Gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán na margo kofeínu vysvetlil, že z tráviaceho traktu sa vstrebáva dobre, pričom účinok sa prejaví už po pätnástich minútach. Uviedol ďalej, že najväčšia časť kofeínu a jeho metabolitov sa vylúči z tela po šiestich hodinách, úplne až po 24 hodinách. „Početné štúdie dokázali, že pitie nápojov s kofeínom zvyšuje duševnú sviežosť, poznávacie schopnosti, bdelosť a fyzickú výdrž, pričom má vplyv aj na redukciu rizika vzniku cukrovky druhého typu, redukciu rakoviny hrubého čreva, Parkinsonovej choroby, kardiovaskulárnych ochorení, ale aj iných a môže podporovať zdravie,“ povedal doktor.
Kofeín a (de)hydratácia
Ešte prednedávnom lekári upozorňovali, že kofeínové nápoje sa do pitného režimu nezarátavajú. Práve naopak, údajne dehydratovali. Kávu odporúčali podávať s vodou. Prednedávnom však Americký inštitút medicíny (IOM) dospel k záveru, že nápoje s obsahom kofeínu môžu prispievať k pokrytiu každodennej potreby tekutín.
Každých desať rokov IOM ustanovuje panel odborníkov, ktorí aktualizujú tzv. referenčné výživové príjmy (Dietary Referencie Intakes, DRI), čo sú v podstate oficiálne výživové smernice pre obyvateľstvo Spojených štátov. Odborný panel pre správu DRI o vode a mineráloch v roku 2004 starostlivo preskúmal existujúcu vedeckú literatúru týkajúcu sa kofeínu a hydratácie, vrátane radu novších štúdií publikovaných v uplynulých desiatich rokoch. Boli zistené dostatočné vedecké dôkazy svedčiace o tom, že nápoje obsahujúce kofeín u zdravých jedincov nezvyšujú 24-hodinový objem moču v porovnaní s inými nápojmi a že kofeínové nápoje prispievajú k celkovému dennému príjmu vody pre telo v množstve podobnému pri nápojoch bez kofeínu. Povedané inak, rozšírená domnienka, že nápoje obsahujúce kofeín neprispievajú k hydratácii, je mylná. Navyše obľúbené perlivé nápoje obsahujú podstatne menej kofeínu, než koľko ho obsahuje zodpovedajúce množstvo prekvapkávanej kávy.
Gastroenterológ a odborník na zdravú výživu, MUDr. Peter Minárik vysvetlil, že mierny diuretický účinok po kofeíne je známy a nepopierateľný. „Tento efekt kofeínu na tvorbu moču sa však u pravidelných konzumentov kofeínovej kávy vďaka tolerancii na kofeín oslabuje. Ani u príležitostných ani u pravidelných konzumentov kofeínových nápojov však nedochádza k dokázateľnému zvýšeniu celodennej tvorby moču a k zníženej hydratácii. Treba zdôrazniť, že prevenciou dehydratácie je predovšetkým striktné dodržiavanie zásad dostatočného pitného režimu v súlade s aktuálnymi potrebami organizmu u konkrétneho človeka.“
Kofeín a osteoporóza
Pitie nápojov s obsahom kofeínu neoslabuje kosti ani nespôsobuje osteoporózu. aUž vyše pätnásť rokov robí rad vedeckých inštitúcií a pacientskych organizácií prieskumy, aby zistil, či má fosfor a kofeín obsiahnutý v perlivých nápojoch nejaký dopad na zdravie kostí. Všetky však dospeli k záveru, že neexistuje žiadny dôkaz o ich negatívnom vplyve na zdravého človeka v prípade, že má dostatočný príjem vápnika.
„Konzumácia potravín a nápojov, ako aj príjem živín má byť vyvážený a v súlade s potrebami organizmu. Stravovací aj pitný režim by sa mal dodržiavať podľa zásad a odporúčaní renomovaných odborných spoločností vytvorených na základe vedecky potvrdených poznatkov. Preto aj kávu a ďalšie nápoje s obsahom kofeínu treba konzumovať uvážene v obvyklých a individuálne tolerovaných množstvách,“ dodal MUDr. Peter Minárik.