Zima telo zaťažuje, doprajte mu vitamíny

V zime potrebuje organizmus vitamíny. Telo treba zásobiť najmä vitamínom C, ostatné by tiež v potrave chýbať nemali. Doplniť ich možno aj výživovými doplnkami.

20.12.2012 07:00
shutterstock únava - unavený muž - znížená... Foto:
Deficit kyseliny listovej sa prejavuje v podobe slabosti, extrémnej únavy či nadmernej spavosti.
debata

Lekári sa zhodujú v tom, že zimné obdobie, najmä mrazy, sú pre organizmus skutočne záťažové. Telo potrebuje najmä vitamín C, kyselinu listovú a vitamín D. Snažte sa ich prijímať v potrave, báť sa nemusíte v rozumnej miere ani vitamínov v umelej podobe z fľaštičiek.

Vitamín C
Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín a veľmi účinný antioxidant. Jeho hlavnou funkciou je tvorba kolagénu, čo je štrukturálna bielkovina, ktorá spevňuje tkanivo. Preto vitamín C podporuje hojenie povrchových rán, zabraňuje krvácaniu ďasien, spevňuje steny krvných vlásočníc a žíl a tak pomáha predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam. Vitamín C posilňuje imunitný systém, preto je v zime taký dôležitý. Jeho dostatok v organizme pomáha predchádzať infekčným ochoreniam. Znižuje aj hladinu cholesterolu, podporuje vstrebávanie železa, pôsobí preventívne proti málokrvnosti, priaznivo pôsobí pri potláčaní dôsledkov fajčenia a pitia alkoholu.

Prejavom nedostatku vitamínu C je zvýšená citlivosť na prechladnutie, časté infekcie a alergie, pomalé hojenie rán, zápaly ďasien, kazivosť zubov, častá únava, málokrvnosť, nechutenstvo, sklon k depresiám, náklonnosť ku kŕčovým žilám, ale aj hemoroidom.

Do jedálnička preto zaraďte čerstvé citrusové plody, papriku, brokolicu, kapustu, kivi, ružičkový kel, ríbezle, papáju. Odporúčaná denná dávka tohto vitamínu je 60 mg. Väčšie množstvo vitamínu C by mali prijímať ľudia trpiaci stresom, seniori, ľudia s nadmernou fyzickou záťažou, dlhodobo chorí ľudia, tehotné ženy a fajčiari.

Kyselina listová
Kyselina listová je vo vode rozpustný vitamín patriaci do skupiny vitamínov B. Je dôležitá pre fungovanie nervového systému a tvorbu kostnej drene. Vo veľkej miere sa uplatňuje v prevencii mnohých ochorení, zvyšuje odolnosť malých detí proti infekcii. Deficit kyseliny listovej sa prejavuje v podobe slabosti, extrémnej únavy, nadmernej spavosti.

Bohatým zdrojom kyseliny listovej je zelenina: špenát, čínska kapusta, šalát, karfiol, brokolica, zemiaky, mrkva a biela kapusta, strukoviny, kvasnice, pečeň, vaječné žĺtky, melóny, marhule, celozrnné obilniny. Dospelí ľudia by mali denne prijať 400 mikrogramov kyseliny listovej. Odporúčaný príjem pre tehotné a dojčiace ženy je 600 mikrogramov za deň.

Vitamín D a ďalšie vitamíny
Organizmu v zime môže chýbať aj vitamín D. Ten sa vytvára na pokožke zo svojho provitamínu pôsobením slnečného žiarenia. Jeho nedostatok sa môže prejaviť lámavosťou kostí, pretože v takomto prípade telo zle absorbuje vápnik. Vitamín D potrebuje mozog a jeho funkcie (učenie, motorická kontrola, pamäť).

Vitamíny sú nevyhnutné na udržanie rôznych telesných funkcií a výstavbu nových tkanív, posilňujú imunitný systém, chránia pred voľnými radikálmi, majú preventívne účinky proti mnohým chorobám. V zime sa preto snažte konzumovať potraviny a nápoje obohatené vitamínmi. Pri prijímaní vitamínov je však potrebné dodržiavať odporúčané denné dávky, predovšetkým vitamínu A.

debata chyba