Racionálna výživa je súčasťou liečby cukrovkára

Na Slovensku je približne 400-tisíc diabetikov. Len v minulom roku pribudlo v diabetologických ambulanciách na Slovensku 23-tisíc novodiagnostikovaných cukrovkárov. Pribúda najmä ľudí s diabetom 2. typu.

20.12.2012 13:16
cukrovka - Vianoce Foto:
Diabetik môže konzumovať všetko, ale s mierou. Mal by sa naučiť poznať sacharidové jednotky aspoň pri základných potravinách a počítať ich na svoju váhu a výšku.
debata

Pre úspešnú liečbu cukrovky je správne stravovanie nevyhnutné. „Jeho uplatňovanie je predpokladom nielen na dosiahnutie a udržanie optimálnych hladín glykémií, ale aj ideálnej telesnej hmotnosti,“ vraví docent Emil Martinka, predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

„Aj nevýrazné schudnutie o pár kilogramov vedie k zníženiu hladín krvného cukru. Diabetikov oveľa viac než ostatných ľudí totiž ohrozujú cievne choroby, ateroskleróza, poškodenie nervov, zraku, infekcie.“ Podľa jeho slov príznaky choroby sa dajú zmierniť, v niektorých prípadoch aj odstrániť, ale treba dodržiavať základy zdravej výživy a mať dostatok pohybu.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Postup pri tvorbe jedálneho lístka pre diabetika.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Diabetická diéta je v podstate racionálna strava. Umožňuje ľahšiu kontrolu glykémie, upravuje hladinu krvných tukov, udržuje telesnú hmotnosť. „Diabetik môže konzumovať všetko, ale s mierou. Mal by sa naučiť poznať sacharidové jednotky aspoň pri základných potravinách a počítať ich na svoju váhu a výšku," vysvetľuje Jozef Borovka, prezident Zväzu diabetikov Slovenska.

„Ak má napríklad ustálenú váhu, mal by zjesť približne 21 sacharidových jednotiek na deň. "Ich príjem by si mal rozdeliť. Ak je zvyknutý jedávať 5-krát denne, treba ich rozdeliť na päť častí.“ Sacharidová jednotka je umelý pojem a zaviedol sa najmä preto, aby uľahčil orientáciu v potravinách, ktoré obsahujú cukry (ryža, cestoviny, zemiaky, celozrnné výrobky). Jedna sacharidová jednotka obsahuje 10 gramov sacharidov.

„Jedálny lístok pre každého pacienta sa zostavuje individuálne podľa hmotnosti, charakteru práce, typu liečby, sprievodných ochorení, intolerancie niektorých potravín či alergie, návykov a individuálnych požiadaviek pacienta,“ vraví docent Martinka.

Podľa jeho slov pravidlami racionálnej výživy by sa mala riadiť celá rodina. Jedálny lístok sa totiž veľmi ťažko mení pacientom z rodín, kde sa konzumuje veľa tukov, údenín, sladkostí či bieleho pečiva a kde sa jedáva málo zeleniny a ovocia. Pokiaľ sa takáto „kuchárska kniha" dedí z pokolenia na pokolenie, môže byť racionalizácia stravovania skutočne problematická.

Optimálny typ potravín ponúka tzv. stredomorský typ stravy, kde ako zdroj sacharidov a vlákniny slúžia celozrnné potraviny (celozrnné chleboviny, cestoviny, ryža) s dostatkom zeleniny a ovocia. Preferovaným zdrojom bielkovín sú ryby, morské živočíchy, hydina a ako zdroj tukov rastlinné oleje, obzvlášť surový olivový olej, orechy. Súčasťou by mali byť aj domáce omáčky s obsahom cesnaku, cibule.

Nezdravé sú fast foody, vysokoenergetické nápoje, údeniny či biele pečivo, ale tiež nadbytok mlieka a mliečnych výrobkov. Nadmerný príjem tukov s vysokým energetickým obsahom môže prispievať k obezite, a tak aj k rozvoju cukrovky, dyslipidémie a aterosklerózy. Veľký význam pre dobrú kontrolu hladiny cukru v krvi má príjem vlákniny, ktorá sa nachádza najmä v celozrnných potravinách (napr. ovsené vločky), strukovinách (fazuľa, šošovica, sója), zelenine (napr. kapusta, cvikla, mrkva) a ovocí (najmä ríbezle, maliny, černice). Denne sa odporúča prijať aspoň 20 až 25 g vlákniny.

Diabetes mellitus je jedno z najčastejších, najzávažnejších a finančne najnáročnejších chronických ochorení súčasnosti. Každé dve minúty zomiera v jeho dôsledku jeden Európan. Prostriedky vynakladané na liečbu v Európskej únii predstavujú 10 až 18 percent z celkových nákladov na zdravotníctvo.

Ako a kedy kontrolovať hladiny cukru

  • Každý človek po 45. roku života by mal mať vyšetrenú hladinu krvného cukru aspoň raz za dva až tri roky. Ak je obézny, má vysoký krvný tlak, vysoké hladiny krvných tukov alebo prekonal infarkt či cievnu mozgovú príhodu, mal by preventívne vyšetrenie absolvovať každý rok. Rizikové sú tiež ženy, ktoré prekonali počas tehotenstva tzv. tehotenskú cukrovku, ktoré porodili dieťa s hmotnosťou viac ako 4 000 g, príbuzní pacientov s diabetom mellitus.
  • Najrizikovejšou skupinou sú pacienti s prediabetickými rizikovými syndrómami (porucha tolerancie glukózy, metabolický syndróm).
  • Dobrá kontrola cukrovky počas prvých 10 až 15 rokov od skorej diagnózy významne znižuje riziko rozvoja komplikácií a tento benefit pretrváva aj počas následného obdobia. A, naopak, ak sa na chorobu prišlo neskôr alebo pacient počas prvých rokov nebol dostatočne kontrolovaný, jeho prognózu sa už nemusí podariť zlepšiť ani neskoršou intenzívnou liečbou či aplikáciou najmodernejších terapeutických postupov. Intenzívnou kontrolou diabetu možno totiž komplikáciám predísť, nie však zvrátiť ich pokročilejšie štádiá.
debata chyba