Nešťastná obezita: spôsobuje rakovinu i sklerózu

Americkí vedci zistili, že obezita má každý rok na svedomí viac ako 100-tisíc prípadov rakoviny a toto číslo bude pravdepodobne v budúcnosti ďalej stúpať, keďže Američania sa stávajú neustále tučnejšími. Tvrdia to vedci z American Institute for Cancer Research (AICR).

10.11.2009 07:00
obezita, tučnota Foto:
Príčinou takmer polovice prípadov endometriálneho karcinómu, zhubného nádoru vnútornej výstelky dutiny maternice je obezita.
debata

Experti skombinovaním údajov o stravovaní, fyzickej aktivite, obezite a výskyte rakoviny zistili, že príčinou takmer polovice prípadov endometriálneho karcinómu, zhubného nádoru vnútornej výstelky dutiny maternice, je práve obezita. Tá má na svedomí aj 35 percent prípadov rakoviny pažeráka a 28 percent rakoviny pankreasu. Rakovina je pritom po srdcovocievnych ochoreniach druhou najčastejšou príčinou úmrtí v USA.

Odborníci z American Cancer Society predpokladajú, že za tento rok diagnostikujú rakovinu až 1,47 milióna Američanom, pričom 562-tisíc jej podľahne. Podľa AICR trpí obezitou 26 percent obyvateľov USA a nadváhou ďalších približne tridsať percent.

Obezita a skleróza multiplex

Americkí vedci z Harvard School of Public Health zase zistili, že obezita v tínedžerskom veku môže v dospelosti zvýšiť riziko vzniku sklerózy multiplex. Výsledky 40-ročného prieskumu ukázali, že ženy, ktoré boli vo veku 18 rokov obézne, mali viac ako dvojnásobne vyššie riziko sklerózy multiplex. Mierne zvýšené riziko hrozilo aj tým ženám, ktoré mali nadváhu.

Počas štúdie, ktorú uverejnil časopis Neurology, sa toto ochorenie rozvinulo u 593 účastníčok z celkového počtu 238-tisíc žien. Odborníci najprv porovnali riziko sklerózy multiplex s indexom telesnej hmotnosti a následne zobrali do úvahy aj faktory ako fajčenie alebo stupeň fyzickej aktivity. V oboch prípadoch však boli výsledky rovnaké. Predchádzajúce výskumy ukázali, že zníženie rizika sklerózy multiplex sa spája s vyššími hodnotami vitamínu D v organizme a práve nízky obsah tohto vitamínu má súvislosť s obezitou. Experti taktiež predpokladajú, že tkanivá s vysokým obsahom tuku produkujú látky, ktoré ovplyvňujú imunitný systém a následne môžu vyvolať sklerózu multiplex.

Skleróza multiplex, známa tiež pod názvom roztrúsená mozgovomiechová skleróza, je chronické autoimunitné ochorenie, pri ktorom ľudský imunitný systém napadá centrálnu nervovú sústavu, čím spôsobuje rozpad myelínového obalu nervových vlákien. To následne vedie k rôznym symptómom ako sú poruchy videnia a citlivosti pokožky, neurózy alebo myoparalýzy. Choroba postihuje v prevažnej miere dospelých ľudí vo veku od 20 do 40 rokov a jej výskyt je častejší u žien.

Informácie priniesol spravodajský portál news.bbc.co.uk.

debata chyba