látky liraglutid, semaglutid, dulaglutid)

  1. Účinkujú v centrálnom nervovom systéme v mozgu, kde pôsobia na receptory a znižujú chuť do jedla.
  2. Spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka a prechod tenkým črevom, a tým udržiavajú dlhšie pocit sýtosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #obezita #nadváha #antiobezitiká #Cesta za zdravím #injekcie