Z obéznych detí obézni dospelí?
„Ak sme v minulosti v prípade detí zaznamenávali iba prítomnosť autoimunitnej cukrovky 1. typu, v súčasnosti už nie je raritou, ak má dieťa s vyšším indexom telesnej hmotnosti rozvíjajúci sa diabetes 2. typu súvisiaci so životným štýlom,“ upozorňuje prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie docentka MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD. Ešte donedávna bol podobný trend pozorovaný iba v Amerike. „Globálny odhad a predpokladaný počet mladých ľudí (5 – 19 rokov) s nadhmotnosťou a obezitou bol celosvetovo 22 % za rok 2020. V roku 2025 toto percento narástlo na 28 % a v roku 2035 sa predpokladá, že nadváhu alebo obezitu bude mať 39 % zo všetkých detí.“ U obéznych detí nastáva skôr aj puberta, čo, zjednodušene povedané, súvisí s tým, že tuk je hormonálne aktívna látka. Aj keď by sme si tieto dva problémy možno nespojili, dôvodom rozvoja nadhmotnosti či obezity je napríklad aj nedostatok spánku. Situácia na Slovensku je vážna. „Treba si uvedomiť, že z obéznych detí často vyrastú obézni dospelí,“ tvrdí odborníčka. Deti s nadváhou čelia rovnakým rizikám ako dospelá populácia, s obezitou sa spája až 236 ďalších ochorení. Hrozí vysoký krvný tlak, cukrovka, hormonálne poruchy, dýchacie alebo ortopedické problémy. Navyše pre nadbytočné kilá trpí nielen telo, ale aj duša. Čoraz viac sa stretávajú so šikanovaním, nadváha im komplikuje nadväzovanie blízkych vzťahov i šport, neskôr dokonca aj bežný pohyb. Tak ako pri iných ochoreniach aj tu platí, že prevencia je lepšia než samotná liečba.
Prieskum Kauflandu na Slovensku
Aby sme vedeli zaviesť účinné preventívne opatrenia, potrebujeme poznať reálne dáta. Spoločnosť Kaufland spoločne so Slovenskou obezitologickou asociáciou preto koncom roka 2024 pod záštitou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR uskutočnili prieskum zameraný na životný štýl detí vo veku 7 až 8 rokov. „Budovanie zdravého životného štýlu sa začína v útlom veku. Deti okrem rodičov ovplyvňuje tiež prostredie, v ktorom trávia svoj čas, ako je materská a neskôr základná škola. V roku 2024 sme prostredníctvom našich aktivít a spolupráce v oblasti podpory pestrého a vyváženého stravovania podporili viac ako 42-tisíc detí po celom Slovensku. Aby sme mohli pomáhať ešte efektívnejšie, potrebujeme zistiť, čo dnešné deti naozaj jedia a ako často sa hýbu,“ hovorí Nikoleta Lörincová, vedúca úseku Corporate Affairs, Kaufland Slovenská republika.

V rámci svojho projektu Čerstvé hlavičky Kaufland už od roku 2018 poskytuje raz týždenne do vybraných škôl a škôlok počas celého školského roka ovocie a zeleninu. Počet základných a materských škôl sa rovná aktuálnemu počtu predajní. Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí či Mikuláša dostanú aj exotické ovocie a niektoré deti tak ochutnajú hurmikaki, mango či marakuju po prvýkrát v živote. „Tento rok bude výzva spustená v marci a 84 slovenských ZŠ a aj MŠ má šancu stať sa súčasťou projektu a dostávať ovocie,“ pokračuje Nikoleta Lörincová. „Najnovší projekt od októbra minulého roka sú zas Krúžky varenia na ZŠ. Viac ako 400 detí si raz do týždňa oblečie zástery, do ruky zoberú varešky a učia sa samostatnosti pri príprave zdravého jedla. Krúžky vedú vyškolení pedagógovia.“
A čo ukázal prieskum Kauflandu? Viac ako tretina sedemročných detí denne jedáva stravu z rýchleho občerstvenia, takmer polovica ju konzumuje niekoľkokrát týždenne. Z prieskumu je tiež zrejmé, že každé druhé opýtané dieťa jedáva iba jednu až dve porcie ovocia a zeleniny denne, pričom Svetová zdravotnícka organizácia odporúča príjem aspoň piatich dávok, a to každý deň. Toto pravidlo slúži nielen ako prevencia vzniku nadváhy a obezity, ale zvyšuje aj objem vlákniny v našom jedálnom lístku. Zaujíma vás, koľko sa dnešní prváci a druháci hýbu? Nie je to žiadna sláva, takmer pätina opýtaných nevykonáva žiadnu fyzickú aktivitu a len 29 percent detí z prieskumu uviedlo, že sa hýbe denne. Na druhej strane, pri pozeraní televízora strávia priemerne niečo vyše hodiny, len o čosi menej venujú mobilu. Tu si treba uvedomiť, že ide o deti najmladšieho školského veku a čas strávený pred obrazovkami sa bude len predlžovať.
Dobrá správa: Detská obezita sa dá zvrátiť

„Deti si svoje stravovanie nenastavili samy, väčšinou kopírujú správanie svojich rodičov. Spoločne preto vnímajte zdravé jedlo ako dôležité palivo pre telo, ktoré netreba vymieňať za energeticky bohaté, no nutrične chudobné náhrady,“ odporúča docentka Fábryová. Bacuľaté dieťa nemusí automaticky niesť kilá navyše aj v dospelosti. Podmienkou však je zdravý životný štýl, dostatok pohybu a racionálnej stravy. Ideálne je zaviesť doma také riešenia, ktoré rodina dokáže udržať dlhodobo.
Šesť krokov k lepším stravovacím a pohybovým návykom:
Nepoužívajme jedlo ako odmenu. Odmeňovanie jedlom, najčastejšie sladkosťou, vysiela deťom zmiešaný signál. Sladkostiam budú pripisovať väčšiu váhu ako zdravej strave.
Pustime deti do kuchyne a varme spoločne. Veľmi často práve deti, ktoré získavajú inšpiráciu v škôlke alebo v škole, dokážu motivovať rodičov k príprave zdravších variantov jedál.
Buďme deťom dobrým príkladom pri stravovaní. Dieťa skonzumuje to, čo dostane na stôl. Jedzme s deťmi spoločne a rovnaké jedlá. Naučme ich tiež dodržiavať správny pitný režim, bez sladených a kalorických nápojov.
Trvajme na aktívnom pohybe. Či už ide o plávanie, bicykel, loptové hry, skákanie cez gumu alebo spoločné prechádzky. Obrazovky deti nepochybne rady vymenia za zaujímavé pohybové aktivity.
Dohliadajme na pravidelný a kvalitný spánok. Zdravý spánok zlepšuje pozornosť, správanie, učenie, pamäť, fyzické a duševné zdravie. Deti vo veku 6 – 13 rokov by mali spať 9 až 11 hodín, tínedžeri okolo 8 až 10 hodín denne.
Naučme deti nad jedlom rozmýšľať inak. Kaufland tento školský rok spustil na 25 základných školách Krúžky varenia. „Školáci v nich varia jednoduché a zdravé jedlá a pri varení ochutnajú aj to, čo je pre nich nové, pripravia si zdravšie verzie obľúbených dezertov“, hovorí Bc. Eva Blaho, riaditeľka a odborná garantka programu Skutočne zdravá škola, ktorá s reťazcom dlhodobo spolupracuje. Podporovať kulinárske zručnosti detí cez školské programy odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia, pretože môžu efektívne budovať pozitívne stravovacie návyky.