Sučka americkej akity zhodí dievčatko s detskou mozgovou obrnou na zem. Ak nesprávne kráča

Americká akita,je často označovaná ako veľký japonský pes. Ide o psie plemeno pochádzajúce z horských oblastí najväčšieho ostrova Japonska Honšú, z oblasti Akita. Rodičia 13-ročnej Alex Belicovej sa pre toto plemeno rozhodli pre jeho mohutnosť, aby bol dcérke s detskou mozgovou obrnou oporou pri chodení.

09.06.2023 10:00
rodina Belicovcov, americká akita, Alex, DMO,... Foto:
Rodina Alex Belicovej s americkou akitou, ktorá sa volá Aki. Sučka vždy drgne do Alex, ak chodí nesprávne.
debata

Sučka, ktorej hovoria Aki a majú ju už piaty rok, úplne prirodzene, bez toho, aby ju v tomto smere niekto cvičil, učila dievčatko aj správne chodiť. „Keď som zle chodila, napríklad som dávala k sebe kolená, Aki ma drgla a zhodila ma na zem,“ spomína Alex Belicová z Pezinka, ktorá v súčasnosti navštevuje siedmu triedu základnej školy. „Keď som kráčala správne, nevšímala si ma.“

„Robila to intuitívne už ako šteňa a nikto ju to naozaj neučil,“ dodáva otec dievčatka Ján Belica. Americká akita je dominantný, silný a nezávislý pes. Treba ho cvičiť už odmalička.

Dcérka Jána a Jany Belicovcov sa narodila s detskou mozgovou obrnou a perspektíva bola pre poškodený mozog spočiatku veľmi zlá. Nemala vraj chodiť, rozprávať, dokonca mala byť slepá. Našťastie, nič z toho sa nesplnilo a dievčatko dnes vďaka mnohým finančne náročným rehabilitáciám s oporou svojho verného štvornohého spoločníka či rodičov dokáže kráčať.

Na krste novej mobilnej aplikácie sa zúčastnili... Foto: APPkA
Na krste sa zucastnili aj rodiny ktore boli uz podporene v APPke. Na krste novej mobilnej aplikácie sa zúčastnili aj rodiny, ktoré už vďaka APPkE dostali finančnú podporu na rehabilitáciu.

Rodinu Belicovcov sme stretli na krste mobilnej aplikácie nazvanej APPkA. Je to unikátny projekt, ktorý je revolúciou v oblasti charity na Slovensku. Prvá slovenská charitatívna aplikácia APPkA premieňa energiu užívateľov, ktorú vynakladajú pri akejkoľvek pohybovej aktivite (teda spálené kcal) na finančnú pomoc pre konkrétny príbeh telesne znevýhodneného dieťaťa alebo dospelého. Prispieť tak môže doslova každý a nestojí ho to nič, okrem vynaloženia enegie pri pohybe. Aplikácia od jej spustenia v apríli 2023 doteraz pomohla už 16 ľuďom, vrátane Alex Belicovej, pričom každému z nich sa podarilo zíkať vďaka užívateľom maximálnu výšku príspevku dvetisíc eur. Dnes má aplikáciu stiahnutú takmer 9-tisíc užívateľov a toto číslo každým dňom rastie.

„Za projektom prvej slovenskej charitatívnej mobilnej aplikácie APPkA stojí občianske združenie APPA, ktoré už 14 rokov pomáha rodinám, v ktorých žije telesne znevýhodnené dieťa alebo dospelý. Tieto rodiny potrebujú predovšetkým financie na úhrady rehabilitácií, zdravotných pomôcok a mnohých iných vecí, ktoré im uľahčujú alebo skvalitňujú život, alebo zlepšujú zdravotný stav,“ hovorí Mgr. Miriam Juhanesovičová predsedníčka občianskeho združenia Asociácie pomoci postihnutým – (APPA). V reklamnom spote inšpirovanom príbehom Forresta Gumpa účinkujú herci Stano Staško a Michal Kubovčík.

„Daruj NIČ a pomôžeš v NIEČOM,“ povedali herci počas krstu. Aplikáciu pokrstili potom. Nie predtým, ani potom, ale ľudským potom. Spálenými kalóriami. Na to, aby každý daroval svoje kalórie premenené na eurá konkrétnej rodine, ktorá potrebuje pomoc, napríklad v podobe rehabilitácie, nemusí nijako extrémne športovať. Stačí obyčajná chôdza – do práce, z práce, na nákup, na stretnutie s priateľmi. Každá cesta, či už krátka, alebo dlhá, sa začína prvým krokom.

Tak vykročme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chôdza #detská mozgová obrna #apka #APPA