Káva patrí k zdravej výžive

Káva obsahuje veľa zdraviu prospešných látok, takzvaných antioxidantov. Najbohatší antioxidačný potenciál majú polyfenoly.

02.09.2010 14:00
káva Foto:
Ilustračné foto
debata

„Existujú objektívne údaje o tom, že káva môže pri pravidelnej konzumácii dodávať organizmu až 70 percent antioxidantov, ktoré prijímame v potrave. Chráni tak kardiovaskulárny systém a potláča vznik rakoviny, Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Antioxidačný potenciál zelenej kávy sa pražením ešte dodatočne zvyšuje,“ hovorí gastroenterológ Peter Minárik.

Má káva skutočne viac antioxidantov ako zelený čaj?
Výsledky rozsiahlych štúdií potvrdili, že káva svojím protizápalovým a antioxidačným účinkom potláča vznik aterosklerózy. Podobný fenomén sa pozoroval aj pri niektorých druhoch čaju. V minulosti sa ľudia obávali, že káva by mohla zvyšovať riziko rakoviny pankreasu či močového mechúra. Štúdie tieto obavy nepotvrdili. Naopak, zistilo sa, že káva vďaka antioxidantom výrazne znižuje riziko zhubných nádorov s častým výskytom, najmä rakoviny hrubého čreva a konečníka. Zabraňujú totiž pôsobeniu iných karcinogénov, ktoré sa potravou dostali do tráviaceho traktu.

Podľa niektorých zdrojov má káva dokonca viac antioxidantov ako zelený čaj alebo niektoré druhy ovocia. V každodennej stravovacej praxi to však nehrá nijaký veľký význam. Zdravá výživa má byť pestrá a má obsahovať čo najväčšie spektrum zdraviu prospešných potravín. Káva aj zelený čaj medzi ne rozhodne patria. Čím viac kávy vypijeme, tým viac antioxidantov prijmeme. Medzi antioxidanty však nepatrí kofeín a práve ten svojimi účinkami limituje množstvo kávy, ktoré môžeme v priebehu dňa vypiť. Rastlinné antioxidanty sú, našťastie, v ovocí, zelenine, strukovinách, orechoch a aj v iných ovocných, zeleninových a čajových nápojoch.

Kedy káva telu prospieva a kedy sa jej radšej vyhnúť?
K najdôležitejším prospešným účinkom kávy patrí zníženie rizika rakoviny, aterosklerózy a následných ochorení srdca a ciev, cukrovky¤2. typu, Parkinsonovej či Alzheimerovej choroby. Podobne ako pri konzumácii iných potravín alebo pochutín aj pri káve je potrebné dodržiavať odporúčaný režim a životosprávu. Konzumácia kávy v primeranom množstve pôsobí priaznivo na psychiku, zlepšuje sústredenosť, pozornosť, ostražitosť, ako aj celkovú telesnú i duševnú výkonnosť. Kofeín zlepšuje náladu a pocit duševnej pohody a navyše dokáže zmierniť a niekedy aj úplne odstrániť bolesti hlavy. Pri migréne spôsobuje kofeín, a teda aj silná čierna káva, skôr úľavu od bolestí, ako by ju mal vyvolať. Na druhej strane kofeín zvyšuje vylučovanie žalúdočnej kyseliny, preto silná čierna káva nie je vhodná pre ľudí, ktorým diagnostikovali akútny peptický vred žalúdka alebo dvanástnika. Opatrní by mali byť aj ľudia, ktorí trpia pálením záhy, najmä vtedy, ak im zistili zápalové poškodenie sliznice pažeráka.

Je pravda, že vypitie aspoň jednej šálky kávy denne znižuje riziko ochorenia na Alzheimerovu chorobu?
Viaceré štúdie publikované predovšetkým v neurologickej literatúre potvrdili, že starší ľudia, ktorí pravidelne konzumovali kávu v strednom veku, mali nižšie riziko Alzheimerovej demencie v starobe ako tí, ktorí kávu buď vôbec nepili, alebo ju pili iba príležitostne. Ideálna je denná konzumácia troch až piatich šálok.

Koľko šálok denne môže vypiť zdravý človek?
Netreba si dať jedného „smrťáka“ naraz. Odporúčaná a bezpečná denná dávka mletej zrnkovej kávy je 10 až 35 gramov, rozložená na celý deň – prevažne v dopoludňajších a skorých popoludňajších hodinách. Množstvo odporúčaného kofeínu je 2,2 až 3 miligramy na kilogram telesnej hmotnosti. Neodporúča sa prekročiť celodennú dávku kofeínu 300 miligramov denne, teda 4 až 5 šálok. Ľudia však metabolizujú kávu rôzne, niektorí rýchlejšie, iní pomalšie. Každý organizmus je iný a vplyv kávy a kofeínu naň sú individuduálne. Platí to isté, čo pri iných potravinách, striedmosť je vždy na mieste.

Pomáha káva pri chudnutí?
V minulosti bol kofeín súčasťou liekov proti obezite. Bolo ho však treba veľa, a tak boli nepriaznivé účinky väčšie ako očakávaný priaznivý efekt. V obezitologickej vedeckej literatúre sa popisuje priaznivý účinok kávy aj čaju pri chudnutí i udržiavaní nižšej a zdravšej telesnej hmotnosti. Kofeínom z kávy sa však dá predávkovať, preto je denná dávka kávy limitovaná. V praxi to znamená asi toľko: pri redukcii nadváhy a obezity sa možno tešiť z pravidelnej konzumácie tak kávy, ako aj zeleného čaju a oba nápoje budú pri redukcii nápomocné. Ani jeden z nich však nie je „všeliek“ proti obezite, ale iba súčasť komplexnej zmeny v životospráve.

debata chyba