Antioxidanty chránia bunky pred poškodením a viažu na seba tzv. voľné radikály, ktoré môžu spôsobovať ochorenia srdca alebo rakovinu.
Úloha antioxidantov pre udržanie si pevného zdravia bola už v niektorých štúdiách spochybnená, informoval denník Guardian. Tento výskum, ktorý bol prezentovaný na konferencii Americkej chemickej spoločnosti, však poteší všetkých, čo si v kine alebo doma pred televízorom neodpustia vrecko pukancov.
„Pôvodne sa predpokladalo, že sú to vlákniny, ktoré dávajú telu tú zdravú zložku z celozrnných výrobkov a že práve vlákniny znižujú riziko ochorenia srdca a rakoviny,“ uviedol Joe Vinson z University of Scranton v Pensylvánii. Jeho výskum však objavil, že tieto výrobky obsahujú aj veľa polyfenolov podobne ako ovocie, zelenina, víno, čaj či čokoláda.