Pečené mäso má vysoký obsah mutagénov

Čím vyššia je teplota, pri ktorej sa mäso opeká, tým vyšší je obsah karcinogénnych látok v ňom. V porovnaní s inými potravinami 10- až 100-násobne.

17.12.2008 23:17
Rezeň, jedlo, obed Foto:
Pečenému mäsu by sa mali vyhýbať najmä oslabení a chorí ľudia.
debata

Karcinogénne látky, ktoré vznikajú pri pečení mäsa, sú produktmi tepelného rozkladu aminokyseliny tryptofán, ktorá je súčasťou bielkovín. Keď tieto škodlivé látky vedci pridávali do potravy skupine pokusných myší, prakticky u nich vypestovali nádory pečene, predžalúdka a pľúc. Uvedené karcinogénne látky vznikajú pri teplote 200 stupňov Celzia a čím je teplota vyššia, tým viac mutagénov sa v mäse vyprodukuje. Dokonca aj príjemná vôňa pečeného mäsa ohrozuje zdravie – ľudia pracujúci v kuchyniach sú vystavení väčšiemu riziku nádorových ochorení, najmä rakovine pľúc a močového mechúra.

Úplnou katastrofou je spálené a pripálené mäso, ktoré sa snažia mnohí kuchári „vylepšiť“ oškrabkaním. V pripálenom mäse, ako aj iných pripálených potravinách, sú totiž prítomné pre človeka nebezpečné polycyklické aromatické uhľovodíky, ktoré sa nachádzajú napríklad v dechtoch, výfukových plynoch a priemyselných exhalátoch.

Na civilizačné a nádorové choroby zomiera na Slovensku približne 20 percent obyvateľstva, čiže asi každý piaty človek; a toto číslo sa zvyšuje. Svetová zdravotnícka organizácia dokonca hovorí o pandémii nezdravého stravovania, obezity a nevhodného životného štýlu. Lekári a vedci v tejto súvislosti varujú: zdraví ľudia by sa nemali spoliehať na svoje „železné zdravie“ a skúšať hranice svojho organizmu, oslabení, chorí a starší ľudia by sa mali cieľavedome vyhýbať všetkému, čo je preukázateľne škodlivé, pretože ich hranice sú veľmi zúžené.

K tým skutočnostiam, ktoré sú preukázateľne škodlivé, patrí aj konzumácia potravín upravovaných pri vysokých teplotách, a pečeného mäsa zvlášť. Mäso má totiž v porovnaní s inými tepelne upravovanými potravinami 10– až 100-násobne vyšší obsah mutagénnych (karcinogénnych) lá­tok.

Obsah škodlivých látok v tepelne upravovaných potravinách možno zredukovať dodržiavaním niekoľkých zásad:

  • variť a opekať čo najkratšiu dobu a pri nižších teplotách
    • obmedzovať spotrebu tukov a nikdy nepoužívať prepálené tuky
    • mäso opekať v otvorených nádobách za primeraného vetrania a používania odsávača pár

Všetko pripálené treba bez zľutovania vyhodiť!

debata chyba