Chlapci, ktorí majú na jedálnom lístku aspoň raz do týždňa rybu, sú na tom s inteligenciou lepšie, ako ich vrstovníci, ktorí ryby nejedia. Podľa agentúry DPA to zistili vedci z univerzity vo švédskom Göteborgu. Informácie uviedol časopis o zdraví detí Acta Paediatrica.
Tím odborníkov skúmal 3972 chlapcov vo veku 15 rokov. Po troch rokoch, keď mohli byť mladí muži odvedení do armády, sa na nich zameral znovu. Rybu jedlo jedenkrát do týždňa 58 percent sledovaných chlapcov, viackrát do týždňa si ju doprialo 20 percent chlapcov. Chlapci, ktorí mali rybie mäso len raz do týždňa, mali o 6 percent lepšie vyjadrovacie a iné intelektuálne schopnosti ako tí, ktorí ryby nejedli. U chlapcov, ktorí mali rybie mäso dva a viac razy do týždňa, bol rozdiel takmer dvojnásobný, boli na tom o 11 percent lepšie, ako tí, ktorí ryby na jedálnom lístku nemali.
Podľa šéfa výskumu Kjella Toréna štúdia po prvýkrát preukázala, že v uvedenej fáze vývinu majú ryby v strave pozitívny vplyv na inteligenciu človeka. Jej zvýšenie pozorovali vedci nezávisle od vzdelania rodičov, uviedla DPA. Zatiaľ však stále nie je celkom jasné, čím ryby prispievajú k rozvoju poznávacích a iných schopností.