Žalúdku svedčí vyvážená strava

Príjem potravy patrí k základným ľudským potrebám. Nie vždy sa však obíde bez problémov. Bolesť žalúdka má mnoho príčin.

23.08.2010 06:00
brucho - žalúdok - bolesť - kŕč - slepé črevo Foto:
Najhoršie, čo svojmu žalúdku môžeme urobiť, je nezdravo a nepravidelne sa stravovať.
debata

Často je prejavom stresu, nesprávnej životosprávy či uponáhľaného životného štýlu. Jeho bolesť je jedným z najčastejších problémov, ktoré privádzajú ľudí do čakární lekárov.

Bezproblémové trávenie potravy a získavanie živín zvyčajne prebiehajú v dokonalej súhre. Občas sa však súhra naštrbí. Najznámejšou poruchou je bolesť brucha, ktorá môže trvať kratšie či dlhšie a prejavovať sa ako pichanie alebo kŕče. Žalúdok však niekedy bolí aj z prostého prejedenia sa. Inokedy ide o varovný príznak sprevádzajúci zápal, žalúdočné vredy či nádorové ochorenia. Bolesti sa preto neoplatí podceňovať.Už starovekí učenci sa správne domnievali, že žalúdok je dôležitý na spracovanie potravy. Podľa niektorých v žalúdku sídlila aj myseľ. Pre Galéna bol žalúdok podobný zvieraťu, ktoré pri hladovaní cíti vlastnú prázdnotu. Majster Mikuláš žalúdok v 12. storočí opísal ako nádobu s jedlom, pod ktorou podkuruje pečeň a žlčník je kuchárom. V 16. storočí Paracelsus vyslovil myšlienku, podľa ktorej je žalúdok akýmsi chemickým laboratóriom tela. Jeho funkcia a činnosť však bola objasnená až s objavom mikroskopu a rozvojom výskumu, najmä v 19. storočí.

Nádoba s jedlom alebo hladné zviera

Do ľudského žalúdka sa zmestia až dva litre potravy. Jeho úloha spočíva v jej čiastočnom natrávení. Žalúdočné žľazy vyprodukujú denne takmer dva litre žalúdočnej šťavy, ktorá obsahuje kyselinu chlorovodíkovú, hlien, enzýmy tráviacej bielkoviny a tuky. Kyselina chráni vitamíny B a C pred natrávením, ničí prehltnuté baktérie, kvasinky a plesne a aktivuje pepsín, enzým rozkladajúci bielkoviny. Keď čosi v tomto procese nefunguje, začínajú sa problémy.

Na začiatku problémov je prekyslenie
Akútny zápal spôsobuje vírusová alebo bakteriálna infekcia. Na vine však môže byť aj veľmi mastné a korenené jedlo. Chronický zápal žalúdka má niekoľko príčin. Je to hlavne infekcia baktériou Helicobacter pylori, ktorá je prispôsobená na prežívanie vo veľmi kyslom žalúdočnom prostredí. Vyskytuje sa u každého druhého dospelého. Zatiaľ čo niekomu spôsobí problémy, napríklad aj zápal žalúdka, iní s helikobakterom žijú mnoho rokov bez najmenších problémov.

Na začiatku takmer všetkých porúch je prekyslenie žalúdka. Väčšina potravín dokáže kyselinu neutralizovať. Sú to najmä syry, jogurty, mlieko. Preto je dôležité pravidelné stravovanie, v ideálnom prípade päť malých porcií denne.
Medzi najčastejšie choroby žalúdka patria žalúdočné vredy, nevyhýbajú sa mu však ani nádory, ktoré bývajú veľmi zhubné. Rakovina žalúdka nemá príliš výrazné príznaky, preto je často diagnostikovaná až v pokročilých štádiách. Medzi príznaky patrí: tlak v bruchu, strata chuti do jedla, pocity na vracanie, slabosť, veľká strata hmotnosti, únava.

Nepríjemné je aj takzvané pálenie záhy, ktorá sa prejavuje bolesťou za hrudnou kosťou, ktorá sa šíri do krku a sprevádza ju kyslá pachuť v ústach. Zvyčajne ide o dôsledok diétnej chyby, ale môže byť aj príznakom vážnej choroby.
Ak žalúdok bolí, hoci trávenie je v poriadku, môže ísť o neurózu. Problémy vznikajú v stresovo náročných situáciách a pri psychickej záťaži.

Cukry a stres škodia
Počas života skonzumujeme až 20 ton potravy. Tá sa v tráviacej sústave štiepi na látky, ktoré naše telo dokáže využiť na správne fungovanie, rast a regeneráciu. Žalúdok je vakovito rozšírená časť tráviacej trubice, uložená pod ľavou bránicovou klenbou. Svojím tvarom pripomína písmeno J. V hornej časti do neho ústi pažerák, v spodnej ústi žalúdok do dvanástnika. Strava, ktorú skonzumujeme, v ňom zotrváva približne tri hodiny. Až potom je dostatočne pripravená na ďalšie putovanie tráviacou sústavou. Potravu bohatú na tuky a bielkoviny však spracúva až šesť hodín.

Najhoršie, čo svojmu žalúdku môžeme urobiť, je nezdravo a nepravidelne sa stravovať. Škodí mu najmä rýchle občerstvenie, ktoré obsahuje mnoho cukrov a tukov. Neprospieva mu ani stres a napätie. Naopak, dobre mu robí pestrá, vyvážená, ale najmä pravidelná strava. Pri pohľade na potravinovú pyramídu vidno, že jej základ tvoria obilniny a zemiaky, teda potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo škrobu. V riadku nad obilninami sú ovocie a zelenina – hlavný zdroj vitamínov, minerálov a vlákniny. Potom sú na rade mliečne výrobky, mäso, vajcia a orechy a až na poslednom mieste sladkosti a čipsy.

Po obede polhodinka svižnej chôdze
Nedostatok pohybu a nevyvážená strava bývajú najčastejšou príčinou problémov s trávením. Stačí však denne polhodinka svižnej chôdze a problémov sa zbavíte. Pohyb totiž stimuluje sťahy čriev a činnosť tráviaceho systému. Ak problémy s nadúvaním a nepríjemné pocity v bruchu trápia ženy, nemali by bezprostredne po obede zasadnúť za písací stôl. Odborníci odporúčajú, aby po obede radšej vybavovali veci, pri ktorých musia chodiť.

Trávenie však zhoršuje aj stres. Najmä ak máme z niečoho strach, cítime zvieranie v žalúdku. Mnohí dokonca reagujú na stres a psychické vypätie hnačkou či zažívacími problémami. Problémy vyvolané stresom možno zmierniť, po konzultácii s lekárom, liekmi. Ideálnym riešením je však šport, pri ktorom sa človek vybúri a uvoľní.
Pozor si treba dať aj na rôzne diéty. Každá, aj keď na pohľad málo drastická, sa stáva častou príčinou nevyváženého jedálneho lístka a zvyčajne naruší celú črevnú mikroflóru. Ak už chce niekto chudnúť, mal by tak urobiť pod dohľadom odborníkov.

Pri akútnych problémoch a vracaní stačí ľahnúť si a byť v pokoji. Lekári odporúčaj po lyžičkách piť nedráždivé tekutiny. Ideálny je vlažný horký čierny čaj. S jedlom počkajte až do chvíle, keď začnete pociťovať hlad. Niekedy môže pomôcť aj jogurt s obsahom probiotických lá­tok.

Ak máte dlhodobé a nevysvetliteľné bolesti žalúdka, navštívte svojho lekára, ktorý po absolvovaní vyšetrení stanoví diagnózu a naordinuje vhodnú liečbu.

debata chyba