Neviete schudnúť? Jedzte ako kulturisti

Majú aj cez sto kíl, ale v chudnutí sú najlepší. Dokážu sa zbaviť každého gramu podkožného tuku, hoci jedia aj deväť ráz za deň. Ak sa vy už roky bez výsledku pokúšate zhodiť nadbytočné kilá, skúste ísť na vec ako kulturisti.

04.10.2009 07:00
kulturista, banán Foto:
Kulturisti poznajú zaručený recept, ako zbaviť telo tuku. Pomôže schudnúť každému.
debata

To znamená nie hladovať, ale naopak – často jesť. Pri odbúravaní tuku totiž nie je vždy najdôležitejšie počítať kalórie. Úspech sa dostaví, keď dôjde k zmene látkovej výmeny. A to sa dá dosiahnuť správnou taktikou stravovania – sústrediť sa na bielkoviny, striedať dni bohaté na cukry s chudobnými, vylúčiť tučné potraviny a rozložiť si jedlo do najmenej šiestich menších porcií denne.

Bielkoviny chránia svaly

Keď chcú kulturisti schudnúť, rozhodne nemajú v úmysle stratiť svoju svalovú hmotu. Iba tuk. Preto do jedálnička radia najmä jedlá bohaté na bielkoviny, ktoré sú základným stavebným materiálom pre svaly. Denná spotreba bielkovín by sa mala pohybovať medzi dvomi až tromi gramami na deň a kilogram telesnej hmotnosti (za pôvodne chybnú informáciu o 2–3 gramoch na deň sa ospravedlňujeme).

Na bielkovinách naozaj šetriť netreba. Nie je totiž jedno, či človek zje morčacie prsia alebo kus čokolády s rovnakým množstvom kalórií. Energia prijatá z jedla bohatého na bielkoviny nevplýva na ukladanie tuku v tele rovnako ako energia prijatá z „tučnej“ čokolády. Tá bielkovinová zrýchľuje metabolizmus a pomáha odbúravať tuky.

V jedálničku by sa preto mali objavovať vajcia, tuniak vo vlastnej šťave, pstruh, alebo iné ryby, kuracie alebo morčacie prsia (bez kože), nízkotučné jogurty, tvaroh, cottage syr, občas chudá hovädzina.

Na cukry treba ísť rafinovane

Úplne vyčiarknúť z jedálnička okrem tukov aj cukry nie je dobrý ťah. Telo si totiž vie na znížený príjem kalórií zvyknúť, opäť spomalí metabolizmus a odbúravanie tukov sa zastaví. Preto treba striedať nízko a vysokosacharidové dni. Buď tak, že jeden deň bude nízkosacharidový, druhý stredne sacharidový a tretí vysokosacharidový. A takto dookola. Alebo si zaradiť po sebe tri nízkosacharidové dni (100 až 125 gramov sacharidov za deň) a za nimi jeden vysokosacharidový (300 až 400 gramov).

Pod pojmom sacharidy si treba predstaviť napríklad celozrnný chlieb, hnedú ryžu, zemiaky, cestoviny, marmeládu, ovsené vločky či banán.

Nevynechať žiadne jedlo

Veľkú chybu robia tí, čo v snahe schudnúť vynechávajú z jedálnička raňajky, prípadne obed alebo večeru. Funguje to len krátkodobo. Potom sa metabolizmus spomalí, chudnutie sa zastaví, neraz začne takýto experimentátor ešte viac priberať. Tu kdesi je problém ľudí, čo tvrdia, že priberajú aj zo vzduchu.

Jesť treba šesť až deväť razy denne – raňajky, desiatu, obed, olovrant, večeru a druhú večeru. Samozrejme v menších množstvách. Ako dochucovadlo sa dá použiť horčica, odtučnená majonéza, ľahká šalátová zálievka, či dresing. Súčasťou jedálnička má byť ovocie i zelenina.

Občas možno aj zhrešiť

Keď si raz za čas doprajete aj „zakázané“ jedlo – ako napríklad pizzu, nič hrozné sa nestane. Naopak – metabolizmus sa vám zrýchli a udržíte si hladinu leptínu na vyhovujúcej úrovni. Leptín je hormón, ktorý ovplyvňuje chuť k jedlu. Jeho hladina pri hladovaní klesá, čím sa oslabuje pevná vôľa nezjesť čo je poruke.

Kto to s chudnutím myslí naozaj vážne, mal by si po radu zájsť do posilňovne. A najlepšie sa tam rovno trochu zdržať a začať cvičiť. Neschudne behom týždňa desať kíl bez roboty, ako to sľubujú pochybné reklamy na ešte pochybnejšie výrobky. Trochu sa pri tom zapotí, trvať mu to bude dva – tri mesiace, ale výsledok určite stojí za to.

debata chyba