Nedoceňovaná zelenina – pór

Pór je liečivá zelenina pochádzajúca z Prednej Ázie. Jej liečivé účinky sa využívali už v staroveku. Gréci a Rimania ju okrem iného považovali za výborný protijed pri otrave alkoholom.

06.01.2009 23:21
pór - uhorky - kukurica - zelenina Foto:
Pór môže byť súčasťou najrôznejších jedál.
debata

Pór čistí a detoxikuje
Letná, zimná či divoká odroda póru je predovšetkým vynikajúci „čistič“ – čistí krv a črevá od baktérií a kvasiniek, podporuje činnosť tráviacich štiav a činnosť obličiek. Odporúča sa proti nadúvaniu, pri zápche, črevných kolikách a celkovej detoxikácii organizmu. Osvedčil sa aj pri „vnútornom čistení“ problematickej ple­ti.

Pór posilňuje imunitu a stabilizuje krvný cukor
Pór obsahuje selén a je bohatý na karotény a vitamíny C a E (v zelenej časti má dvojnásobné množstvo vitamínov!), takže významným spôsobom posilňuje imunitný systém a tým, najmä v zimnom období, aj odolnosť proti nádche a infekciám. V porovnaní s inými druhmi zeleniny je naozaj bohatým zdrojom mangánu a dobrým zdrojom folátov, železa a vitamínu B6, vďaka čomu je účinným prostriedkom pri stabilizácii krvného cukru, pretože znižuje absorpciu cukrov z tráviaceho ústrojenstva a zabezpečuje, aby boli správne metabolizované. Ako významný zdroj kyseliny listovej podporuje pór tvorbu krviniek, svalov a hojenie rán a ako zdroj fosforu je dôležitý pre činnosť mozgu.

Pór je skvelá diétna zelenina
Keďže tukov a cukrov je v póre veľmi málo, netreba s ním pri diétnom stravovaní šetriť. Obsahuje však dostatok vlákniny, najmä pektínu, a tak aj v menšom množstve úspešne potláča hlad a dáva pocit plnosti. Môže byť súčasťou najrôznejších jedál – šalátov, nátierok, polievok, nákypov či slaných koláčikov… Ako príloha sa pór osvedčil v kombinácii so zelerom – podporujú tráviace procesy a napomáhajú čisteniu čriev.

Pór je v kombinácii s cesnakom „liekom prevencie“
Pór tvorí so svojim druhovým príbuzným – cesnakom silné duo, obe tieto zeleniny sú bohaté na draslík, znižujú krvný tlak a hladinu zlého cholesterolu, zároveň však zvyšujú hladinu dobrého cholesterolu, čím brzdia aterosklerotický proces a ďalšie srdcovo-cievne ochorenia. Pravidelná konzumácia póru s cesnakom tiež znižuje riziko rakoviny hrubého čreva a prostaty. Nezanedbateľný je preventívny účinok póru pri chorobách žíl, pretože bráni vytváraniu krvných zrazenín. Keďže pór patrí k diuretikám, odporúča sa aj ľuďom trpiacim na dnu a reumatizmus.

Ale pozor! Pretože pór obsahuje väčšie množstvo solí kyseliny šťavelovej, nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú choré obličky a žlčník. Soli kyseliny šťavelovej tiež zhoršujú vstrebávanie vápnika.

debata chyba