Alergia? Okrem liekov môžu pomôcť aj probiotiká

Najefektívnejšia ochrana pred peľovou alergiou je izolácia. Minimalizovať kontakt s peľovým prostredím, zatvoriť sa doma a nevychádzať, používať čističku vzduchu, vymeniť v aute peľové filtre, mať pokosené okolo domu atď. Odporúča sa chodiť von počas alebo po daždi. Táto predstava je však pre málokoho zlučiteľná s bežným životom.

04.03.2023 06:00
alergia, kožný test, alergény Foto:
Kožný test na alergiu. Robia sa aj testy z krvi.
debata

Ďalší spôsob zahŕňa návštevu alergológa a užívanie antihistaminík (lieky na alergiu), ktoré tlmia alergické reakcie. Ak vám antihistaminiká nezaberajú, mali by ste vyskúšať iný druh. Výber antihistaminík je pomerne široký. Alergie je možné tlmiť aj lokálne, napríklad kvapkami do páliacich očí, sprejom do svrbiaceho alebo upchatého nosa, či krémom na ekzematickú pokožku. “Môžete podstúpiť aj tzv. desenzibilizačnú liečbu. Je to niečo ako forma vakcinácie alebo imunomodulácie v injekciách roztoku či tabletách s dobrým a dlhodobým účinkom. Nevýhodou je, že to trvá mesiace až roky a nefunguje u každého,” vysvetľuje Martin Haranta zo spoločnosti PerBiotiX.

Trénujte vašu imunitu

Správne vytrénovaná imunita nereaguje na vonkajšie podnety prehnane. Ak ste už vyskúšali rôzne druhy antihistaminík a napriek nim sa každý rok trápite s alergiou, existujú ďalšie možné alternatívy. Je možné „upratať“ svoj mikrobióm. "Vedci preukázali, že zdravý mikrobióm správne trénuje imunitu. Reguluje ju napríklad riadením pomeru takzvaných Th1 a Th2 imunitných buniek. Reguluje tiež tvorbu molekúl ktoré spúšťajú zápal – takzvaných prozápalových cytokínov,” vysvetľuje Martin Haranta. Ak sa snažíme pripraviť na peľovú sezónu, mali by sme užívať cielené probiotiká určené pre alergikov. Probiotiká sa odporúča užívať minimálne tri mesiace pred začiatkom peľovej sezóny. Pri niektorých produktoch je potrebné užiť ich nalačno a v ranných hodinách.

ruky, brucho, srdce, trávenie, črevo, probiotiká Čítajte viac Odborníci na probiotiká: V čreve sídli imunita aj dobrá nálada

Nezabúdajte na výživu

Okrem toho treba myslieť na správnu výživu a zdravý životný štýl. Ak sa nesprávne stravujete, nekvalitne spíte, málo sa hýbete, negatívne to ovplyvňuje váš mikrobióm. Ten zabezpečuje širokú paletu životných funkcií v našom tele. Dôležitá je pri ňom pestrosť potravín, pretože každý druh probiotických baktérií v čreve sa živí iným druhom prebiotickej vlákniny či sacharidu. Čím pestrejšia strava, tým pestrejší mikrobióm. “Prostredníctvom správnej stravy dosiahnete zlepšenie alergických prejavov. Je to významná podpora liečby. Ak ste predtým mávali neznesiteľné stavy počas peľovej sezóny, tak pri správnom stravovaní pocítite úľavu a menej nepríjemné prejavy,” dodáva Haranta.

Skúste niektoré potraviny skvasiť

Strava je s peľovou sezónou spojená aj inak. Niektoré alergény sú chemicky príbuzné, a preto môže dochádzať ku skríženým alergiám. Napríklad medzi jednotlivými potravinami a medzi konkrétnou potravinou a peľovým alergénom. V praxi to vyzerá asi tak, že ak niekto má alergiu napríklad na brezu, môže reagovať alergicky aj na jablko, broskyňu, kiwi, zeler, mrkvu, orechy, med a karí. Neznamená to však, že určite bude na tieto potraviny reagovať alergicky, a že ich musí vylúčiť z jedálnička. „Mali by ste pozorovať, ako sa po ich zjedení cítite a v prípade nejakej alergickej reakcie hľadajte aspoň minimálne množstvo, koľko z danej potraviny môžete zniesť bez privolania zdravotných problémov,” objasňuje Haranta. Mnohé z nich stačí napríklad uvariť alebo fermentovať (skvasiť), aby sa odbúral ich alergénny účinok (kvasenej zelenine sa hovorí "pickles“). Stačí si naštudovať viac na tému fermentácie potravín a zaobstarať si súpravu na ich kvasenie. Na internete možno nájsť mnohé tipy aj pre začiatočníkov.

Tri úrovne riešenia alergií

Primárna = zabránenie vzniku ochorenia. Telo teba začať pripravovať už niekoľko mesiacov pred alergickou sezónou.

Sekundárna = zmierňuje priebeh ochorenia, alebo skôr predchádza jeho komplikáciám.

Terciárna = zmierňuje následky ochorenia. Ak je už alergia rozbehnutá, príznaky sa zmierňujú len ťažko. Z tohto dôvodu sa aj viaceré lieky musia užívať s predstihom.

(Zdroj: iProbio.sk)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #probiotiká #mikrobióm #fermentácia #kvasená zelenina