Chren - s cibuľou a medom je účinný proti kašľu

Prv než Kolumbus objavil Ameriku, bol jedálniček našich predkov pomerne chudobný. Do jedla pridávali i pomletú kôru stromov či mach, nepoznali zemiaky, papriku, ani kukuricu.

07.12.2009 12:02
debata

Mnohé z potravín, ktoré využívali, však boli výživné a vhodné sú aj pre človeka dnešnej doby. Túto slovenskú pätnástku (druhú časť uverejníme v utorok) sa oplatí častejšie zaradiť do jedálnička:

1. Kyslá kapusta

Odstraňuje z tela toxíny, chráni pred rakovinou pečene, pľúc, hrubého čreva. Za tieto účinky vďačí látkam, ktoré vznikajú počas kvasenia kapusty – izotiokyanátom. Šťava z kyslej kapusty má priaznivé účinky na črevnú mikroflóru. Obsahuje probiotické baktérie, ktoré zabraňujú množeniu škodlivých mikroorganizmov. Podporuje pohyb čriev, látkovú výmenu a má odvodňujúci účinok. Vďaka vysokému obsahu celulózovej vlákniny podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Pomáha tak pri chronickej zápche a divertikulóze (tvorba „vačkov“ v čreve, kde sa hromadí a rozkladá potrava). Baktérie mliečneho kvasenia priaznivo vplývajú na činnosť žlčníka, čím znižujú hladinu cholesterolu. Vďaka B vitamínom zas pomáha udržiavať nervovú sústavu v normáli.

Kyslú kapustu je dobré jesť bez ďalšej tepelnej úpravy, keďže sterilizáciou, varením, dusením či pečením sa účinné látky ničia.

Pozor by si pri kapuste mali dať ľudia s nadmernou zrážanlivosťou krvi. Obsahuje totiž veľké množstvo vitamínu K, pri nadmernej konzumácii hrozí vznik trombózy. Okrem toho môže dôjsť k zvýšenému vyplavovaniu vápnika, čím rastie riziko osteoporózy.

2. Fazuľa

Je bohatým zdrojom antioxidantov – teda látok, ktoré likvidujú voľné radikály, a tým znižuje riziko vzniku rakoviny. Čím je fazuľa tmavšia, tým viac antioxidantov obsahuje. Čierna fazuľa obsahuje desaťkrát viac antioxidantov ako napríklad citrusy. A podobné množstvo ako červené hrozno a brusnice. Obsahuje pomerne veľa proteínov, najľahšie stráviteľné sú tie, ktoré obsahuje čierna fazuľa, potom červená a biela. Obsahuje tiež veľa vlákniny, vďaka niacínu a kyseline pantoténovej zas chráni pokožku a sliznicu. Je zdrojom kyseliny listovej, ktorá je potrebná najmä v gravidite a pri srdcovocievych ochoreniach.

3. Jačmeň

Táto obilnina je zdrojom sacharidov a bielkovín, v menšej miere obsahuje tuky a ďalšie látky. Dôležitý je najmä obsah vitamínov skupiny B a E, kyseliny panthothenovej a listovej, vitamínu H a kremičitanov. Obsahuje tiež významné množstvo selénu. Chráni pred zápalmi kože, zabraňuje šediveniu vlasov. Jačmenná výživa pôsobí priaznivo pri vredových žalúdočných ochoreniach, je prevenciou kardiovaskulárnych chorôb i rakoviny. Takisto zabraňuje zápche.

4. Chren

Pôsobí antibakteriálne, uľahčuje vykašliavanie, odhlieňuje priedušky, podporuje trávenie, pôsobí močopudne a má vysoký obsah vitamínu C. Použiť sa dá nilen ako potravina, ale aj ako obklad pri bolestiach chrbtice. Zo strúhaného chrenu, masti a múky sa vymiesi placka, a tá sa prikladá na postihnuté miesto – kĺby alebo na chrbát. Ľudia s citlivou pokožkou však môžu mať na chren pri takomto použití alergiu. Z chrenu sa dá vyrobiť i sirup – liek na priedušky, prípadne ho je možné aj inhalovať. Stačí prevariť lyžičku strúhaného chrenu a pary vdychovať po dobu asi 10 minút. S cibuľou a medom je zas účinný proti kašľu.

5. Ryby

Dávni obyvatelia našich končín sa síce často živili rakmi a slimákmi, ktoré dnes nepatria práve medzi bežné potraviny, ryby však u nich tiež nechýbali. Sú bohaté na vitamíny B a omega-3 mastné kyseliny. Tie znižujú riziko vzniku trombózy a zlepšujú prúdenie krvi krvnými vlásočnicami. Omega-3 mastné kyseliny totiž zvyšujú pružnosť tepien, čím predchádzajú ich zúženiu.

Zmierňujú príznaky psoriázy, posilňujú imunitný systém. Pri rybách sa oplatí urobiť výnimku a uprednostniť morské pred sladkovodnými. Morské ryby sú totiž pre zdravie oveľa prospešnejšie.

6. Ľanový olej

Ľanové semená a ľanový olej sú takisto bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, najzdravšieho druhu tuku, ktorý môžeme jesť.

Ľan je tiež najbohatším zdrojom rastlinných chemikálií s antivírovými, fungicídnimi, baktericídnimi a protirakovinovými vlastnosťami, ktorým sa hovorí lignany. Ľanové semiačka obsahujú stonásobné množstvo lignanov oproti akejkoľvek inej rastlinnej potrave. Lenže pri lisovaní sa z nich väčšina do oleja nedostane. Niektorí výrobcovia ich do neho pridávajú, iní nie. Pôsobí protizápalovo, potláča kardiovaskulárne choroby, znižuje krvný tlak. Pomáha pri reumatických zápaloch a pravidelná konzumácia ľanového oleja je účinnou prevenciou proti vzniku nádorových ochorení.

7. Cesnak

Je známy ako prírodné antibiotikum. Uvoľňuje upchatý nos a účinne bojuje proti baktériám, vírusom, ale aj črevným parazitom a plesniam. Znižuje krvný tlak i hladinu cholesterolu, pôsobí ako prevencia vzniku krvných zrazenín. Urýchľuje spaľovanie tukov v organizme, pretože tlmí tvorbu bielkoviny, ktorá transportuje tuk do buniek. Tepelnou úpravou sa jeho účinky znižujú, preto je lepšie pridávať ho do jedla až tesne pred dokončením.

8. Bryndza

Bryndza je slovenský unikát, prírodná bomba naplnení tými najlepšími zložkami ovčieho mlieka. Je bohatá na probiotiká, oveľa viac ako jogurty a iné kyslomliečne výrobky. Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu škodlivého cholesterolu, a to aj napriek tomu, že má vysoký podiel tuku v sušine. Pôsobí preventívne pred rakovinou hrubého čreva, pri tráviacich problémoch, alergiách, rednutí kostí, cukrovke a zvyšuje imunitu. Ale len nepasterizovaná bryndza.

debata chyba