Nič so mnou nezatrasie. Ani epilepsia

Túto nedeľu si na Slovensku už piatykrát pripomíname Fialový deň – Svetový deň povedomia o epilepsii. V uliciach a nákupných centrách môžete stretnúť dobrovoľníkov, ktorí budú šíriť povedomie o tejto chorobe aj zbierať financie na dobrú vec.

26.03.2023 08:00
Fialový deň, 26. marec, epilepsia Foto:
Deň boja proti epilepsii.
debata

Zbierka pomôže detským pacientom s epilepsiou. Do zbierky sa môžete zapojiť aj online na www.melibeli.sk.

Fialový deň bude premiérovo spojený aj s verejnou zbierkou, ktorej výťažok pôjde na zakúpenie špecializovaného EEG prístroja na kliniku detskej neurológie na bratislavských Kramároch. Tento prístroj môže pomôcť presnejšie diagnostikovať detských pacientov, čo uľahčí ich liečbu a v mnohých prípadoch aj zlepší prognózu vývoja. „Plánujeme zakúpiť moderný, výkonný prístroj. Prístroj je podobný zariadeniam, ktoré sa používajú v centre pre liečbu epilepsie v Motole v Prahe, kde doposiaľ posielame našich pacientov na hĺbkovejšie vyšetrenia,“ vysvetľuje prednostka kliniky, doc. MUDr. Miriam Kolníková. Odhadovaná cena prístroja je 150 000 – 200 000 eur.

Desiatky fialových dobrovoľníkov nájdete v ôsmich mestách. Fialové hliadky budú okoloidúcich aj edukovať. Kvízom o epilepsii aj letákmi, v ktorých nájdu jednoduchý návod, ako postupovať v prípade, že sú svedkami epileptického záchvatu.

Videorelácia Ide o zdravie

Video
Detskí pacienti na Slovensku majú k dispozícii liek, ktorý pomôže ľahšie zvládnuť epileptický záchvat. Vo videu o ňom hovorí detská neurologička MUDr. Jana Chamilová.

Fialových dobrovoľníkov môžete stretnúť v bratislavskom Avione a v centre mesta, v centre Trnavy a v nákupných centrách Max a Arkadia, v žilinskom a košickom Auparku, v centre Banskej Bystrice a v nákupnom centre Europa, v popradskom Forume, v centre Michaloviec a v nákupnom centre Zemplín, v centre Starej Ľubovne.

Fialový deň na Slovensku organizuje občianske združenie Meli Beli, ktoré založili manželia Škovierovci, na základe vlastného príbehu s dcérkou Meli – tá trpí ťažkou formou epilepsie. Symbolom fialového dňa je fialové tričko s nápisom „Nič so mnou nezatrasie“.

Fialový deň. Foto: Deň boja proti epilepsii
26. marec, epilepsia, Deň boja proti epilepsii Fialový deň.

S osvetou pomáhajú každý rok i známe tváre. Fialové tričko si už obliekli aj Viktor Vince, Sajfa, Richard Lintner, Kristína Tormová, Martina Schindlerová, Miro Jaroš, Jaro Slávik a desiatky ďalších. Tento rok sa pripájajú aj nové osobnosti: zabávač Šoko Tabaček, spevák Tomáš Bezdeda, vedec Pavol Čekan či cestovateľ Radoslav Hoppej alias Nie je túra bez Štúra.

Fakty o epilepsii:

  • Epilepsia je jedno z najrozšírenejších neurologických ochorení, po celom svete ňou trpí vyše 50 miliónov ľudí.
  • Na Slovensku žije s epilepsiou takmer 70 000 pacientov.
  • V roku 2021 pribudlo takmer 12 000 novodi­agnostikovaných pacientov a vyše 5 000 pacientov muselo byť hospitalizovaných v nemocnici.
  • Epilepsia je chronické ochorenie mozgu, ktoré postihuje ľudí všetkých vekových kategórií, dokonca aj deti v prenatálnom štádiu vývoja. Toto ochorenie vyvoláva záchvaty, ktoré sú typické abnormálnou elektrickou aktivitou v mozgu.
  • Až jeden z dvadsiatich ľudí má počas života epileptický záchvat.
  • Záchvaty majú rôzne prejavy a existuje až 40 typov rôznych záchvatov. Od svalových tikov cez nekontrolovateľné trasenie celého tela a pády, až po zmätenosť a dezorientovanosť.
  • Riziko predčasného úmrtia je pri pacientoch s epilepsiou až trojnásobne vyššie ako u bežnej populácie.
  • Najčastejšou príčinou epilepsie je genetika – dedičná predispozícia sa predpokladá u takmer 40 % pacientov.
  • Odhaduje sa, že až 70 % ľudí by mohlo žiť bez záchvatov, ak by ich epilepsia správne diagnostikovaná a liečená.
  • Epilepsia sa nevyhýba ani slávnym osobnostiam. Trpeli ňou aj vládcovia Július Caesar, Napoleon Bonaparte či umelci ako Vincent Van Gogh, spisovateľka Agatha Christie a spevák Prince.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #epilepsia #epileptický záchvat #Svetový deň povedomia o epilepsii