Kofeín neoslabuje kosti, ani nedehydratuje

Podľa odborníkov je kofeín bezpečný a okrem kávy ho možno nájsť aj v čajových lístkoch či kávových a kakaových bôboch, z ktorých sa vyrába čokoláda. Neškodí, ak prijmeme 400 mg za deň, výnimkou by mali tvoriť tehotné a dojčiace ženy - tie by sa podľa lekárov mali kofeínu vyhýbať.

29.12.2012 07:00
shutterstock 67587466 Foto:
Americký inštitút medicíny (IOM) dospel k záveru, že nápoje s obsahom kofeínu môžu prispievať k pokrytiu každodennej potreby tekutín.
debata (6)

Gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán na margo kofeínu vysvetlil, že z tráviaceho traktu sa vstrebáva dobre, pričom účinok sa prejaví už po pätnástich minútach. Uviedol ďalej, že najväčšia časť kofeínu a jeho metabolitov sa vylúči z tela po šiestich hodinách, úplne až po 24 hodinách. „Početné štúdie dokázali, že pitie nápojov s kofeínom zvyšuje duševnú sviežosť, poznávacie schopnosti, bdelosť a fyzickú výdrž, pričom má vplyv aj na redukciu rizika vzniku cukrovky druhého typu, redukciu rakoviny hrubého čreva, Parkinsonovej choroby, kardiovaskulárnych ochorení, ale aj iných a môže podporovať zdravie,“ povedal doktor.

Kofeín a (de)hydratácia

Ešte prednedávnom lekári upozorňovali, že kofeínové nápoje sa do pitného režimu nezarátavajú. Práve naopak, údajne dehydratovali. Kávu odporúčali podávať s vodou. Prednedávnom však Americký inštitút medicíny (IOM) dospel k záveru, že nápoje s obsahom kofeínu môžu prispievať k pokrytiu každodennej potreby tekutín.

Každých desať rokov IOM ustanovuje panel odborníkov, ktorí aktualizujú tzv. referenčné výživové príjmy (Dietary Referencie Intakes, DRI), čo sú v podstate oficiálne výživové smernice pre obyvateľstvo Spojených štátov. Odborný panel pre správu DRI o vode a mineráloch v roku 2004 starostlivo preskúmal existujúcu vedeckú literatúru týkajúcu sa kofeínu a hydratácie, vrátane radu novších štúdií publikovaných v uplynulých desiatich rokoch. Boli zistené dostatočné vedecké dôkazy svedčiace o tom, že nápoje obsahujúce kofeín u zdravých jedincov nezvyšujú 24-hodinový objem moču v porovnaní s inými nápojmi a že kofeínové nápoje prispievajú k celkovému dennému príjmu vody pre telo v množstve podobnému pri nápojoch bez kofeínu. Povedané inak, rozšírená domnienka, že nápoje obsahujúce kofeín neprispievajú k hydratácii, je mylná. Navyše obľúbené perlivé nápoje obsahujú podstatne menej kofeínu, než koľko ho obsahuje zodpovedajúce množstvo prekvapkávanej ká­vy.

Gastroenterológ a odborník na zdravú výživu, MUDr. Peter Minárik vysvetlil, že mierny diuretický účinok po kofeíne je známy a nepopierateľný. „Tento efekt kofeínu na tvorbu moču sa však u pravidelných konzumentov kofeínovej kávy vďaka tolerancii na kofeín oslabuje. Ani u príležitostných ani u pravidelných konzumentov kofeínových nápojov však nedochádza k dokázateľnému zvýšeniu celodennej tvorby moču a k zníženej hydratácii. Treba zdôrazniť, že prevenciou dehydratácie je predovšetkým striktné dodržiavanie zásad dostatočného pitného režimu v súlade s aktuálnymi potrebami organizmu u konkrétneho človeka.“

Kofeín a osteoporóza

Pitie nápojov s obsahom kofeínu neoslabuje kosti ani nespôsobuje osteoporózu. aUž vyše pätnásť rokov robí rad vedeckých inštitúcií a pacientskych organizácií prieskumy, aby zistil, či má fosfor a kofeín obsiahnutý v perlivých nápojoch nejaký dopad na zdravie kostí. Všetky však dospeli k záveru, že neexistuje žiadny dôkaz o ich negatívnom vplyve na zdravého človeka v prípade, že má dostatočný príjem vápnika.

„Konzumácia potravín a nápojov, ako aj príjem živín má byť vyvážený a v súlade s potrebami organizmu. Stravovací aj pitný režim by sa mal dodržiavať podľa zásad a odporúčaní renomovaných odborných spoločností vytvorených na základe vedecky potvrdených poznatkov. Preto aj kávu a ďalšie nápoje s obsahom kofeínu treba konzumovať uvážene v obvyklých a individuálne tolerovaných množstvách,“ dodal MUDr. Peter Minárik.

6 debata chyba