Ak má dieťa priveľa vlákniny, málo pije a málo sa hýbe, trpí bolesťami brucha, nadúvaním a zápchou. Ak pije veľa tekutín a má veľa pohybu, trpí hnačkami.
„Detský organizmus si nevie poradiť s dávkou odporúčanou dospelým, čo je denne 20 až 30 gramov vlákniny. Preto je vhodné zaraďovať celozrnné pečivo postupne s pribúdajúcim vekom,“ povedala Rusková.
Pečivo je podľa nej dobrým zdrojom sacharidov, ktoré sú najrýchlešie využiteľným zdrojom energie. V jedálnom lístku by mali tvorit 55 percent dennej dávky. Bez dostatočného príjmu sacharidov by dieťa nemalo dosť energie na fyzické aktivity i na správny rast a vývoj.
Dojčatá majú vlákninu zastúpenú v materskom mlieku takzvanými oligosacharidmi, čo je rozpustná vláknina. Oligosacharidy sú i v umelej výžive. Tento druh vlákniny posilňuje imunitu, zlepšuje priechod potravy črevom a znižuje plynatosť. Odborné spoločnosti odporúčajú, aby bola vláknina pridávaná najskôr 17. týždeň, najneskôr 26. týždeň života, a to formou nemliečnych príkrmov ako ovocie a zelenina.
Deti mladšie ako desať rokov by mali vlákninu dostávať, na jej množstvo je vzorec – k veku dieťaťa sa pripočíta päť gramov vlákniny. Napríklad šesťročné dieťa by malo mať 11 gramov vlákniny na deň. Ako dieťa rastie, množstvo vlákniny v jedálničku stúpa. Vláknina prispieva k prevencii chorôb srdca a ciev, rakoviny či obezity. Energiu z vlákniny nevie telo využiť, takže sa z nej nepriberá, navyše navodzuje pocit sýtosti.
Desiata detí sa líši podľa veku. Do desiatich rokov v nej má prevažovať biele pečivo a ovocie, u starších detí a dospelých naopak. Biele pečivo zasýti na kratší čas, pretože má vyšší takzvaný glykemický index. Ten klesne, keď sa pečivo natrie kvalitným rastlinným tukom. Dieťa vydrží dlhšie sýte.
Rodičia niekedy v snahe, aby dieťa nebolo tučné, mu ponúkajú nízkotučné mlieko, jogurty a syry, jedlá tiež pripravujú prakticky bez tuku. To je chyba, dieťa tuky potrebuje ako zdroj energie, na správny rast a vývoj, na využitie vitamínov rozpustných v tukoch a na tvorbu hormónov.
Medzi druhým a štvrtým rokom stačia dieťaťu dve až tri porcie pečiva alebo obilnín denne, deti staršie ako štyri roky potrebujú tri až štyri porcie, dospelí tri až šesť porcií. Jedna porcia je jeden krajec chleba, rožok či žemľa, hrnček ryže, cestovín alebo cereálií. Majú byť súčasťou každého jedla, viac sacharidov je vhodné jesť predpoludním, vtedy si s nimi telo lepšie poradí.
Množstvo vlákniny a energie vo vybraných potravinách | ||
100 gramov potraviny | energetická hodnota v kilojouloch | vláknina v gramoch |
obilné vločky | 1422 | 8,2 |
grahamové pečivo | 1003 | 8 |
celozrnná žemľa | 954 | 5,7 |
kukuričná múka | 1480 | 5 |
pšeničná múka hladká | 1404 | 4 |
corn flakes | 1492 | 4 |
chlieb pšeničný biely | 991 | 3,5 |
celozrnná pšeničná múka | 1450 | 3,2 |
tukový rožok, žemľa | 1062 | 3 |
brokolica | 109 | 3 |
kešu orechy | 2475 | 2,9 |
mrkva | 125 | 2,4 |
pomaranč | 180 | 2,2 |
jahody | 138 | 2 |
jablko | 143 | 2 |
hlávkový šalát | 46 | 1,5 |
kaleráb | 100 | 1,4 |
zemiaky | 293 | 1 |