Zahlienené, kašľajúce dieťa? Príčina môže pochádzať zo žalúdka

MUDr. Michaela Matiščáková je detská gastroenterologička, poverená primárka a zároveň riaditeľka liečebno-preventívnej starostlivosti (LPS) v Národnom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci. Liečia sa tu deti s tbc a ako hovorí názov, s ochoreniami dýchacích ciest alergického alebo nealergického pôvodu, akútnymi aj chronickými, často s astmou, ale aj s cystickou fibrózou a podobne. A ako s tým môže súvisieť zažívací trakt?

27.04.2023 06:00
MUDr. Michaela Matiscakova,... Foto:
MUDr. Michaela Matiščáková je detská gastroenterologička, poverená primárka a zároveň riaditeľka liečebno-preventívnej starostlivosti (LPS) v Národnom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci.
debata (2)

Čo robí gastroenterologička v tatranskom ústave, kde sa liečia respiračné choroby, dokonca detská tbc? Detských gastroenterológov je veľmi málo…

Máte pravdu, detských gastroenterológov je na Slovensku veľmi málo. Detí s rôznymi gastroenterolo­gickými problémami je pomerne veľa, vzhľadom na to sa teda lekári s touto špecializáciou (pediatrická gastroenterológia, hepatológia a výživa) venujú závažnejším problémom, ako sú napríklad nešpecifické zápalové ochorenia čriev, ochorenia pečene, neprospievanie atď. V našom zariadení, v ktorom sa venujeme ochoreniam dýchacích ciest, sa však istým spôsobom špecializujeme na problematiku gastroezofageálneho refluxu, čiže návratu žalúdočných štiav do pažeráka a nosohltana.

Čiže dieťa má respiračné ťažkosti a pritom jeho problémom môže byť do veľkej miery reflux?

Áno, mnohé štúdie potvrdzujú prítomnosť refluxu u detí s respiračnými ťažkosťami a naopak u detí, ktoré majú potvrdený reflux, sú zaznamenané respiračné ťažkosti v podobe opakovaných respiračných infekcií a kašľa. Posledných 10 rokov sa problematikou mimopažerákového refluxu zaoberá náš detský pneumológ, MUDr. Tomáš Strachan. O mimopažerákovom refluxe hovoríme vtedy, ak žalúdočný obsah preniká až nad horný pažerákový zvierač a dostáva sa do hrdla a dýchacích ciest. Tento žalúdočný obsah svojím pôsobením poškodzuje sliznicu dýchacích ciest a dochádza k rozvoju respiračných prejavov.

Je to teda iný reflux, ako poznajú rodičia bábätiek, ktoré si potrebujú odgrgnúť?

Už bolo spomenuté, že spätný návrat žalúdočného obsahu do pažeráka sa nazýva gastroezofágový reflux. Refluxné epizódy sa bežne vyskytujú najmä u dojčiat, ale rovnako aj u zdravých starších detí a dospelých niekoľkokrát za deň – najmä po jedle, za normálnych okolností nespôsobujú ťažkosti. V prípade, ak reflux žalúdočného obsahu spôsobí neprospievanie alebo iné príznaky či komplikácie, hovoríme už o tzv. chorobe gastroezofágového refluxu.

V našom zariadení, v ktorom sa venujeme... Foto: Bianka Stuppacherová
MUDr. Michaela Matiscakova, gastroenterologicka, Dolný Smokovec V našom zariadení, v ktorom sa venujeme ochoreniam dýchacích ciest, sa však istým spôsobom špecializujeme na problematiku gastroezofageálneho refluxu, čiže návratu žalúdočných štiav do pažeráka a nosohltana.

Ako zistíte, že by problém mohol spočívať práve v tomto? Nemôžeme všetky deti s respiračnými ochoreniami hneď poslať do gastroambulancie…

To rozhodne nie, ani každé dieťa s refluxom nepatrí do gastroenterolo­gickej ambulancie. Do nášho zariadenia prichádzajú deti s opakovanými respiračnými ťažkosťami a v rámci diferenciálnej diagnostiky, zistenia príčiny ťažkostí, je približne 75 % detí vyšetrených aj v našej ORL ambulancii. Počas tohto vyšetrenia je takmer každému dieťaťu robené fibrolaryngos­kopické vyšetrenie – kamerové zhodnotenie nosných mandlí. Hodnotí sa aj stav sliznice horných dýchacích ciest, prítomnosť zápalu, ktorý by mohol svedčiť pre reflux. Pri množstve pacientov vyšetrených v priebehu celého roka v našej ORL ambulancii, vie naša primárka Gabriela Bugová zhodnotiť lokálny nález, vidí typické zmeny na sliznici svedčiace pre reflux ako príčinu ťažkostí.

Dá sa povedať, ako tieto deti s refluxom kašlú? Sucho alebo vlhko?

Nie je to výlučne suchý alebo výlučne vlhký kašeľ. Dieťa však odŕha, grgá, niektoré vedia povedať, že majú „kyslo“ v puse, pocit „niečoho“ v hrdle, pomerne častým je zápach z úst aj napriek dostatočnej hygiene, deti sú aj v čase mimo infekcie zachrípnuté. V dýchacích cestách máme bunky, ktoré majú na svojom povrchu drobné výbežky – riasinky a ich úlohou je posúvať hlien spoločne so všetkými škodlivými čiastočkami z dýchacích ciest smerom von. V prípade, ak sú tieto riasinky žalúdočným obsahom poškodené, dochádza k poruche očisťovacej funkcie dýchacích ciest, vzniká chronický zápal, a to následne vedie ku ďalším príznakom a ťažkostiam – suchému kašľu, zahlieneniu, opakovaným infektom, bolestiam v hrdle a podobne. Je však veľmi dôležité spomenúť aj to, že prejavy asociované s týmto problémom môžu byť u detí nešpecifické, alebo niektoré detí s dokázaným abnormálnym refluxom môžu byť úplne bezpríznakové. Naopak, niektoré jasné známky refluxu môžu byť spôsobené úplne inou chorobou, napr. alergiou na bielkovinu kravského mlieka atď.

Ako sa dá u detí riešiť tento problém s refluxom?

Základom dlhodobej liečby sú najmä antirefluxné režimové opatrenia, úprava životosprávy, diétne obmedzenia, fyzioterapia a v niektorých prípadoch aj liečba liekmi. Jesť treba v malých dávkach častejšie počas dňa, nejesť aspoň 1,5 – 2 hodiny pred spaním, svoj význam má aj polohovanie dieťaťa. Vylúčiť zo stravy kakao, mastné, vyprážané jedlá, čerstvé kysnuté cesto, ale aj dochucovadlá ako kečup, veľké množstvo sladkostí, z nápojov sú to sladené tekutiny, džúsiky, bublinkové nápoje. Režimová úprava je zo všetkých opatrení najdôležitejšia, ale keďže efekt sa dostaví po dlhšom čase, vyžaduje trpezlivosť a spoluprácu. Do liečby veľmi často pridávame alginát – hutný gél, ktorý má za úlohu mechanicky uzavrieť, „zalepiť“ priechod medzi žalúdkom a pažerákom, čiže zabráni prieniku žalúdočného obsahu naspäť do pažeráka a vyššie. Podáva sa po jedle, nemá prakticky žiadne účinky na sliznicu tráviaceho traktu a je takmer nevstrebateľný. Je bezpečný, bežne sa podáva už dojčatám. Z liekov najčastejšie predpisujeme tzv. blokátory protónovej pumpy, ktoré potlačajú vylučovanie žalúdočných štiav.

Dá sa povedať, že existujú pacienti, ktorým diagnostikujete reflux a ak sa správne lieči, skončia sa aj ich problémy ako astma či časté infekcie dýchacích ciest?

Takto sa to nedá povedať. V prípade, ak potvrdíme reflux a nastavíme dieťa na komplexnú liečbu, ak bol reflux najdôležitejšou príčinou opakovaných infekcií alebo kašľa, potom dieťa „vyliečime“ z ťažkostí. Ak reflux zhoršoval prejavy ochorenia, napr. astmy, tak sa toto ochorenie stabilizuje. Reflux však nemusí byť jedinou príčinou problémov. Preto musíme vylúčiť, resp. potvrdiť aj iné ochorenia s podobnými prejavmi: alergia, zväčšené nosné mandle, zhoršený imunitný stav, chronická infekcia a iné. A na to sú potrebné vyšetrenia u viacerých špecialistov – pneumológ, imunoalergológ, otorinolaryngológ, gastroenterológ. Všetkých týchto špecialistov však máme v našom zariadení.

Národný ústav detskej tbc a respiračných chorôb

V Národnom ústave detskej tbc a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci majú aj gastroenterológiu.

Fotogaléria
Maketa ústavu pri príležitosti 101. výročia...
Jedáleň ústavu.
+9Tabuľa pri vstupe do ústavu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #reflux #žalúdok #respiračné ochorenia #respiračné choroby