Nová liečba pre pacientov so zápalovými ochoreniami čriev. Môžu si ju aplikovať doma

Vďaka medicínskym inováciám a pokroku v objavovaní nových liekov môžu pacienti s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou žiť kvalitnejší a plnohodnotnejší život. Po dvadsiatich rokoch totiž dochádza k zásadnej zmene v liečbe pacientov s týmto ochorením. Svetový deň IBD si tento rok pripomíname dnes, v piatok 19. mája.

19.05.2023 10:00
kolitída, bolesť brucha, črevá, Foto:
Diagnostika Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy je veľmi náročná. Kľúčovým vyšetrením je kolonoskopia.
debata

Pacienti odkázaní na celoživotnú liečbu si už liečivo môžu podať aj sami. Doteraz im liečba bola aplikovaná v gastroentero­logických ambulanciách. Aj naďalej však musia podstupovať pravidelné kontroly súčasťou ktorých je kolonoskopia. Tú dnes vedia lekári urobiť v tzv. analgosedácii bezbolestne. Slovensko je však jedna z mála európskych krajín, kde tento výkon nie je hradený zdravotnými poisťovňami. V rámci iniciatívy BEZ BARIÉR sa Slovenská gastroenterologická spoločnosť zasadzuje za úhradu analgosedácie, ktorá by významne zvýšila komfort pacientov podstupujúcich kolonoskopiu.

Video
Gastroenterologička Anna Gojdičová: Pacienti so zápalom čriev musia všade hľadať toaletu

„Nové spôsoby liečby zásadne menia životy pacientov. V posledných rokoch prichádzajú do praxe predovšetkým lieky v novej forme podkožného podávania. Pacient si tak vie liečivo podať aj sám pomocou aplikačného pera,“ spresnil gastroenterológ a predseda Pracovnej skupiny pre IBD MUDr. Martin Huorka, PhD. Táto forma aplikácie výrazne uľahčuje život pacientom s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou, a to najmä preto, že si liek môžu aplikovať aj v pohodlí domova bez nutnosti dochádzania do zdravotníckych zariadení. „Niektoré podkožne podávané lieky sú navyše vylepšením oproti osvedčeným vnútrožilovým formám toho istého lieku. Sú účinnejšie a lepšie tolerované. Tento rok sa takisto konečne dostanú do praxe úplne nové lieky vo forme tabletiek, ktoré kombinujú účinnosť biologických liekov a komfort podávania tabletiek. Pacienti tak získajú nové, veľmi presne účinkujúce a moderné lieky, vďaka ktorým sa drží ochorenie pod kontrolou a už nemusia často dochádzať za liečbou do centier,“ dodal prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

Výrazný pokrok v liečbe črevných zápalových ochorení a benefity s nimi spojené vníma aj predsedníčka pacientskej organizácie Slovak Crohn Club Bc. Veronika Ivančíková, podľa ktorej sa mnohí pacienti za svoje ochorenia hanbia, prežívajú úzkosti a depresie. „Pre mnohých sú príznaky spájané s týmito ochoreniami veľmi obmedzujúce a negatívne vplývajú na celkovú kvalitu života. Pacienti majú tiež strach pri ceste na nové miesto, že nebudú mať nablízku toalety. Preto sa aj v rámci pacientskej organizácie z pokrokov v medicíne mimoriadne tešíme, podkožné podávanie lieku v pohodlí domova umožní pacientom viesť omnoho slobodnejší život,“ dodala.

Diagnostika Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy je však veľmi náročná. Kľúčovým vyšetrením je kolonoskopia. „Pacienti s IBD sú odkázaní na časté diagnostické a terapeutické intervenčné kolonoskopie, ktoré sú najmä v ich prípadoch mimoriadne bolestivé, keďže ich črevá sú zmenené zápalovými ochoreniami a operáciami. Ak chcú títo pacienti bezbolestné kolonoskopické vyšetrenie, na Slovensku si zaň musia priplácať. Slovenská gastroenterologická spoločnosť preto s pacientskymi organizáciami už roky volá po bezbolestnej kolonoskopii hradenej z verejného zdravotného poistenia. Iniciatíva Bez bariér má odstrániť bariéry na ceste k bezbolestnej kolonoskopii, “ dodal prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

„Crohnova choroba a ulcerózna kolitída postihujú prevažne ľudí v produktívnom veku. Títo pacienti zápasia s hnačkami, bolesťami, únavou i teplotami, pričom sa u nich striedajú obdobia bez príznakov, teda remisie, a obdobia relapsu, keď pociťujú ťažkosti. Pri príležitosti Svetového dňa IBD je naším cieľom zvýšiť povedomie o týchto ochoreniach, podporiť viac ako desať miliónov ľudí na celom svete, ktorí žijú s IBD a apelovať na verejné inštitúcie, aby podnikli kroky na boj s týmito ochoreniami,“ uviedol prezident Slovenskej gastroenterolo­gickej spoločnosti prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

Až 50 % pacientov podľa viacerých štúdií opisuje svoje ochorenie ako chronicky aktívne alebo aktívne s periodickými vzplanutiami či náhlymi zhoršeniami. Dodnes nie je úplne jasné, čo presne nešpecifické zápalové ochorenia čriev spôsobuje, medicína však za posledné roky pokročila natoľko, že aj pacienti s týmito diagnózami môžu žiť kvalitnejší život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Crohnova choroba #ulcerózna kolitída #zápalové ochorenia čriev