Niektorí rodičia neváhajú deťom kupovať ochutené nealkoholické pivá. Sú však naozaj bez alkoholu?

Zástupcovia českej kampane "Nechmeľ deti" spoločne s neziskovou organizáciou "Suchý február" sa ešte minulý rok obrátili na zástupcov mesačníka d-Test so znepokojujúcimi informáciami, že niektorí rodičia neváhajú deťom kupovať ochutené nealkoholické pivá. A test potvrdil, že ani nealko ochutené pivo nie je úplne bez alkoholu.

10.04.2023 06:00
plechovka, nápoj, nealko, limonáda, kola Foto:
Výsledky hovoria jasne: V každom nealkoholickom radleri sa predsa len trochu alkoholu nájde.
debata

Blížia sa teplejšie dni, čas grilovačiek, a najmä Veľká noc. Nezisková organizácia „Suchý február“ si dala spracovať prieskum, podľa ktorého tretina rodičov vníma nealkoholické ochutené pivá ako limonády. Štvrtina nevidí riziko v tom, že nealkoholické radlery pijú deti. Podľa časopisu d-Test 11/2022 ide však o zásadné omyly, ktoré sú založené na dvoch nesprávnych predpokladoch:

  • že ochutené nealkoholické pivá neobsahujú žiadny alkohol,
  • majú byť menej sladké ako klasické limonády.

Nie je to pravda.

Čo sa týka obsahu cukru,  priemerne sa v 100 ml... Foto: SHUTTERSTOCK
plechovka, deti, nápoj, pitný režim, kola, limonáda Čo sa týka obsahu cukru, priemerne sa v 100 ml nealko radlera nachádza 5,7 gramu cukru.

V každom nealko nápoji typu radler je predsa len trochu alkoholu

Časopis d-Test poslal do laboratória 23 vzoriek nealkoholických radlerov. Ide o miešané nápoje obsahujúce 40 až 95 % nealkoholického piva doplneného ochucujúcou zložkou. Ak to bolo možné, zvolili výrobky s citrusovou príchuťou, pri niektorých značkách boli nútení siahnuť aj po iných druhoch. Test nebol zameraný na kvalitu nápojov, ale len na niektoré vybrané parametre – výrobky zoradili podľa zistených hodnôt obsahu alkoholu, cukru. Body k dobru pripisovali menej sladkým nápojom s čo najnižším obsahom alkoholu a s čo najmenším obsahom prídavných látok. Výsledky si možno pozrieť TU.

Podľa vyhlášky nesmie v nealkoholickom pive prekročiť obsah alkoholu 0,5 % objemových jednotiek. Platí to aj pre miešané nápoje z nealkoholického piva. Polpercentná hranica sa na mnohých plechovkách objavuje, niektoré výrobky by sa podľa etikety mali vojsť pod 0,3 % alkoholu a niekoľko značiek dokonca deklarovalo nulový obsah.

Ak by 12-ročný tínedžer vypil dva nealko... Foto: SHUTTERSTOCK
plechovka, chlapec, tínedžer, nápoj, limonáda, kola Ak by 12-ročný tínedžer vypil dva nealko radlery po sebe, teoreticky by mohol mať v krvi až 0,23 promile alkoholu, šesťročné dieťa až 0,46 promile.

Výsledky však hovoria jasne: v každom nealkoholickom radleri sa predsa len trochu alkoholu nájde. Najmenej, 0,04 %, ho ukrýval Tesco/Rastinger 0,0 % Lemon Taste. Najvyšší obsah alkoholu, a to 0,44 % obj., laboratórium zistilo v Lidl/Argus Nealko Radler Citrus Mix. Inak meranie ukázalo, že priemerne možno v nealkoholickom radleri očakávať 0,23 % obj. alkoholu.

Nepríjemným prekvapením boli výsledky výrobkov sľubujúcich 0,0 % alkoholu. Vo všetkých sa totiž alkohol našiel. Vôbec najväčší rozdiel medzi deklarovanou a zistenou hodnotou si d-Test všimol pri výrobkoch Lidl/Argus Radler Lemon (0,12 % obj.) a Zlatopramen Radler 0,0 % s príchuťou citrón, baza a mäta (0,1 % obj.).

Problém je navykanie si na horkú chuť piva

Ako by to dopadlo, ak by nealkoholický radler vypili deti? Odborné dáta zatiaľ chýbajú. Hrubý odhad vplyvu na 12-ročných a 6-ročných „malých dospelých“ je taký, že u 12-ročných by sa po vypití jedného nealkoholického radlera mohol obsah alkoholu v krvi vyšplhať až ku 0,11 promile, u 6-ročných by to mohlo byť dokonca 0,23 promile. Skutočnosť je ešte zložitejšia, pretože detský organizmus nie je celkom dobre vybavený enzýmami odbúravajúcimi alkohol. Ak by 12-ročný tínedžer vypil dva nealko radlery po sebe, teoreticky by mohol mať v krvi až 0,23 promile alkoholu, šesťročné dieťa až 0,46 promile. Ďalším dôvodom, prečo nealko radler nepatrí do detských rúk, je podľa kampane „Nechmeľ deti“ postupné navykanie na horkú chuť piva.

Čo sa týka obsahu cukru, priemerne sa v 100 ml nealko radlera nachádza 5,7 gramu cukru. Etikety väčšiny nápojov uvádzali obsah cukru správne. d-Test však objavil dve výnimky: Lidl/Argus Radler Lemon a Tesco/Rastinger 0,0 % Lemon taste. Oba nápoje mali v 100 ml obsahovať 6,6 gramu cukru a v skutočnosti to bolo až 8 gramov.

Pre testujúcich bolo prekvapením, že mnohé nápoje za svoju chuť vďačili prírodnej aróme. Najviac bodov si za obsah ovocia odniesol Bernard S čistou hlavou slivka, ktorý uvádzal 35 % ovocnej šťavy. Z citrusových nápojov sa najvyšším číslom mohol pochváliť Zlatopramen Radler 0,0 % s príchuťou citrón, baza a mäta s 5 % ovocnej šťavy. Pri niektorých radleroch výrobcovia deklarovali použitie konzervantov a v prípade dvoch značiek dokonca náhradné sladidlá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #pivo #nealko #plechovka #suchý február #nealko nápoj