Ako riešiť peľovú alergiu v kúpeľoch? Čo je loptičkovanie a konvičkovanie?

Podľa odhadov bude v roku 2025 s alergiou zápasiť až polovica európskej populácie. Na Slovensku trpia alergickou nádchou približne traja z desiatich Slovákov, v prípade astmy ide o jedného z desiatich.

02.05.2023 06:00
Luhačovice, inhalácia, minerálna voda, inhalovanie Foto:
Inhalácia minerálnej vody v luhačovických kúpeľoch.
debata

Ak sa alergická nádcha včas adekvátne nelieči, vo väčšine prípadov sa rozvíja do ďalších alergických ochorení, často až do astmy. Mimochodom, takmer polovica pacientov s alergiami trpí oboma spomínanými ochoreniami a až takmer 70 % prípadov astmy má alergický pôvod. Alergia je vlastne neprimeraná reakcia imunitného systému organizmu.

Poznáme viacero druhov alergických prejavov, od klasickej peľovej alergie, ktorá môže mať prejavy bežnej nádchy, až po astmu. Existujú aj potravinové alergie, ktoré sa často spájajú s atopickým ekzémom. Kombinácia alergickej nádchy s ďalšími ochoreniami sa označuje ako atopický syndróm. Vývoju atopického ekzému v detstve do alergickej nádchy a následne do astmy sa zasa hovorí atopický pochod. Vo všetkých týchto prípadoch môže pomôcť kúpeľná liečba.

Kúpeľný areál a popíjanie minerálky z kúpeľného... Foto: Foto: Kúpele Luhačovice
Luhačovice, kúpele, dámy, kúpeľný pohárik, park, klobúky Kúpeľný areál a popíjanie minerálky z kúpeľného pohárika.

Kedy sú vhodné kúpele?

S nástupom peľovej jarnej sezóny začínajú mnohých trápiť zápaly očných spojiviek, symptómy nádchy, kašeľ či nepríjemná dýchavičnosť. „V prvom rade odporúčam využiť kúpele ako prevenciu pre alergikov, optimálne ešte predtým, než nastúpi sezóna konkrétnych alergénov, ktoré alergikovi spôsobujú ťažkosti. Kúpeľná liečba alergických ťažkostí spočívajúca v terapii prírodnými minerálnymi vodami, je však prospešná aj v období, keď sa už alergia naplno prejaví,“ radí MUDr. Petr Pšenica, hlavný lekár spoločnosti Lázně Luhačovice, a.s. Či už teda chceme príznakom alergie predísť, alebo ich aspoň zmierniť v čase najsilnejšej peľovej sezóny, inhalácie a vyplachovanie horných dýchacích ciest vhodnou minerálnou vodou sú vždy dobrou voľbou.

MUDr. Petr Pšenica, hlavný lekár spoločnosti... Foto: Foto: Kúpele Luhačovice
MUDr. Petr Pšenica, Luhačovice, kúpele MUDr. Petr Pšenica, hlavný lekár spoločnosti Lázně Luhačovice.

Ako pomáhajú kúpeľné procedúry?

Na uvoľnenie a stabilizáciu zdravotného stavu a zníženie počtu záchvatov pomáha inhalácia minerálnej vody. Odporúča sa vykonávať ju pravidelne, pretože cielene pomáha uľaviť od nepríjemných príznakov, posilňuje nosovú sliznicu, horné aj dolné dýchacie cesty. Účinok takýchto inhalácií následne umocní celá škála fyzioterapeutických metód či uhličité kúpele. „Pri posilňovaní organizmu z hľadiska odolnosti voči alergickým prejavom je nutné dbať predovšetkým na komplexnosť procedúr a stabilizáciu celého atopického syndrómu. Prvým z vyhľadávaných riešení je inhalácia minerálnej vody z prameňa Nová Janovka, ktorá má mukolytický efekt, čo znamená, že pomáha rozpúšťať hlien v dýchacích cestách, prečistí ich a umožní tak jednoduchšie vykašľanie. Zvýši sa aj funkčná kapacita pľúc. Výsledok je možné pocítiť prakticky okamžite.

Dýchaciu sústavu neovplyvňuje len inhalácia liečiv, ale aj kloktanie minerálnou vodou, „kanvičkovanie“, naparovanie či dýchacie procedúry, ktoré pomáhajú aj vo vzájomnej kombinácii,“ vysvetľuje MUDr. Petr Pšenica z luhačovických kúpeľov a ďalej dodáva: „V rámci komplexného prístupu sa pri dýchacích problémoch využíva efekt uhličitých kúpeľov, ktoré pomáhajú zlepšiť prekrvenie a posilňujú tak celkový účinok rehabilitácie. Oxygenoterapiou, pri ktorej sa inhaluje koncentrovaný kyslík, sa zasa posilňujú nielen pľúca, ale aj iné životne dôležité orgány. Účinky komplexnej kúpeľnej liečby môžu pretrvávať aj niekoľko mesiacov po skončení pobytu.“

Kúpeľný park v Luhačoviciach a minerálna voda... Foto: Foto: Kúpele Luhačovice
Luhačovice, kúpele, park, prechádzka Kúpeľný park v Luhačoviciach a minerálna voda Ottovka.

Liečbe pomáha aj dychová fyzioterapia, napríklad reflexná metóda „loptičkovania“, ktorá ovplyvňuje činnosť orgánov a je založená na stlačení svalov. Robí sa s molitanovými loptičkami rôznych veľkostí. Po týchto procedúrach sa uvoľní nos, prečistia sa horné aj dolné dýchacie cesty a v noci je zaručený pokojný alebo aspoň pokojnejší spánok.

Fyzioterapeutka ukáže na tvári 6 ťahov, ktoré uvoľnia prínosové dutiny
Video
Fyzioterapeutka z Kúpeľov Luhačovice Adriána Kudamíková vo videu ukazuje šesť ťahov s loptičkami po tvári, pričom každý z nich je potrebné na oboch častiach tváre zopakovať trikrát za sebou. / Zdroj: TV Pravda

Lieči čistý vzduch v kúpeľnom mestečku

V rámci prevencie alergií neslobodno zabudnúť ani na pravidelné pohybové aktivity na čerstvom vzduchu. Hoci sa prechádzky kúpeľným areálom môžu javiť ako bežný, rutinný pohyb, v skutočnosti patria medzi účinné rehabilitačné cvičenia, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri posilňovaní pľúc. „Vytrvalostný tréning a respiračná fyzioterapia sú v tomto ohľade veľmi dôležité, pretože zlepšujú nielen funkcie dýchacieho ústrojenstva, ale sú prospešné aj pre celkovú telesnú výkonnosť a odolnosť,“ dodáva lekár. „A najjednoduchším, najprirodzenejším vytrvalostným tréningom je rýchla chôdza.“

A nemenej dôležitá je psychická pohoda.

Kanvičkovanie, resp. preplach nosa minerálnou... Foto: Foto: Kúpele Luhačovice
kanvičkovanie, konvičkovanie, vyplachovanie, minerálna voda Kanvičkovanie, resp. preplach nosa minerálnou vodou. Hovorí sa tomu hygiena nosa.

Ako si vyplachovať nos kanvičkou doma?

Celý proces „kanvičkovania“ nielen pre alergikov, ale aj ako všeobecná prevencia respiračných ochorení, sa začína vypláchnutím nosa a dezinfekciou ústnej dutiny s pomocou kloktania slaným roztokom. „Pravidelné preplachovanie nosa Vincentkou, ktorému sa ľudovo hovorí kanvičkovanie, pôsobí preventívne tým, že pomáha otužovať nosovú sliznicu, a tá je potom odolnejšia voči infekciám,“ popisuje zdravotné prínosy MUDr. Petr Pšenica z Kúpeľov Luhačovice. „V jemnom predklone, napríklad nad vaňou alebo nad umývadlom, otočíme hlavu nabok a do hornej nosovej dierky nalievame minerálnu vodu pomocou kanvičky tak, že spodnou nosnou dierkou minerálka vyteká von. Celý proces zopakujeme s hlavou otočenou na opačnú stranu. Počas kanvičkovania dýchame ústami.“ Vincentku možno inhalovať aj s pomocou domáceho ultrazvukového inhalátora.

odkaz
omron, pr nepouzivat

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #vyplachovanie #senná nádcha #peľová nádcha