Školáci jedia málo zdravých potravín

Školský rok je predo dvermi. Zas príde ranný stres, nestíhanie raňajok, niečo rýchlo vymyslieť na desiatu, obed v školskej jedálni, olovrant v družine. Máte prehľad o tom, ako sa stravuje vaše dieťa počas dňa? Koľko ráz si kúpi v automate kolový nápoj či sladkosť, ako často chodí s priateľmi do fastfoodov?

28.08.2008 01:00
školák - desiata - zdravé jedlo Foto:
Zdravá desiata je pre školákov mimoriadne dôležitá. Sladené nápoje však deťom veľmi nepomôžu.
debata

Naše deti jedia málo zdravých potravín. Výskum, ktorý sa na Slovensku uskutočnil na tisícke detí vo veku 6 – 16 rokov, zistil, že mlieko pije každý deň len 63 % detí, aj to najmä tie mladšie. Ryby jedáva aspoň raz do týždňa len 14 %! Takmer tretina detí zje rybu dokonca menej ako raz do mesiaca. Pritom ryby obsahujú dôležité omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, najmä tzv. DHA, ktorá sa nachádza vo vysokej koncentrácii v mozgovom tkanive a podporuje správne fungovanie mozgových buniek.

Len dve tretiny detí jedávajú denne ovocie, a to nehovoriac o tom, že by si ho mali dopriať viac ráz za deň. Zeleninu jedáva denne len štvrtina detí. Strukoviny aspoň dva razy do týždňa tiež rovnako nízky počet. Viac ako tretina detí konzumuje, bohužiaľ, niekoľko ráz do týždňa údeniny a mäsové konzervované výrobky, denne jedáva sladkosti viac ako polovica všetkých detí a čipsy a iné slané pochutiny si viac ráz do týždňa dá 35 % z tisíc chlapcov a dievčat oslovených v prieskume. Veľa detí pije denne kolové nápoje. A takto by sa dalo pokračovať.

Mnoho rodičov školákov si neuvedomuje, že jedlo a jeho rozloženie počas dňa súvisí aj s učením. ,,Mozog ako sídlo duševnej činnosti sa buduje a regeneruje z látok, ktoré prijímame stravou," upozorňuje MUDr. Katarína Babinská, predsedníčka Združenia pre zdravie a výživu. Výživa je teda jedným z činiteľov, ktoré významne ovplyvňujú výkon dieťaťa v škole. Deti, ktoré neraňajkujú, resp. dokonca nedesiatujú, majú počas predpoludňajších hodín zníženú hladinu glukózy v krvi, čo súvisí s podráždenosťou a nesústredenosťou. Bolesti hlavy a malátnosť sú aj následkom nedostatočného prijímania tekutín. 40 % našich detí pritom pravidelne neraňajkuje, 17 % vôbec.

Je vedecky dokázané, že také deti sú častejšie hyperaktívne, horšie prospievajú v testoch. V mnohých rodinách sa najdôležitejším jedlom dňa stala večera, čo je veľká chyba, pretože väčšina kalorického príjmu sa tak sústreďuje na večer, keď už telo energiu nestihne spáliť. Mali by sme sa teda začať zaujímať nielen o to, čo prinesú naše ratolesti v žiackej knižke, ale aj o to, čo všetko im (ne)putovalo do žalúdka v priebehu dňa. Aby to boli potraviny, ktoré sú tzv. nutrične hodnotné. Vstať skôr, bez stresu sa naraňajkovať, nájsť si čas a pripraviť školákovi zdravú desiatu či olovrant do školskej družiny – to je lepšia investícia ako tá, ktorú mu dávame v podobe pravidelného vreckového.

Nezabúdajte:

  • raňajky sú takmer najdôležitejším jedlom dňa
  • pripravujme dieťaťu ,,domácu" desiatu, nezabúdajme v nej na celozrnné výrobky, zdravé nátierky, alternatívou môže byť probiotický jogurt, súčasťou desiatej by malo byť ovocie alebo zelenina
  • nezabúdajme na nápoj – pramenité vody, ovocné a bylinkové čaje, čaj roibos, riedené ovocno-zeleninové šťavy
  • zaujímajme sa o to, čo dieťa jedlo v školskej jedálni, či nevynecháva polievky, aké je zloženie jedálneho lístka
  • dieťa by malo olovrantovať, aby nemalo ,,vlčí hlad" v čase večere
  • viac tipov o zásadách zdravej výživy, recepty na zdravé nátierky nájdete na www.zdrava5. sk, www.vyzivadeti.sk
debata chyba