Najčastejšie je hnačka len reakciou organizmu na náhlu zmenu klímy, stravovacích návykov a stres spojený s cestovaním. Pri takejto hnačke nemusíme mať vážne obavy o svoje zdravie. Okrem klimatických zmien, únavy, nezvyčajnej stravy či nadmerného pitia sladených nápojov ju však môžu spôsobiť aj baktérie, vírusy, zárodky niektorých parazitov. Hnačky z infekčných príčin sú už vážnejšie. Veľmi nebezpečné je akútne hnačkové ochorenie bakteriálneho pôvodu – cholera.

Aké prejavy má hnačka cestovateľov?
Bežná cestovateľská hnačka má pomerne ľahký, bezhorúčkový priebeh, prípadne sa môže vyskytnúť len veľmi mierne zvýšená teplota, vodnatá stolica bez hlienu a krvi, obyčajne bez bolesti brucha. Postihnutý väčšinou nebýva pripútaný na lôžko, ale aj takéto ľahké ochorenie môže pobyt v cudzine znepríjemniť. Typický priebeh sú tri a viac riedkych, vodnatých stolíc denne a mierne zvýšená telesná teplota. Ťažšie hnačky niekedy sprevádza i vracanie, bolesť brucha, zimnica, slabosť, závraty, suchosť, nepríjemná chuť v ústach. Vo väčšine prípadov príznaky hnačky ustúpia za 2–4 dni aj bez špecifickej liečby.
Kedy vyhľadať lekára?
Ak hnačku sprevádza vyššia teplota, silné bolesti brucha, resp. bolestivé nutkanie na stolicu, v stolici sa nachádza prímes krvi (natrávená krv má čiernu farbu), hlienu alebo hnisu, treba ihneď vyhľadať lekára.

Chorým sa môže točiť hlava a sú zmätení. Hnačka môže byť nebezpečná najmä pre malé deti a starých, oslabených ľudí, pretože im hrozí rýchla dehydratácia organizmu.
Dôležité hygienické zásady
- V krajinách subtropického a tropického klimatického pásma nikdy nepite neupravenú vodu z vodovodu (nevyhnutné je prevárať ju aspoň 15 minút). Ani zápach chlóru neznamená jej neškodnosť. Potvrdením neškodnosti vody nie je ani jej pitie domácim obyvateľstvom bez zjavných zdravotných následkov.
- Ak sa v reštaurácii v krajinách tretieho sveta rozhodnete piť čistú vodu, objednajte si ju s tým, že si ju želáte priniesť na stôl uzavretú a otvorte si ju sami. Vhodným riešením je uprednostnenie okysličenej vody. Je nielenže ťažšie ju „sfalšovať“, ale kyslé prostredie, ktoré vytvára oxid uhličitý, sťažuje prežívanie niektorých choroboplodných zárodkov.
- Dajte si pozor na ľad v nápojoch, ktorý môže byť urobený z kontaminovanej vody. Riziko nákazy pretrváva aj vtedy, keď znečisteným ľadom chladíme alkoholický nápoj.
- Pitie ovocných extraktov pripravených pouličnými predavačmi sa pri pochybnostiach o kvalite hygieny neodporúča. Vhodnou náhradou ovocných nápojov môže byť ovocie s vysokým obsahom vody – vodný melón, šťava zo zelených kokosových orechov. Pozor, niekde predavači zvyknú napúšťať melóny pomocou ihly a striekačky vodou, aby boli ťažšie.
- Vhodným ovocím na konzumáciu v zaostalých krajinách sú citrusové plody, ktoré svojím kyslým prostredím bránia rozmnožovaniu mnohých mikroorganizmov. Všeobecne sa odporúča konzumácia len tých druhov ovocia, ktoré možno pred jedením ošúpať (pomaranč, banán, melón, ananás, mango, kivi). Je vhodné, ak si turista nareže a pokrája ovocie sám.
- Veľmi riziková je listová zelenina, keďže vzhľadom na jej tvar je takmer nemožné zabezpečiť jej očistenie od mikróbov. Nákup zeleniny je vhodný v uzavretých obchodoch vyššej úrovne, nie v špinavých miestnych tržniciach ani v stánkoch pri cestách.
- Konzumujte len jedlo dostatočne tepelne upravené. Odolajte aj zmrzline (ak nejde o balené nanuky známych značiek), tepelne neupravenému mlieku (ideálne kúpiť ho trvanlivé v tetrapakoch), rôznym cukrárenským výrobkom obsahujúcim krémy či surové vajcia.
- Pred každým jedlom si poriadne umyte ruky (stačí obyčajné mydlo).
- Preventívne môžete užívať probiotiká.
Prvá pomoc pri hnačke
Rozhodne prijímajte veľké množstvo tekutín, aby ste sa vyhli odvodneniu (v priebehu dňa až 3 litre). Ideálne sú minerálky s obsahom sodíka a draslíka (nie studené), slabé, mierne sladené čaje. Po každej stolici vypite 2–5 decilitrov tekutín.
Nasaďte si diétu: sucháre, keksy, detské piškóty, pečené zemiaky, banány, varenú bielu ryžu, až neskôr možno postupne prejsť na nedráždivú stravu. Nijaké korenené ani mastné jedlá!
V subtropických a tropických krajinách je ideálnym prostriedkom na rehydratáciu a úpravu hnačky voda z kokosového orecha (piť priamo vlastnou slamkou z orecha).
Pri príznakoch dehydratácie treba piť 40–60 ml tekutín každých 5 minút až do úpravy stavu. Ak postihnutý vracia, je potrebné podávať tekutiny opakovane v malých dávkach po lyžičkách alebo vysávať vodu z čistej, v roztoku namočenej textílie. Vo vážnejších prípadoch sú už nevyhnutné infúzie. Moč nesmie byť tmavožltý!
Pri príznakoch dehydratácie sa odporúča použiť rehydratačné roztoky, ktoré dopĺňajú minerály, čo organizmus stráca pri hnačke. Tieto prípravky sa predávajú vo forme práškov alebo šumivých tabliet (Kulíšek, Valosun, Inno Pharm ORS, PROBRANDS Rehydrate, Care Plus). Roztok si možno pripraviť svojpomocne (liter zdravotne neškodnej vody, šťava z citróna, pomaranča, kávová lyžička soli a 4–5 kociek cukru).

Užívame lieky proti hnačke: znižujú črevnú peristaltiku (účinná látka loperamid, názov Immodium), viažu toxíny (diosmektit, známa Smecta), s protihnačkovými mikroorganizmami (napr. s kvasinkou Saccharomyces boulardii – viac druhov). V minulosti boli u nás aj tzv. črevné dezinficiens (antiseptiká), ako bol známy Endiex. Účinnú látku nifuroxazid naďalej dostaneme kúpiť v Egypte (známy Antinal) alebo v Turecku (Ercefuryl), ale aj v susednom Poľsku či Maďarsku.
V ojedinelých prípadoch sa pacientom postihnutých hnačkou predpisujú antibiotiká (účinné látky azitromycín pri hnačkách aj s horúčkou a krvou, rifaximín alebo výnimočne ciprofloxacín pre vysokú rezistenciu baktérií v mnohých krajinách voči tejto účinnej látke). Ich efekt spočíva v likvidácii väčšiny bakteriálnej flóry. Aj samotné antibiotiká však môžu vyvolať žalúdočné ťažkosti.