Pozor na vianočné hodovanie! Najviac žlčníkových záchvatov je na Štefana

Kedysi boli "sviatky hojnosti" vyvrcholením pôstu. Dnes výdatne jeme každý deň a na sviatky ešte viac. Pohroma najmä pre ľudí s tráviacimi problémami. Akýkoľvek neriadený diétny režim - drastické hladovanie rovnako ako prejedanie sa - môže viesť k tvorbe žlčových kameňov a následne k žlčníkovej kolike.

24.12.2012 07:00
vianoce, jedlo, prejedanie, brucho, žalúdok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najčastejším ochorením žlčníka sú žlčové kamene. V rozvinutých krajinách je to časté ochorenie. Dva až tri razy častejšie ním trpia ženy, predovšetkým vo veku nad 50 rokov, ktoré viackrát rodili, majú nadváhu alebo sú obézne, majú zvýšený cholesterol, často jedia mastné jedlá, užívali antikoncepciu, držali drastické diéty a podobne. Samozrejme, nezanedbateľnú úlohu zohráva aj výskyt v rodine.

Žlčník je malý hruškovitý orgán, ktorý slúži len ako zásobáreň žlče. Žlč sa v ňom teda netvorí, tú produkuje pečeň. V pečeni sa postupne vytvára približne 1–1,5 litra žlče denne. Toto množstvo sa z veľkej časti skladuje v žlčníku tak, že voda a soli sa vstrebú a asi 50 ml koncentrovanej žlče je uloženej v žlčníku dovtedy, kým ju nevypudí do dvanástnika. Urobí to vtedy, keď dostane signál, že do prvej časti tenkého čreva dorazila potrava s obsahom tukov. Mimochodom, najkoncentrova­nejšia žlč je v žlčníku ráno po celonočnom pôste. Aj preto sa odporúča raňajkovať – jedlo s malým množstvom tukov (maslo, mlieko) – pomôže to vypudiť žlč zo žlčníka a znižuje sa tak šanca tvorby kameňov.

Možné podráždenie pankreasu

Žlč potrebujeme na trávenie tukov. Bez nej naše tenké črevo nedokáže rozštiepiť a vstrebať tuky, takisto ani vitamíny rozpustné v tukoch. Veľa cholesterolu, málo žlčových kyselín, porucha vyprázdňovania žlčníka, prekážky v žlčových cestách, infekcia a podobne môžu viesť k tomu, že sa zloženie žlče chemicky zmení a začnú sa tvoriť žlčové kamene. Nie vždy spôsobujú ťažkosti. Väčšina postihnutých (60–70 %) dokonca dlho nijaké príznaky nemá a o kameňoch sa dozvedia pri náhodnom zobrazovacom vyšetrení brušnej dutiny.

Tlak pod pravým rebrom, tupú či ostrú bolesť vystreľujúcu až po pravú lopatku v podobe žlčníkového záchvatu spôsobí fakt, že žlčník vypudil žlčový kameň a jeho prechod žlčovodmi bolí. To by ešte nebol taký problém. Komplikácie závisia od veľkosti kameňa a mieste, kde sa zakliní. Ak má kameň v žlčníku priemer väčší ako centimeter a nevojde sa do žlčovodu, v žlčníku narastá tlak, čo spôsobuje silnú bolesť a zápal. Ak je kameň menší, putuje ďalej a uzatvorí odtok z pečene do čreva, objaví sa žltačka: pacientovi ožltnú očné bielka, stmavne moč, zbledne stolica.

Najnebezpečnejšia situácia nastáva, ak kameň uzatvorí miesto v dvanástniku, kde vyúsťujú všetky vývody – žlčovody a tiež podžalúdková žľaza. Podráždenie podžalúdkovej žľazy (pankreasu) je najväčšou komplikáciou žlčových kameňov. Akútna pankreatitída znamená, že zapálený pankreas sa sám natrávi svojimi šťavami. Šťava plná tráviacich enzýmov, ktorú produkuje, je najagresívnejšou v ľudskom organizme. Priebeh môže byť taký dramatický, že bez odbornej pomoci sa môže skončiť aj smrťou.

Žlčník von!

Podráždený žlčník, napríklad počas sviatkov, nemusí automaticky znamenať, že sú v ňom kamene. Čím viac mastného jedla zjeme, tým viac žlče sa vylúči. Niekedy môže byť na potrebné množstvo vytvárajúcej sa žlče žlčovod jednoducho priúzky a do dvanástnika nestihne pritiecť jej potrebné množstvo. Sú aj pacienti, ktorým sa tvorí málo žlče, alebo im žlčník jednoducho dobre nefunguje. Takí musia dodržiavať žlčníkovú diétu, jesť často, malé porcie a užívať lieky na podporu vylučovania žlče (tzv. choleretiká).

Žlčníkový záchvat sa prejavuje tupou bolesťou v oblasti pod pravým rebrom. Vystreľuje až po lopatku. Pomáha pokoj na lôžku a prísna nízkotučná diéta (jej základom je suchár), pitie žlčníkových čajov. Pri kolikách analgetiká proti bolesti, spazmolytiká na potlačenie kŕčov. Pomôže aj termofor na brucho (ale nie pri teplote a zimnici signalizujúcej zápal). Ak záchvat sprevádza vracanie, teplota, dokonca žltačka, treba ihneď vyhľadať lekára. Žlčníkový záchvat môže nastať aj u človeka po odstránení žlčníka!

Ak žlčníkové kamene nespôsobujú problémy, odborníci odporúčajú žlčník šetriacu diétu a nijako nezasahujú. Problémy smerujúce ku vzniku komplikácií sú dôvodom na radikálne riešenie – odstránenie žlčníka. Pri operácii sa odstraňuje celý žlčník aj s kameňmi a človek bez neho môže bez väčších problémov žiť, žlčník je totiž len zásobník, žlč sa tvorí v pečeni. Po odstránení žlčníka tečie žlč z pečene priamo do tenkého čreva. Aj po odstránení žlčníka sa však môžu tvoriť žlčové kamene! Operačné odstránenie žlčníka možno urobiť klasicky cez rez v brušnej stene alebo prostredníctvom miniinvazívnej techniky – laparoskopicky. Samozrejme, žlčníkové kamene je možné odstrániť aj s pomocou ohybnej hadice so špeciálnym košíčkom zavedenej cez ústa až do dvanástnika (ERCP), rozbitím razovými vlnami (častejšie sa však táto metóda používa pri močových kameňoch) a pri malých kamienkoch tvorených cholesterolom sa možno pokúsiť aj o ich rozpúšťanie užívaním derivátov žlčových solí.

Pracovníci centrálnych príjmov sa asi zhodnú v tom, že najviac žlčníkových záchvatov býva na Štefana. Je to logické, keďže ľudia si počas sviatkov doprajú viac ako inokedy, navyše na Štefana často mastné, tukové jedlá v podobe husí a kačiek. Žlčnikári už obyčajne poznajú potraviny, ktoré im spôsobujú problémy, vo všeobecnosti medzi rizikové patria majonéza a vaječný žĺtok, čerstvé kysnuté pečivo, čokoláda a pikantné jedlá. Jesť do polosýta, piť do polopita, to by malo byť pravidlo, ktoré platí stále. Niektorí gastroenterológovia pred sviatočným hodovaním ťažkých, mastných jedál odporúčajú krátko po jedle užiť voľnopredajný liek s tráviacimi enzýmami.

debata chyba