Znížte si krvný tlak, pite kakao

V oblastiach, kde pestujú kakao a pijú z neho nápoj v množstve až 60 šálok týždenne, majú nižšiu úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia. Informoval o tom správca Slovenskej nadácie srdca Gabriel Kamenský na konferencii Nové trendy v zdravej výžive.

07.11.2008 23:22
šálka - žena Foto:
Začínajte deň s kakaom!
debata

„Diéta bohatá na flavonoly, ktoré sa nachádzajú aj v kakau, môže mať reverzívne účinky na srdcovo-cievne ochorenia,“ uviedol Kamenský. Vyplýva to aj z analýzy piatich randomizovaných štúdií, v ktorých sledovali 173 osôb počas dvoch týždňov. Po nízkosodíkovej diéte DASH (diéta na zastavenie hypertenzie) s kakaom respondentom poklesol krvný tlak viac ako po rovnakej diéte bez kakaa.

Ďalších päť štúdií realizovaných pri diéte so zeleným čajom sledovalo počas štyroch týždňov 343 osôb. Žiaden vplyv na krvný tlak však nepreukázali. „Ukazuje sa, že potraviny obohatené o kakao môžu viesť k redukcii krvného tlaku, neplatí to však pre čaj,“ potvrdil Kamenský. Kakao je veľmi kalorické, nemalo by sa preto piť s cukrom, najlepšie so sójovým mliekom, odporučil Kamenský. Sám pritom ide príkladom, keď denne vypije dve šálky tohto nápoja.

debata chyba