Takmer tretina Slovákov sa stravuje nepravidelne

Takmer tretina Slovákov sa stravuje nepravidelne. Ide najmä o mužov a ľudí v produktívnom veku. Na Slovensku však ľudia čoraz častejšie začínajú dbať na zdravú a vyváženú stravu. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti GfK Slovakia, ktorý realizovala v máji tohto roka na vzorke tisíc respondentov vo veku od 15 do 79 rokov.

16.07.2008 12:20
hamburger - strava - nezdravé - hlt - fast-food Foto:
Slováci jedia nepravidelne a často aj nezdravo.
debata

Pre Slovákov je hlavným jedlom obed, ktorý si najradšej doprajú teplý. Denne alebo takmer denne konzumuje teplý obed 77 percent respondentov. Pravidelne raňajkuje 71 percent Slovákov. Teplú večeru má takmer denne na stole 44 percent ľudí. Ako ďalej vyplýva z prieskumu, oveľa viac ľudí pravidelne desiatuje ako olovrantuje. Slováci sa stravujú tri až štyri razy denne, častejšie je približne 15 percent opýtaných. Dva razy denne si nájde čas na jedlo šesť percent ľudí.

Medzi Slovákmi sa stávajú čoraz obľúbenejšie fast-foody, teda rýchle občerstvenia. Spôsobuje to najmä uponáhľaný životný štýl mladých ľudí. Občas si rýchle občerstvenie dopraje polovica respondentov, veľmi obľúbené je však u mladých ľudí do 29 rokov. Štyridsať percent respondentov sa takmer každý deň stravuje v jedálňach. Reštaurácie využíva tretina opýtaných raz za mesiac, pričom ide predovšetkým o ľudí do 39 rokov. Štvrtina Slovákov navštevuje najmenej raz týždenne bufet, väčšinu zákazníkov tvoria muži.
 
Vyváženú a zdravú stravu preferuje 17 percent ľudí. Ide najmä o ženy a ľudí, ktorí dbajú na svoju hmotnosť. Častejšie však Slováci konzumujú jedlá, ktoré im chutia, bez ohľadu na ich vhodnosť.

debata chyba