Obal jogurtu predáva, malé písmená taja obsah + test jogurtov

Trh ponúka pomerne široký výber jogurtov. Do spotrebiteľského testu Pravda na odporúčanie Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave vybrala biele nízkotučné jogurty (od 0,1 do 0,5 percenta obsahu tuku) a dva ochutené.

09.09.2010 14:00
jogurty - test spotrebiteľa Foto: ,
Spotrebiteľský test Pravdy sa zameral na chutnosť jogurtov. Posudzovala sa celková harmónia chuti, teda súlad sladkosti a kyslosti, ako aj konzistencia výrobkov.
debata

Najrozšírenejšiu jahodovú príchuť predstavovali výrobky s obsahom tuku od 0,5 do 3,0 percenta. V kategórii nad 3,0 percenta boli jogurty s čučoriedkovou príchuťou.

Jogurty boli nakúpené v bratislavských obchodných domoch. Do testu sa dostalo osem slovenských, päť českých a dva nemecké výrobky. Vo dvoch prípadoch sa testovali privátne značky obchodných reťazcov. Spotrebiteľ pri týchto výrobkoch pozná iba krajinu pôvodu, mliekareň, kde jogurt vyrobili, zostáva utajená. Toto pravidlo Európskej únie viac nahráva výrobe a obchodu ako spotrebiteľovi.

Najlacnejšie boli jogurty s najnižším obsahom tuku. Téglik stál od 15 do 35 centov. Za najnižšiu cenu sa predávala privátna značka. Najdrahšie jogurty boli jahodové. Sú najžiadanejšie, ale výrobcovia neponúkajú za najvyššiu cenu najvyšší podiel ovocnej zložky. Ten sa pohyboval od 12 do 15 percent, len v jednom prípade dosiahol úroveň 30 percent.

Väčšina výrobkov obsahovala škrob alebo želatínu. Bez prifarbenia sa nezaobišiel takmer ani jeden s ovocnou zložkou. Hodnotiteľkám prekážali v niektorých prípadoch vysoké cukríkové tóny farieb. Ako konštatovali, výrobcovia sa evidentne pokúšali skrášliť výrobok, keďže jahody po spracovaní strácajú pôvodnú výraznú červeň.

Pri bielych nízkotučných jogurtoch nepomohla ani želatína a škrob dosiahnuť hustotu, a tak výrobky pripomínali konzistenciou skôr jogurtové mlieko ako jogurt.
Hodnotiteľky uviedli, že výborne im chutili čučoriedkové jogurty. Odôvodnili to vysokým obsahom tuku, ktorý bez ohľadu na druh ovocia zvýrazňuje chuť.

To, že tučnejšie jogurty chutia ľuďom viac, bolo vidno aj v ponuke obchodov. Najťažšie sa dával dovedna súbor nízkotučných bielych jogurtov. Oveľa jednoduchšie bolo nakúpiť jogurty s príchuťami s vyšším zastúpením tuku. Odzrkadľuje to orientáciu kupujúcich. Vo väčšine spotrebitelia nakupujú tučnejšie, a teda chutnejšie jogurty.

Väčšina výrobcov venuje pozornosť vzhľadu a estetickej úprave. Neváhajú pomaľovať tégliky veľkými plodmi, ale v skutočnosti ponúknu ovocia málo. Odporúčame pred kúpou prečítať si etiketu. Informácie sú však bez ohľadu na výrobcu vysádzané najmenším možným typom písma, aký pripúšťa benevolentná bruselská smernica. Čítanie je preto otravné.
Spotrebiteľský test sa zameral na chutnosť jogurtov. Posudzovala sa celková harmónia chuti, teda súlad kyslosti a sladkosti, ako aj konzistencia výrobkov.

Spotrebiteľský test jogurtov

Biele nízkotučné jogurty

1. Rajo, tuk najviac 0,1 %
- Rajo Bratislava
- Tesco Bratislava, 0,33 €
- Jogurt krémovej, rovnorodej konzistencie. Zo všetkých bol najhustejší. Vôňa bola jemne mliečna, ale nie veľmi výrazná. Chuť harmonicky kyslastá, jogurtová, príjemná, osviežujúca.

2. Sabi, tuk najviac 0,5 %
- Milk Agro Sabinov
- Tesco Bratislava, 0,35 €
- Konzistencia tohto jogurtu bola redšia, ale rovnorodá. Vôňa je výrazne jogurtová, v chuti trošku vystupuje kyslá chuť a na konci zostáva mierna jogurtová dochuť v ústach.

3. Tesco natural yogurt, tuk najviac 0,1 %
- Vyrobené v Nemecku
- Tesco Bratislava, 0,15 €
- Konzistencia primeraná nízkotučnému jogurtu, rovnorodá. Chuť príjemne kyslomliečna, harmonická, jogurtová.

4. Linesa vital&active, tuk najviac 0,1 %
- Vyrobené v Nemecku
- Lidl Bratislava, 0,69 € (rodinné balenie)
- Jogurt s riedkou konzistenciou (najredší zo všetkých) a s výskytom viditeľných hrudiek. Chuť málo výrazná, trochu prázdna.

5. Olma Silueta, tuk najviac 0,1 %
- Olma Olomouc, ČR
- Tesco Bratislava, 0,25 €
- Jogurt s pomerne riedkou konzistenciou, ale výrazne kyslou chuťou (najkyslejší zo všetkých), až drhne na jazyku a zostáva po ňom výrazná, trochu nepríjemná dochuť v ústach.

Ochutené polotučné jogurty s jahodovou príchuťou

1. Yoplait, extra porce ovoce, tuk najviac 2 %
- Ovocná zložka 30 %
- Yoplait Czech Slušovice, ČR
- Tesco Bratislava, 0,43 €
- Ovocná zložka sa nachádza na dne téglika. Po jej rozmiešaní získame jogurt svetloružovej farby s riedkou, kašovitou konzistenciou, ale rovnorodou textúrou. Vyskytuje sa v ňom pomerne veľké množstvo veľkých kúskov jahôd (najväčšie kúsky ovocia). Vonia výrazne, príjemne po jahodách, rovnako aj chuť je výrazná jahodová s veľmi dobre zharmonizovanou sladkou chuťou jahodovej zložky s kyslou chuťou jogurtu.

2. Activia, svěží & fit, tuk najviac 1,5 %
- Ovocná zložka 15 %
- Danone Praha, ČR
- Tesco Bratislava, 0,48 €
- Jogurt ružovej farby s rozmiešanou ovocnou zložkou redšej konzistencie a pomerne veľkým výskytom drobných kúskov ovocia. Vôňa bola po jahodovej aróme a chuť primerane sladká a kyslá, po jahodách a jogurte.

3. Rajo, ovocný raj, tuk najviac 2,2 %
- Ovocná zložka 15 %
- Rajo Bratislava, SR
- Tesco Bratislava, 0,37 €
- Ovocná zložka rozmiešaná v ružovom jogurte, ale farba pôsobí príliš umelo. Kúskov ovocia nie je veľa, ale sú pomerne veľké. Vôňa je po jahodovej aróme a chuť výrazne sladká, nie veľmi zharmonizovaná s kyslou chuťou jogurtu.

4. Madeta tradiční jogurt, tuk najviac 2,5 %
- Ovocná zložka 15 %
- Madeta Jindřichův Hradec, ČR
- Tesco Bratislava, 0,90 €
- Jogurt s oddelenou ovocnou zložkou na dne pohárika. Konzistencia je po rozmiešaní kašovitá, primerane hustá s výskytom hrudiek z tukovej zložky, ktorá bola pred rozmiešaním oddelená na povrchu. Farba jogurtu je ružová s odtieňom do malinovočervenej a vyskytuje sa v ňom primerané množstvo stredne veľkých kúskov jahôd. Vôňa a chuť je menej výrazná po jahodách, nie veľmi sladká, ale typická jogurtová.

5. Tami, s kúskami, jahoda, tuk najviac 2,2 %
- Ovocná zložka 12 %
- Agro Tami Nitra, SR
- Tesco Bratislava, 0,41 €
- Jogurt s rozmiešanou ovocnou zložkou, pomerne riedkej, ale rovnorodej konzistencie. Kúsky ovocia veľmi malé, priam až neviditeľné. Farba je staroružová a pôsobí neprirodzene. Vôňa po jahodovej zložke nie je veľmi výrazná a jej príchuť je prekrytá výrazne sladkou chuťou, ktorá prekrýva aj chuť jogurtu.

Ochutené tučné jogurty s čučoriedkovou príchuťou

1. Milblu classic, smotanový jogurt, tuk najviac 8,4 %
- Ovocná zložka 15 %
- Vyrobené pre Kaufland v ČR
- Kaufland Bratislava, 0,25 €
- Jediný jogurt s rozmiešanou ovocnou zložkou má primerane hustú konzistenciu, fialovoružovú farbu. Vyskytuje sa v ňom primerané množstvo celých kúskov čučoriedok. Vôňa je výrazne jogurtová a po čučoriedkovej aróme, veľmi príjemná a chuť je plná, smotanová, výrazne čučoriedková, veľmi príjemne zladená smotanová chuť so sladkou chuťou ovocia.

2. Zvolenský smotanový jogurt, tuk najviac 8 %
- Ovocná zložka 15 %
- Senoble Central Europe Zvolen, SR
- Kaufland Bratislava, 0,33 €
- Ovocná zložka sa nachádza na dne téglika a po jej rozmiešaní získame svetloružovofialový jogurt s veľmi malým množstvom pomerne malých kúskov ovocia. Ovocná zložka skôr pripomína džem. Chuť je primerane sladká, smotanovo-čučoriedková, príjemne zharmonizovaná.

3. Agro Tami smotanový jogurt ovocný, tuk najviac 8,5 %
- Ovocná zložka 15 %
- Agro Tami Nitra,SR
- Kaufland Bratislava 0,39 €
- Po rozmiešaní ovocnej zložky z dna téglika získame jogurt svetlofialovej farby, hustej až krémovej konzistencie, ale s pomerne malým množstvom celých kúskov ovocia. Vôňa a chuť je výrazne smotanová, ale čučoriedková aróma je menej výrazná a pôsobí akoby sa nachádzala len v pozadí.

4. Tami jogurt smotanový čučoriedka, tuk najviac 8,5 %
- Ovocná zložka 15 %
- Agro Tami Nitra, SR
- Kaufland Bratislava 0,39 €
- Konzistencia po rozmiešaní ovocnej zložky je primerane hustá s veľmi ojedinelým výskytom malých kúskov ovocia. Vôňa a chuť je smotanová, doplnená čučoriedkovou zložkou, ktorú však rovnako ako pri predchádzajúcom jogurte zastiera výrazná smotanová chuť.

5. Sabi jogurt čučoriedkový, tuk najviac 7 %
- Ovocná zložka 18 %
- Milk Agro Sabinov, SR
- Kaufland Bratislava 0,49 €
- V tomto jogurte sú síce väčšie kúsky ovocia, ale je ich pomerne málo. Farba je fialovoružová a vôňa a chuť sú síce čučoriedkové, ale pomerne nevýrazné.

debata chyba