Máte chuť na kožu z kuraťa? Dajte si... alebo 10 mýtov o potravinách

Valia sa na nás z každej strany. "Zaručené pravdy" o výžive. Pritom často ide za skreslené polopravdy.

22.05.2010 08:00
kurča - stehno - vyprážané - pečené - jedlo -... Foto:
Tukový rozpočet kožou z pečeného kuraťa neprekročíte.
debata

Tak napríklad vyprážané jedlá – všeobecne sa považujú za absolútne nezdravé. Alebo koža z kuraťa, či cukor. A pravda? Tá je niekde medzi. Server Health.com v spolupráci s odborníkmi na výživu a lekármi tieto mýty vyvracia.

Mýtus 1: Používanie cukru je vždy škodlivé
Pravda: Kalórie z cukru majú ďaleko od „prázdnych“ kalórií.
Cukor je v kuchyni potrebný. Pomáha robiť niektoré zdravé, ale málo chutné potraviny chutnejšími. „Štipka cukru pomáha zvyšovať príjem potravín bohatých na výživné látky tým, že ich robí chutnejšími,“ hovorí Jackie Newgent, autor Prírodnej kuchárskej knihy pre diabetikov. Navyše, ostatné sladidlá, ktoré sa považujú za zdravšie, sú tiež len jednoduchými cukrami. Med, či hnedý cukor – rovnako obsahujú štyri kalórie na gram.

Mýtus 2. Konzumácia vajec zvyšuje cholesterol.
Pravda: Cholesterol nájdený vo vajciach má málo čo do činenia s množstvom cholesterolu v tele.
Slovo cholesterol sa stalo synonymom k niečomu zlému, škodlivému. Pravdou však je, že cholesterol, ktorý obsahujú vajcia, nemá vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. „U zdravých ľudí výskum s vajciami nikdy nepotvrdil vzťah medzi ich spotrebou a hladinou tukov v krvi alebo s rizikom vzniku srdcových ochorení,“ hovorí Don laik, profesor na katedre pre potravinárske vedy a ľudskú výživu na Univerzite v Illinois.

Mýtus 3: Všetky nasýtené tuky zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi.
Pravda: Nový výskum ukazuje, že niektoré nasýtené tuky nie.
Rozdelenie tukov na dobré a zlé – teda nenasýtené (napríklad vo vlašských orechoch a olivách) a nasýtené, je jedným z oporných pilierov pravidiel zdravej výživy. Lenže najnovší výskum túto posvätnú teóriu spochybňuje. Napríklad kyselina stearová, druh nasýtených tukov, sa prirodzene vyskytuje v kakau, mliečnych výrobkoch, hydine, ale aj v palmovom a kokosovom oleji. A nezvyšuje rast hladiny škodlivého LDL cholesterolu. Naopak – podporuje prospešný HDL cholesterol.

Mýtus 4: Srdcu z alkoholu neškodí iba červené víno.
Pravda: Pivo, víno i likéry majú v obmedzenom množstve dobrý vplyv na zdravie.
Červené víno si dlho užívalo výnimočný status zdraviu prospešného nápoja. Vedci boli presvedčení, že antioxidanty, ktoré víno obsahuje, chránia pred srdcovými ochoreniami. Ukazuje sa však, že antioxidanty nie sú odpoveď na všetko. Samotný etylalkohol zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterou. „Ten pomáha chrániť pred usadeninami v tepnách, znižuje zrážanlivosť krvi, ktoré sa podieľajú na infarktoch a mŕtviciach,“ hovorí Eric Rimm, profesor výživy na Katedre verejného zdravia Harvardskej univerzity. Podľa neho akýkoľvek druh nápoja, ktorý obsahuje alkohol, ak ho ľudia konzumujú s mierou pomáha znižovať riziko srdcových ochorení.

Mýtus 5: Pridanie soli do vriacej vody zvyšuje obsah sodíka v potravinách.
Pravda: Soľ v hrnci pomáha uchovať v zelenine počas varenia viac výživných látok.
Presáľať určite nie zdravé. To je fakt. Sodík predstavuje problém aj pre ľudí, ktorí netrpia vysokým tlakom krvi. Mierne množstvo soli (kávová lyžička na šálku vody) je však prospešné. „Soľ pri varení znižuje vyplavovanie živín zo zeleniny do vody,“ tvrdí Harold McGee, autor knihy Potraviny a varenie.

Mýtus 6: Vyprážané potraviny sú vždy príliš mastné.
Pravda: Zdravé vyprážané jedlo nie je nezmysel.
Ak je jedlo ponorené v horúcom oleji, vlhkosť v jeho vnútri vrie, tlačí sa na povrch a potom do oleja. Počas tohto procesu odchádzajúca vlhkosť vytvára bariéru, ktorá bráni absorpcii oleja do jedla. Ak vyprážame správnym spôsobom – teda kladieme potraviny do horúceho oleja. Lebo ak ich ponoríme do nedostatočne zohriateho, jedlo olejom poriadne nasiakne.
Pre väčšinu potravín je na vyprážanie ideálnych 190 °C. Sledujte preto teplotu oleja, a po vypražení jedlo vysušte od nadbytočnej mastnoty papierovou utierkou. S vyprážanými jedlami to však nepreháňajte. Dávať si na večeru takto pripravený kurací fastfood s hranolkami je naozaj zlá voľba. Takéto jedlo obsahuje celodenné množstvo kalórií a sodíka – aj vďaka veľkosti porcie, či kalorických omáčok. Doma pripravená vyprážaná ryba na oleji s nízkym obsahom nasýtených tukov (arašidový, repkový, sójový) skombinovaná so šalátom môže byť chutným a neškodným jedlom.

Mýtus 7: Čím viac vlákniny jete, tým lepšie.
Pravda: Nie každá je rovnako prínosná, závisí od zdroja.
Jogurt s vlákninou nie je prirodzený, obchodníci však vymýšľajú všakovaké kombinácie, len aby vyzeral ich výrobok lákavejšie. Lenže tak, ako existujú rôzne typy tukov, tak isto je to aj s vlákninou. Nie je univerzálnym prostriedkom na všetko. Pšeničné otruby napríklad pomáhajú posúvať potravu, ovsené otruby znižujú hladinu cholesterolu, inulín podporuje zdravé črevné baktérie. Dobrá správa je, že jedlá bohaté na vlákninu pomáhajú rýchlejšie zasýtiť. Lenže jesť potraviny s prídavkom vlákniny nestačí. Aby sme svoje zdravie naozaj podporili, treba jesť také jedlá, ktoré vlákninu obsahujú prirodzene.

Mýtus 8: Z kuraťa by ste mali vždy odstrániť kože pred jedením.
Pravda: Pokojne si na nej pochutnajte, svoj tukový „rozpočet“ tým neprekročíte.
Polovica pôžitku z kuracieho mäsa pochádza z úžasne hnedej, chrumkavej kožky. Holé, vykostené kuracie prsia sú snáď najnudnejším zdrojom bielkovín na svete. Pritom kuracie prsia budú vždy byť ľahkým jedlom – s kožou, či bez nej. Až 55 percent z tukov, ktoré obsahuje koža kuraťa je monosaturovaných – teda srdcu prospešných.

Mýtus 9: Organické potraviny sú výživnejšie ako bežné.
Ak si kúpite ekologické potraviny z dôvodu, aby ste podporili prácu drobných hospodárov a tých, čo sa vyhýbajú nadmerným postrekom a hnojeniu, je všetko v poriadku. Ale ak si myslíte, že takéto produkty sú výživnejšie, ste na omyle. Britskí výskumníci nezistili žiadne významné nutričné rozdiely medzi bežným a ekologickým produktom. Otáznym je len obsah stopových množstiev pesticídov alebo herbicídov – bežné ovocie a zeleninu preto treba poriadne poumývať pred konzumáciou.

Mýtus 10: Varenie ničí olivový olej.
Pravda: Aj extra jemný panenský olej možno používať v teplej kuchyni bez toho, aby stratil svoje vlastnosti.
Ten to mýtus patrí k najviac zažitým. Pritom srdcu prospešné mono-nenasýtené tuky nepodliehajú nepriaznivým zmenám pri zohrievaní. Teraz výskum ukazuje, že vlastnosti olivového oleja sa prekvapivo nemenia, ak olej nie je zohriaty nad 207 °C. Čo je pomerne dosť. Oveľa dôležitejšie je, ako ho skladujete. Olej zostáva stabilný po dobu až dvoch rokov v neotvorených nepriehľadných fľašiach pri izbovej izbovej teplote a chránený pred svetlom. Po otvorení je dobré spotrebovať ho do pol roka.

debata chyba