Patent na minerálne vody má príroda

Čistá pitná voda je vo svete čoraz vzácnejšia, nieto ešte liečivá minerálna. Jej cena rastie a zrejme nie je ďaleko čas, keď sa za tento dar prírody bude platiť viac ako za niektoré umelo vyrobené nápoje.

25.11.2009 14:02
minerálna voda - tekutina - pitný režim Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nech sa človek akokoľvek usiluje, kokteil prvkov, ktorý dokázala namiešať príroda, je nenapodobiteľný. V tom spočíva aj sila zdravotného a blahodarného účinku slovenských minerálnych a stolových vôd na ľudské zdravie.
Nielen v Európe, ale aj vo svete sa ťažko hľadá krajina, kde by sa na ploche necelých 50-tisíc štvorcových kilometrov nachádzalo takmer 2 000 druhov mineralizovaných vôd. Z nich je oficiálne zaregistrovaných 1 657. Množstvom, výdatnosťou a chemickým zložením sa radí Slovensko k svetovej špičke.

Za neuveriteľné bohatstvo prameňov minerálnych vôd, ktoré vyvierajú od Bardejova a Prešova cez Popradskú kotlinu, Liptov, Turiec, Strážovské vrchy až po Trenčín, vďačí Slovensko svojim horským masívom a dramatickej geologickej minulosti. Najmenej prameňov je v Podunajskej a Východoslovenskej nížine.

Ako vlastne vznikli minerálne vody? „Bolo to v podstate jednoduché. Vody, ktoré sa dostali na zem v podobe zrážok, prenikli do hlbších častí zemskej kôry,“ vysvetľuje profesor geológie z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského Ivan Kraus.

Podľa toho, cez aké horniny voda preniká do hlbín, obohacuje sa o rôzne chemické látky. Tento proces je ustavičný, preto možno hovoriť o cirkulácii. Viac či menej nasýtená niektorými prvkami Mendelejevovej tabuľky sa potom voda objavuje v podobe výverov na povrchu. Keď ju naši predkovia ochutnali, zistili, že sa napili živej vody, ktorá mala povzbudivé účinky na zdravie.

„Slovenské pohoria sú bohaté najmä na vápenec. Ten je veľmi reaktívny, ľahko reaguje s vodou, rozpúšťa sa v nej a obohacuje ju o vápnik, ale aj o iné chemické látky,“ objasňuje profesor Kraus.
Slovenské vody všeobecne obsahujú veľa vápnika, ale ak napríklad prechádzajú cez dolomity, nasýtia sa aj horčíkom. Nájdu sa v nich aj iné alkálie a alkalické zeminy, a to v podobe zlúčenín draslíka a sodíka.

Prírodná liečivá voda musí obsahovať rozpustené tuhé látky najmenej 1 000 a najviac 5 000 miligramov v jednom litri. Využívanie minerálnych vôd je podmienené vyhlásením podľa zákona o zdravotnej starostlivosti.
Rôzny obsah chemických prvkov predurčil minerálne vody na rôzne využitie. Tie, ktoré majú nízky obsah prvkov, ľudskému zdraviu neublížia ani nepomôžu, tie ktoré majú napríklad zvýšený obsah obzvlášť cenného horčíka či draslíka, sa cenia. Majú zásaditú reakciu a používajú sa ako doplnok pri liečbe vredových ochorení.

Sú vody, ktoré majú zvýšený obsah železa. A to mnohým ľuďom chýba, takže vody, ktoré ho obsahujú, pomáhajú pri liečbe málokrvnosti. Výpočet použitia vôd na tú či onú liečebnú kúru by bol široký. Máme ich však pomerne široké spektrum, tak že sa nájdu ako vhodný doplnok na liečbu rôznych zdravotných neduhov.
„Pravda, rôzne vysoký obsah minerálov, je dôvodom, aby ľudia pili minerálky po konzultácii s lekármi,“ upozorňuje profesor Ivan Kraus.

Odborníci lekári radia, že častí a pravidelní spotrebitelia jednej minerálnej vody by mali raz za čas vysadiť svoju značku, pretože nadbytok jedného prvku môže človeku uškodiť. Na Slovensku sa nachádzajú všetky druhy minerálnych a liečivých prameňov, ale využíva sa iba malé množstvo existujúcich žriediel a prameňov.

Napriek vysokému výskytu minerálnych vôd ich spotreba nemôže súťažiť napríklad s pivom. Toho sa vypije ročne na hlavu 80 litrov, kým minerálok len okolo 50 litrov. Zato rastie spotreba ochutených a sladených nápojov, napriek tomu, že všetci odborníci na výživu upozorňujú, že tieto nápoje nie sú v súlade so správnym pitným režimom a výživou.

Ľudia sa, žiaľ, orientujú nie podľa účinkov na ich vlastné zdravie, ale podľa toho, čo im chutí a čo im nahovára reklama. Všeobecné lekárske odporúčanie znie vypiť denne aspoň 2,5 litra tekutín, počas letných horúčav aj tri litre. Individuálna dávka sa ľahko vyráta – na jeden kilogram hmotnosti by mal človek vypiť aspoň 35 gramov vody.

Delenie minerálnych vôd

  1. Podľa prevládajúceho katiónu sa delia minerálne vody na: sodné, horečnaté, vápenaté.
  2. Podľa prevládajúceho aniónu na: hydrouhličitanové, síranové a chloridové.
  3. Liečivé vody delíme na sírové, jódové, železnaté, s obsahom arzénu a iónov.
  4. Slovenské minerálne vody sú zväčša kyselky.

Dôležité minerály pre organizmus

  • vápnik – stavebný materiál kostí a dôležitá zložka svalov
  • železo – podporuje tvorbu červených krviniek a zamedzuje poruchám trávenia
  • horčík – pôsobí antistresovo a antitoxicky
  • sodík – podporuje funkciu obličiek a srdca
  • zinok – formuje kosti a lieči rany
  • jód – podporuje funkciu štítnej žľazy
  • draslík – podporuje funkciu enzýmov
  • selén – chráni bunky
  • molybdén – prevencia zubných kazov a impotencie
  • fosfor – podporuje látkovú premenu kostí
debata chyba