Čím si natrieť opuchnutý a zapálený štípanec od komára?

Po daždivých dňoch a s nástupom tepla sa rozmnožili komáre. Útočia najmä večer, počas stmievania. Niektorým ľuďom, bohužiaľ, spôsobujú štípance od komárov nepríjemné alergické reakcie. "Päťročná dcéra má také opuchnuté jedno oko, pri ktorom ju poštípal komár, že nemohla ísť dva dni do škôlky," hovorí Silvia z Bratislavy svoju skúsenosť z tohto týždňa.

24.05.2023 06:00
komáre Foto:
Svrbenie, prípadne pľuzgierik po niekoľkých hodinách od uštipnutia ustúpia, avšak tento hmyz môže prenášať rôzne choroby.
debata

Muchy, komáre či ovady nikto nemá rád. Keď sa premnožia, vedia znepríjemniť nielen výlet, ale aj bežný život. Svrbenie, prípadne pľuzgierik po niekoľkých hodinách od uštipnutia ustúpia, avšak tento hmyz môže prenášať rôzne choroby. Aj preto sa odporúča postihnuté miesto umyť vodou a mydlom, prípadne ho dezinfikovať ešte aj antiseptickým prípravkom. Tesne po poštípaní možno priložiť kocku ľadu. Na trhu je dostatok rôznych prípravkov na štípance v podobe rôznych chladiacich gélov či mastí s obsahom alumínium sulfátu či gáfrom proti svrbeniu a opuchu, roll-ony s obsahom éterických silíc s chladiacim i protizápalovým účinkom a podobne. Z ľudových receptov môžu pomôcť obklady z jedlej sódy, octové, cibuľové obklady a pod.

Do kategórie voľnopredajných liečiv patria gély s obsahom protialergickej látky – antihistaminika. Histamín je jednou z najdôležitejších chemických látok, ktoré sa uvoľňujú pri alergických reakciách. Viaže sa na špeciálne receptory v určitých častiach tela a tým vyvoláva rôzne nepríjemné alergické reakcie. Antihistaminiká fungujú veľmi jednoducho – viažu sa na rovnaký receptor ako histamín, čím ho vlastne obsadia. Na tom istom princípe fungujú aj antihistaminiká v tabletkách, sprejoch, sirupoch či kvapkách do nosa. Aj v lokálnej forme zmiernia svrbenie, pálenie a sčervenanie postihnutého miesta. Ak je reakcia väčšia, možno užiť tabletku. Ide o natoľko bezpečné lieky, že 7-tabletové balenia sú voľnopredajné.

Ak ide o naozaj nadmernú alergickú reakciu (neprimerane veľký opuch a zápal), nevyhnutný je krém s kortikosteroidom, ktorý má rýchly protizápalový, protialergický a protisvrbiaci účinok. Ak ide o občasné použitie, v takomto prípade sa netreba obávať, veď pacienti s ekzémami a dermatitídami musia takéto liečivá užívať omnoho dlhšie. Toto je lokálna a veľmi krátkodobá liečba. Krém s kortikosteroidom však musí predpísať lekár (niektoré môže len dermatológ, niektoré aj alergológ, prípadne pediater a všeobecný lekár).

Problém môže spôsobiť škriabanie a zanesenie infekcie. Aj tu by mal zaúradovať odborník, pretože v niektorých prípadoch môže byť nevyhnutné aj lokálne antibiotikum alebo antibiotický púder.

Čo na štípance od komára

  • umyť vodou a mydlom, prípadne dezinfikovať
  • na akútne zmiernenie svrbenia a opuchu pomôže aj kocka ľadu
  • medzi ľudové recepty patria ocot (naniesť na tampón a potierať), trochu jedlej sódy rozmiešať s vodou na kašičku a naniesť na vpich, koliesko cibule, v situáciách, keď nie je nič iné poruke, tak aj kúsok zemiaka, koliesko citróna, dokonca med (má protizápalové účinky)
  • z éterických olejov sú vhodné čajovníkový, eukalyptový, levanduľový, austrálsky tea tree oil (aj v roll-onoch)
  • obyčajná vietnamská masť alebo ajurvédsky balzam s obsahom éterických silíc (aj v rooll-onoch)
  • ak chceme farmaceutický prípravok z kategórie liečiv: voľnopredajné gély s obsahom antihistaminika (Fenistil, Psilo-Balsam, Fenimax)
  • pri závažných alergických reakciách kortikosteroidná masť (na predpis) a protialergické lieky v tabletách (7 tbl. balenia voľnopredajné)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komáre #alergická reakcia #vyrážka #štípance