'Anglické raňajky' zvyšujú riziko rakoviny

Každodenná konzumácia tepelne upraveného mäsa, ako sú párky či slanina, preukázateľne zvyšuje riziko rakoviny čriev, upozorňujú vedci.

06.06.2009 17:40
"anglické raňajky"
Typické anglické raňajky nie sú tým najlepším štartom do nového dňa...
debata

Typické anglické raňajky, ktoré sa pripravujú na panvici, zvyšujú riziko rakoviny čriev. Podľa spravodajského serveru BBC News to tvrdia vedci zo strediska The World Cancer Research Fund (WCRF).

Výskumníci dospeli k záveru, že každodenná konzumácia 150 gramov tepelne upraveného mäsa, ako sú párky či slanina, zvyšuje riziko rakoviny čriev o 63 percent. Tieto jedlá sú zároveň vysoko kalorické a prispievajú k obezite, ktorá s viacerými druhmi rakoviny súvisí. Podľa vedcov hrozí v Británii rakovina čriev každej dvadsiatej žene a každému osemnástemu mužovi, ak konzumujú jedlo upravené uvedeným spôsobom.

Podľa WCRF majú zvyčajné anglické raňajky, ktoré pozostávajú z vyprážaných vajec, slaniny, párkov, húb a paradajok, približne 700 kalórií. 150 gramov tepelne spracovaného mäsa predstavujú dva párky a tri plátky slaniny. Dôkazy, že tepelne spracované mäso je príčinou rakoviny, sú podľa vedcov natoľko preukázateľné, že by ľudia mali jeho konzumáciu obmedziť.

„Niektorí si myslia, že pečená slanina a párky sú tým najlepším štartom do nového dňa,“ hovorí profesor Martin Wiseman z WCRF. „Ale v prípade, že takéto jedlo konzumujú pravidelne, vo zvýšenej miere riskujú rakovinu čriev,“ varuje profesor. 

debata chyba