Bude HPV vakcína bezplatná aj pre staršie deti?

Na Slovensku sa postupne zvyšuje zaočkovanosť dievčat a chlapcov proti ľudskému papilomavírusu (HPV). Podľa najnovších dát Inštitútu zdravotníckych analýz je najlepšia zaočkovanosť v Bratislavskom kraji, no zlepšiť situáciu sa rozhodli aj v ďalších regiónoch. Pomôcť by mohli pravidelné očkovacie dni, vzdelávanie v mestách a na školách, či veľké podujatia o prevencii.

12.03.2023 06:00
HPV, vyšetrenie, test Foto:
Od mája 2022 je zo zdravotného poistenia plne hradená dvojdávková vakcína Gardasil 9 proti vírusu HPV, a to deťom vo veku 12 rokov (teda od 12 rokov do 12 rokov a 364 dní).
debata (8)

Ľudský papilomavírus (HPV) spôsobuje infekciu, s ktorou sa počas života stretne väčšina sexuálne aktívnych ľudí. Niektoré typy HPV môžu viesť až k onkologickým ochoreniam u oboch pohlaví, najčastejšie však spôsobujú rakovinu krčka maternice. „Ide o jediný typ rakoviny, proti ktorej sa dá účinne očkovať. Rodičia by mali vedieť, že ideálne je zaočkovať dievčatá a chlapcov v čase, keď je vysoko pravdepodobné, že ešte neboli infikovaní HPV vírusom. A tiež v čase, kedy ich imunita dokáže zareagovať na podanie vakcíny najvyššou tvorbou protilátok. Takýmto obdobím je približne 9. až 15. rok života.“ vysvetľuje MUDr. Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ SR pre pediatriu.

Videorelácia „Ide o zdravie“

Video
Gynekologička Redechová: Znamená HPV automaticky rakovinu?

HPV vírus sa však okrem rakoviny krčka maternice týka aj ďalších nádorových ochorení. Hlavná odborníčka preto vysvetľuje, že vakcína je vhodná pre všetky vekové kategórie od 9 rokov a zároveň obe pohlavia. Zaočkovanosť chlapcov podľa nej dlhodobo výrazne zaostáva, napriek tomu, že u nich môže vírus HPV vyvolávať rakovinu konečníka alebo penisu.

Napriek tomu, že Slovensko dlhodobo v zaočkovanosti proti HPV vírusu zaostávalo, určité pokroky darí dosiahnuť. Počet zaočkovaných chlapcov a dievčat proti HPV vírusu u nás za posledné obdobie výrazne narástol aj vďaka tomu, že od mája minulého roka môže každý rodič na Slovensku dať bezplatne zaočkovať proti HPV svoje dieťa vo veku 12 rokov. Ministerstvo zdravotníctva zároveň avizovalo, že aktuálne rokuje s poisťovňami o rozšírení bezplatnej vakcíny aj pre staršie deti. „Našou snahou je rozšíriť uhrádzanie vakcíny aj pre deti vo veku 13 a 14 rokov. Verím, že sa to podarí," uviedol štátny tajomník MZ SR prof. Róbert Babeľa.

V apríli tohto roka sa k tejto iniciatíve pridáva aj Trnavský samosprávny kraj. „Aj s týmto zámerom organizujeme špeciálny očkovací deň proti HPV vírusu, ktorý sa v Trnavskom kraji uskutoční v sobotu 15. apríla 2023, a to v Dunajskej Strede, Skalici a Trnave. Očkovanie pripravuje Trnavská župa aj v spolupráci s ambulantnými pediatrami, zdravotníckym personálom či študentmi zdravotníckych župných škôl. Formulár pre záujemcov ako aj ďalšie potrebné informácie budeme priebežne uverejňovať na sociálnych sieťach ako aj webovej stránke župy www.trnava-vuc.sk,“ povedala PhDr. Lucia Šmidovičová, riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu Trnavského samosprávneho kraja. Pilotný očkovací deň proti HPV vírusu je aj vo vízii Košického samosprávneho kraja. "Verím, že sa nám ho podarí zrealizovať ešte v prvej polovici tohto roka,“ pridáva sa MUDr. Mgr. René Hako PhD., lekár Košického samosprávneho kra­ja.

HPV, vyšetrenie, test Čítajte viac HPV pozitívna? A čo teraz?

„Rakovine krčka maternice sa dá predísť. Očkovanie, ako aj pravidelné preventívne prehliadky či účasť na skríningu zohrávajú dôležitú rolu v účinnej prevencii. Vítame všetky plánované aktivity na regionálnej úrovni a radi ich aktívne podporíme.“ dodáva Jana Pifflová Španková, prezidentka pacientskej organizácie NIE RAKOVINE.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #rakovina krčka maternice #HPV #papilomavírus